Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer Av Karina Schjølberg.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer Av Karina Schjølberg."— Utskrift av presentasjonen:

1 PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer Av Karina Schjølberg

2 Arbeid og varme -overføring av energi  Energi kan overføres på to måter: ved arbeid eller ved varme.  Det er bare når energien overføres fra et stoff til et annet at den gjør nytte for seg.  Energien i musklene våre er nyttig når den dannes om til bevegelsesenergi, og energien i en vedkubbe er nyttig når vi omdanner den til varme.

3 Arbeid – når en kraft flytter noe  På bildene på siden er det bare de som dytter bilen som utfører et arbeid i naturfagsammenheng, det er bare når en kraft flytter noe at det regnes som arbeid.

4 Man kan regne ut størrelsen på et arbeid  Formelen som bukes: Arbeid=kraft x strekning Arbeid=kraft x strekning Eks: Hvis kraften du dytter en barnevogn med er 100 N og strekningen er 20 m, blir altså arbeidet: 100N x 20 m = 2000 Nm Newtonmeter (Nm) er det sammen som joul (J) Derfor kan man si at arbeidet med å dytte barnevogna på 2000J. Noe av dette arbeidet gikk med til å overvinne friksjonskraften og resten førte til at barnevogna fikk bevegelsesenergi. Derfor kan man si at arbeidet med å dytte barnevogna på 2000J. Noe av dette arbeidet gikk med til å overvinne friksjonskraften og resten førte til at barnevogna fikk bevegelsesenergi.

5 Å løfte er også et arbeid  Eks: Dersom du skal løfte en sekk som har en masse på 20 kg opp på en rampe som er 1,5 m høy. Det betyr at tyngden til sekken er 200 N. Dersom du skal løfte en sekk som har en masse på 20 kg opp på en rampe som er 1,5 m høy. Det betyr at tyngden til sekken er 200 N. Man kan regne ut størrelsen på dette arbeidet ved å bruke formelen for arbeid: Man kan regne ut størrelsen på dette arbeidet ved å bruke formelen for arbeid: Arbeid = 200 N x 1,5 m = 300 J

6 Samme arbeid med mindre kraft  Dersom et arbeid skal bli lettere kan man bruke et skråplan og dytte for eksempel sekkene opp på rampen. Se bilde av et skråplan på side 38 i boka.

7 Varme – energi strømmer fra varmt til kaldt  Varme er når energi strømmer fra et sted med høy temperatur til et sted med lav temperatur.  Eks dersom du tar ut en isboks og setter den på bordet vil den tine etter en stund fordi det strømmet energi til isboksen fra den varme luften i rommet.

8 Hva er egentlig

9

10 Arbeid – når en kraft flytter noe


Laste ned ppt "PowerPoint nr 2 Energi – ting skjer Av Karina Schjølberg."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google