Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging."— Utskrift av presentasjonen:

1 Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging.
Diskusjonstemaer; middagsvalg, ukesmeny, matlaging, saltinnhold og hvordan gjøre gode valg når du spiser ute.

2 Praktisk matlaging Gjennom å prøve ut oppskrifter fra kokeboka kan deltakerne bli fortrolig med å prøve nye sunne retter. Oppskriftsforslagene her går raskt å lage, de er basert på ingredienser som finnes i vanlige dagligvarebutikker og de er relativt enkle å tilberede. NB: Time 4 er PRAKSIS! Disse slidesene er bare et alternativ/supplement.

3 Med grønnsaker og potet, fullkornspasta eller naturris
Planlegg middagen! Planlegg middagen Være bevisst dine innkjøp – -se etter Nøkkelhullet Dette sikrer en plan for matinntak og næringstilførsel. Bruk gjerne rikelig med grønnsaker med potet, (fullkorns- ) pasta og ris – jfr tallerkenmodellen. Med grønnsaker og potet, fullkornspasta eller naturris | 3

4 Gode valg for middagen Enkel suppe fra grunnen med buljong, potet, grønsaker. Løk, hvitløk. Jevn med stavmikser Kokt potet eller (natur) ris, (fullkorns)pasta Rikelig med grønnsaker: Rå og/eller lettkokte Bønner, linser,erter Fet og mager fisk, fiskeprodukter Fjørfekjøtt, vilt og annet magert kjøtt Bak eller stek i olje eller flytende margarin Vann som drikke Repetisjon kursøkt 4: Maten er servert! Spare på salt med å velge rene råvarer. Mer næringsrike måltider med bevisste valg og planlegging av innkjøp. Suppe er enkelt og rimelig Til ovnsbaking og sammenkokte retter trengs lite fett Råd: Bak eller stek oftest i olje eller margarin og sjeldnere i hard margarin og smør.

5 Økonomi og Motivasjon Hvor mye koster din middagsrett?
Hva skal til for at du planlegger dine innkjøp? Hvordan få dette til i praksis? Økonomi og Motivasjon Deltakere får diskutere kostnaden av middagsmåltider. Deltakere får anledning til å drøfte hvordan de skal få til endring. NB Gamle, tradisjonsrike grønnsaker som gulrot, kålrot, hodekål, løk kan lages på nye spennende måter og er rimelige hele året! | 5

6 Mathygiene! Vaske hendene Bruk rene redskaper og kluter
Hold rå og ferdiglaget mat adskilt Varmt nok, over 70 grader celsius Rask nedkjøling Sjekk temperaturen i kjøleskapet Mathygiene Selv om du kan lage de lekreste retter, er det andre ting det er viktig å være oppmerksom på i kjøkkenet også. Mattilsynet kan gi deg noen enkle tips om hygiene og temperatur du bør kjenne til - uansett hvilke ambisjoner du har når du lager mat. (Matportalen.no) | 6

7 Hvordan spare på salt? Velg matvarer med lite salt og begrens bruken av salt i matlagingen og på maten Bearbeidede matvarer bidrar i snitt med prosent av saltinntaket. Velg derfor matvarer og ferdigretter med lavt saltinnhold. Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede matvarer og retter. Mer informasjon Det er en direkte og doseavhengig sammenheng mellom saltinntak og blodtrykk Sammenhengen ses både hos barn og voksne, og hos personer med normalt og høyt blodtrykk Høyt saltinntak øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt og hjerneslag Saltinntak  3 g/d, kan minske risikoen for død av hjerte- og karsykdommer med ca 25 % (Cook, 2007) Del ut faktaark om salt

8 Alternativer til salt i matlagingen
Hvitvins- eller kryddereddik, balsamico og sitron. Frisk eller tørket oregano, basilikum, timian, rosmarin, koriander Kanel, muskatnøtt, karri Løk, hvitløk, purre Grønnsaker med sterk egensmak (paprika, tomat, reddik) tilsatt litt sukker som ”krydder”, kan framheve smaken til andre råvarer. For å begrense saltinntaket, bør man redusere/unngå å salte maten, begrense bruk av salt i matlagingen og utelate særlig salte matvarer og halvfabrikata, samt industriproduserte kaker. NB: Enkelte frokostblandinger kan inneholde en del salt. Bruk heller gryn og bland selv. Man bør unngå krydderblandinger og smaksforsterkere med høyt innhold av natrium.


Laste ned ppt "Kurstreff 4 Kurstreff 4 med matlaging."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google