Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

WIENERKLASSISISMEN 1750-1820 Etter Barokken kom en periode som vi kaller for wienerklassisismen eller klassisismen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "WIENERKLASSISISMEN 1750-1820 Etter Barokken kom en periode som vi kaller for wienerklassisismen eller klassisismen."— Utskrift av presentasjonen:

1 WIENERKLASSISISMEN Etter Barokken kom en periode som vi kaller for wienerklassisismen eller klassisismen.

2 Samfunnsendringene Vitenskapen står sterkt i dette århundre; ”fornuftens århundre”. Menneskerettigheter og folkesuverenitet.(all makt til folket) Det opplyste eneveldet blir knust i 1789 med revolusjonen i Frankrike.

3 LYSTIGHET FREMFOR OVERDÅDIGHET
Wien var den musikalske hovedstaden i de omkring 70 årene perioden varte. Menneskene ønsket lettere og lystigere stykker fremfor den overdådige og storslåtte musikken i Barokken.

4 Overgangen mellom epokene.
Overgangen mellom Barokk og Wienerklassisismen kalles Rokokko. Komponistene trengte tid på å omstille seg fra å lage musikk for makthaverne til å lage musikk for folket. Overgangen var kort og varte rundt 20 år.

5 Det nye instrumentet Klaveret eller pianoet har mye av æren til at overgangen gikk så raskt. I motsetning til spinett og cembalo kan man lettere variere styrkegraden.

6 Komponistene Joseph Haydn (1739-1809) Wolfgang A. Mozart (1756-1791)
Ludwig van Beethoven ( ) Carl Phillip Emanuel Bach ( ) Johan Cristian Bach ( )

7 De viktige stilartene Klaversonate Strykekvartett Symfoni
Solokonsert med orkester

8 Operaen lever videre Gjennom barokken var operaen viktig. Men var til for overklassen. Det nye borgerskapet ville bli underholdt og den gamle operaen passet ikke inn i opplysningens idealer. Komisk opera(opera buffa) Det ble drevet gjøn med overklassen og temaer som ofte gikk igjen var; tjenestepiken som ble husfrue; en kritikk av sosiale urettferdigheter, ofte satirisk.


Laste ned ppt "WIENERKLASSISISMEN 1750-1820 Etter Barokken kom en periode som vi kaller for wienerklassisismen eller klassisismen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google