Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Kapittel 19: Imperiene rakner

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Kapittel 19: Imperiene rakner"— Utskrift av presentasjonen:

1 Kapittel 19: Imperiene rakner
BOKMÅL Kapittel 19: Imperiene rakner Elevene skal kunne – gjøre rede for bakgrunnen for de to verdenskrigene og drøfte virkninger disse fikk for Norden og det internasjonale samfunn – undersøke to eller flere internasjonale konflikter etter 1945, og vurdere konfliktene, sett fra ulike perspektiver – finne eksempler på hendelser som har formet et ikke-europeisk lands historie etter 1900, og reflektere over hvordan landet kunne ha utviklet seg hvis disse hendelsene ikke hadde funnet sted – vurdere ulike ideologiers betydning for mennesker, politiske bevegelser og statsutvikling på 1900-tallet

2 Opprør mot koloniherrene
– Syria og Libanon uavhengige i 1946. - Filippinene uavhengig i 1946. - India og Pakistan uavhengige i 1947. – Myanmar (Burma), Sri Lanka (Ceylon), Palestina og Nederlandsk India (Indonesia) uavhengige i 1949.

3 Opprør mot koloniherrene
– I 1950 var avkoloniseringen i Asia på det nærmeste fullført. – I Afrika sør for Sahara skjedde avkoloniseringen i løpet av de tjue årene fra 1957 til 1975.

4 Frigjøring fra Asia til Afrika
Kongresspartiet, stiftet i 1885, overtok styringen av India i 1947.

5 Opprør mot koloniherrene
– Under Mahatma Gandhis ledelse hadde det indiske Kongresspartiet lagt seg på en konsekvent ikkevoldslinje i kampen mot koloniherrene. – Britene trakk seg ut av India på fredelig vis, men den tidligere kronkolonien ble blodig delt i et muslimsk Pakistan og et ikke- religiøst, men hovedsakelig hinduistisk India.

6 Frigjøring – I Fransk Indokina kom det til væpnet kamp mellom den
kommunistiske motstandsbevegelsen, ledet av Ho Chi Minh, og kolonimakten. Den tidligere franske kolonien ble til fire uavhengige stater: Laos, Kambodsja, Nord-Vietnam og Sør-Vietnam.

7 Frigjøring – Ho Chi Minhs regjering tok over makten i Nord-Vietnam. USA hindret en sammenslåing av landet ved å støtte et antikommunistisk regime i den sørlige landsdelen. – I 1971 brøt Øst-Pakistan med Vest-Pakistan og tok navnet Bangladesh.

8 Frigjøring – Innbyggerne i Myanmar og Sri Lanka oppnådde uavhengighet
uten å føre væpnet kamp mot britene.

9 Afrika Suezkrisen i 1956 og krigen i Algerie 1954−1962 utløste
avkoloniseringen på det afrikanske kontinentet.

10 Frigjøring – Ghana ble uavhengig i 1957 og ble et foregangsland i Afrika sør for Sahara. Nesten alle de europeiske koloniene ble selvstendige i 1960–1962. – Friheten kom senest til flertallsbefolkningene i de portugisiske koloniene og i de uavhengige settlerstatene.

11 Frigjøring – I 1974, da militærdiktaturet i Portugal falt, ble Guinea-Bissau en selvstendig stat. Året etter ble Angola og Mosambik uavhengige republikker. – I 1994 ble det for første gang holdt valg i Sør-Afrika med deltakelse både av hvite og svarte. Nelson Mandela ble landets nye president.


Laste ned ppt "Kapittel 19: Imperiene rakner"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google