Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Faglig Nettverk for lesbiske og homofile i arbeidslivet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Faglig Nettverk for lesbiske og homofile i arbeidslivet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Faglig Nettverk for lesbiske og homofile i arbeidslivet
Du ser det ikke før du tror det… eller hvorfor du må godta at verden er hetero! Oslo kommune 15.november 2006 Faglig Nettverk for lesbiske og homofile i arbeidslivet Inger Lise Blyverket

2 Å VÆRE LESBISK OG HOMOFIL PÅ JOBBEN
Er det et problem? ER det et problem? Er DET et problem? Er det et PROBLEM? For hvem? Hvem har ansvar?

3 Hvorfor dette er så vanskelig…
”Den vanligste formen for diskriminering/trakassering av lesbiske/homofile på norske arbeidsplasser er å bli holdt utenfor fellesskapet eller oppleve nedsettende og latterliggjørende omtale av lesbiske, homofile og biseksuelle i sin alminnelighet.”

4 Sånn er det… Hvis du er hetero :
30% svarer at arbeidskollegene har negative holdninger overfor l/h 10% tror at l/h kunne bli latterliggjort, trakassert på arbeidsplassen Hvis du er ”homo”: 50% svarer at arbeidskollegene har fordommer overfor l/h 25% tror at l/h kunne bli latterliggjort, trakassert på arbeidsplassen

5 Faglig Nettverk for lesbiske og homofile i arbeidslivet
Etablert 1998 med utgangspunkt i LLH – Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring Drevet av tillitsvalgte og ansatte i fagbevegelsen med politisk påvirkning som hovedagenda Har representanter også fra arbeidsplasser og fra arbeidsgiversida Arrangert to nasjonale konferanser i samarbeid med arbeidslivets parter – 1999 og 2005 Seminarer, politisk påvirkningsarbeid, opplæringsmateriell, informasjon, nettsted under Drevet på frivillig basis, noen er formelle representanter Koordinator: Karin Enderud:

6 Selvlysende og usynlig - 1
Hva vil det si å være synlig eller usynlig? Hva vil det si å leve åpent eller skjult?

7 Synlig Usynlig Åpen Skjult

8 Selvlysende og usynlig - 2
Skillet mellom jobb og privatliv egne grenser for homoer eller hvor ofte snakker du om at du er hetero? ”Data antyder at når lesbiske, bifile og homofile arbeidstakere skjuler sin seksuelle orientering, skjer dette ikke så meget ut fra hensynet til privatlivets fred. Blant dem som aktivt skjuler sin egen legning, tilkjennegir mange at de er engstelige for at sjefer eller arbeidskolleger ikke evner å tolerere homoseksualitet” NOVA-rapport MMI 1999 – YRKESFORBUD? 30% av arbeidsgivere svarer at det vil telle negativt inn ved ansettelse dersom søkeren er homofil

9 Hvorfor er det sånn? 1 av 20 lesbiske og homofile som jobber med barn velger å være åpne overfor de foresatte/foreldre Fra en svensk undersøkelse Ja, altså jeg har aldri støtt på… jeg har aldri blitt tråkket på av noen foreldre noen gang… nei, jeg har aldri blitt utsatt for, for å si det sånn, en eneste gang… Altså jeg har vel ikke vært så åpen mot foreldre slik at jeg har… men jeg har jo sagt at, ja, det blir jo mer og mer at man er åpen… ja, ikke sånn at jeg lever med en annen mann, men at jeg er samboer og uten barn, og så etter en stund, visse foreldre får man kontakt med, og da er det ikke noe problem egentlig… (Mann i barnehage)

10 Å være åpen… Å være synlig…
”Det er jo alltid slitsomt når man havner i gruppe med nye mennesker, for eksempel på kurs og konferanser, der man skal presentere seg for hverandre. Det er slitsomt. Det er fremdeles slitsomt, selv om jeg er åpen i dag. Å ta skrittet og fortelle: jeg er sammen med ei jente, det er kjempeslitsomt fremdeles.(…) Den sterkeste driften er jo alltid å få tilhøre gruppa – det sitter i ryggraden at man er redd for ikke å få tilhøre gruppa.” Fra en svensk undersøkelse 2003

11 SLADDER Du overhører fra tid til annen at en av medarbeiderne blir utsatt for baksnakking og tendenser til mobbing fordi han er homofil. Kollegene kommer med slengbemerkninger seg imellom, latterliggjør ham og homofile generelt og kommer også med dulgte hentydninger når han er tilstede. Hva gjør du med dette?

12 GYMLÆRER Du arbeider på en barneskole og er kontaktlærer for en 7. klasse. En dag kommer en av jentene, Camilla, i klassen bort til deg og ber om å få snakke med deg på tomannshånd. Dere finner et ledig rom, og Camilla forteller at jentene ikke føler seg vel i gymtimene. De har fått vite at gymlæreren deres, Heidi, er lesbisk, og de føler det svært ubehagelig når Heidi kommer inn i garderoben etterpå for å sjekke at alle dusjer etter timen. De føler at hun ser på dem. Hva gjør du? 

13 HETEROFEST? I år er julebordet virkelig blitt stilfullt. Det er tydelig at festkomiteen har planlagt grundig. Ved ankomsten ble alle koblet sammen i par. For en gangs skyld er det like mange damer som herrer. Mona reiser seg etter første servering og holder en fyndig tale til herrene. Etter annen servering trår Jon til med en lovprisning av Quinden: Hva er vel en stakkars mann uten henne? Etter maten spiller orkesteret opp til dans. En stilig polonese innleder det hele, før alle herrene danser en pliktdans med sine borddamer. Så er det fritt fram på dansegulvet. Du legger plutselig merke til at Harald går mot garderoben. Dette får deg til å stusse, så du spør ham hvorfor han forlater selskapet så tidlig. - Nei, dette er ikke festen for meg, svarer Harald. Det blir for hetero. Hvordan reagerer du?


Laste ned ppt "Faglig Nettverk for lesbiske og homofile i arbeidslivet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google