Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

TOLK I MØTE MED RETTSAPPARATET

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "TOLK I MØTE MED RETTSAPPARATET"— Utskrift av presentasjonen:

1 TOLK I MØTE MED RETTSAPPARATET
Abid Q. Raja advokat

2 Aktører Dommer – lagrette - nemnd Advokater Påtalemyndighet og politi
Andre tolker i samme sak

3 Tolkens betydning …det han sier nå er at… …hør på dett’a…
Redd for fengsel & klient Ironi Ordspråk Ordrett betydning eller meningsinnhold Tolkefeil

4 Eksempler Battery-saken – stålgjerdet Broken Lorry Levebrød
Landet hvor det snør Tolker uenige i retten

5 Eksempler Grunnleggende forutsetning for avhør; minsterettigheter
Shaken baby du har rett til å ikke forklare deg…(betyr at du har ikke plikt til å forklare deg) ”du har ikke rett til å forklare deg for politiet” Dømt til 1 år 6 mnd tingretten, frifunnet lagmannsretten Andre feil; tolken avbryter ikke politi for å fullføre sine fortløpende oversettelser

6 Eksempler Stavsetdrapet – Trondheim Siktelsen
”Du har blitt nå her skyldig på grunn av – du er siktet her fordi påtalemyndigheten dvs politiet og (uklart hva tolken sier). Disse har sett deg for eksempel med undertrykkelse og tyranni påført andre – kommer til å bli straffet på grunn av dette”

7 Eksempler Stavsetdrapet fortsetter Forklaringsplikt
”Han sier at i en sak som innebærer straff, det er ikke slik – hvis du ønsker, så kan du nekte å si noe” (det betyr jo det motsatte av retten til å nekte å forklare seg)

8 Eksempler Stavsetdrapet fortsetter
Sannhetsplikt (tiltalt ingen plikt forklare seg sant) ”hvis det er slik at du skal fortelle alt til politiet – forklare – så må du snakke sannhet” ”hvis du ønsker og er villig til å fortelle politiet alt, så må du fortelle sannheten til politiet – på den måten” Osv…

9 2 + 2 tolker Tolken har i løpet av hele avhøret brukt 3.personsform når han gjengir budskapet. Dette forvirrer mottakeren i samtalen, idet de ikke vet om hvem tolken snakker om. Det er gjennomgående feil med forståelsen og gjengivelsen av budskapet i tolkningen. Tolken har flere steder tilføyd ord / meninger til budskapet som blir tolket. Tolken har flere steder unnlatt å tolke begrep/ord som han ikke skjønner. I stedet velger tolken å mumle eller snakke rundt budskapet. Tolken har under avhøret, der etterforskeren bruker korte setninger, tolket avsnittet umiddelbart. Dette har ført til at han ikke fått med seg helheten i budskapet. Som en konsekvens formulerer han uforståelige, og av og til feilaktige setninger. En del avsnitt i avhøret inneholder så mange feil at det ikke er mulig å korrigere/ kommentere avsnittet. Det anbefales at hele avhøret oversettes på nytt. Etter vår oppfatning er det ikke forsvarlig tolkning i avhøret, og følgelig bør man ikke basere seg på tolkning gjort i avhøret.

10 Rettssikkerheten ligger (også) i…
TOLKENS ARBEID


Laste ned ppt "TOLK I MØTE MED RETTSAPPARATET"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google