Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

 Romantikken oppstår på slutten av 1700- tallet som en reaksjon på klassisismens vekt på fornuft.  For romantikerne var følelsene viktigere enn fornuften.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: " Romantikken oppstår på slutten av 1700- tallet som en reaksjon på klassisismens vekt på fornuft.  For romantikerne var følelsene viktigere enn fornuften."— Utskrift av presentasjonen:

1

2  Romantikken oppstår på slutten av 1700- tallet som en reaksjon på klassisismens vekt på fornuft.  For romantikerne var følelsene viktigere enn fornuften.  Synet på naturen endrer seg.

3  Natur og religion: Gud er i naturen Verdensånden/sjelen gjennomstrømmer alt  Nasjonalisme: Hvert folkeslag har sin ”ånd”, et slags mystisk fellesskap. Dette ”mystiske” kan ikke fattes med fornuften  Lengsel, følelser, intuisjon kan bringe oss nærmere til å forstå verdensånden (den egentlige meningen med tilværelsen).  Dikteren er et geni hevet over andre mennesker, og står som en formidler mellom Guds verden og menneskene.  Så på sivilisasjonen som noe negativt, ville tilbake til det opprinnelige. Beundret bl.a. bønder, men på avstand.

4 Platon: Filosofene skal formidle den egentlige virkeligheten til menneskene, idéenes verden: Vårt liv er en skyggetilværelse, det finnes en annen verden, der alt er perfekt. Filosofen er en person som har større evne til å fatte denne enn andre.

5  Dikteren: Formidler evighetens, Guds verden. Han er nærmere Gud enn andre mennesker  Panteisme: Gud uttrykker seg gjennom sitt skaperverk. Kunstneren skal formidle Guds uttrykk i naturen.

6 Hvad der ei med Ord kan nævnes i det rigeste Sprog, det Uudsigelige, skal Digtet røbe dog.

7 - Livet på landet - Historie - Uberørt natur - Idealkvinnen - Det mystiske, overnaturlige og eksotiske De var stort sett unge menn fra byene.

8 I.C. Dahl: Lysehornet ved Bergen Kunstnerne satte den ville, uberørte naturen opp mot den delen av naturen menneskene hadde kultivert og brukte til sine formål. Interesse for uberørt natur i seg selv.

9 Universalromantikk  Dyrker diktergeniet  Avstandsforelskelse  Det uoppnåelige Nasjonalromantikk  Dyrker fortiden  Opptatt av folkediktning, nasjonalisme  Opptatt av det overnaturlige

10

11  Slutten av 1700-tallet: Romantikken en politisk drivkraft  Nasjonalisme: Filosofen Herder: Hvert folk har sin ”folkesjel” som viser seg i kulturen  Hvert folk burde ha sin stat  Norge: Som en undertrykt nasjon var nasjonalismen en fascinerende ide

12  Symbol for romantikken  Novalis, tysk dikter: Skrev om en ung mann som leter etter en blå blomst han har drømt om. Den finner han aldri. Romantikeren er opptatt av lengselen, drømmen, det uoppnåelige. Tidlig romantikk: ”Sturm und Drang”

13

14

15

16


Laste ned ppt " Romantikken oppstår på slutten av 1700- tallet som en reaksjon på klassisismens vekt på fornuft.  For romantikerne var følelsene viktigere enn fornuften."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google