Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Arven fra Athen Humanismens hjemby.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Arven fra Athen Humanismens hjemby."— Utskrift av presentasjonen:

1 Arven fra Athen Humanismens hjemby

2 Sokrates ( f.Kr.) Sokrates var en av de største filosofene for ar individuell tenkning. Han var skeptisk til gudene og de reglene som var satt opp i samfunnet. Fikk folk til å tenke selv, ved å stille dem alt slags spørsmål. Dette fikk folk til å tenke over meningene sine. Men noen mente at han fikk for mye politisk makt; han førte ungdommen i gale retninger, de begynte å stille spørsmål ved reglene og lovene som var satt. Han ble derfor tvunget til å tømme giftbegeret i 399 f.Kr.

3 Sokrates betydning for humanismen
Sokrates fikk, som sagt, folk til å tenke selv, og stille spørsmål ved gudene, og lovene. Selv om Sokrates er død for lenge siden, lever tankene og ideene hans videre, mye takket være Platon, som skrev ned tankene hans. Han er kanskje den filosofen som har hatt mest betydning for humanismen

4 Stoikerne Stoikerne var en gruppe mennesker som videreførte noen av Aristoteles ideer, nemlig at staten burde bygge på rett og moral. De mente at alle mennesker, var like, hudfarge, kjønn, religion, alder, sosial stilling, ikke spilte noen rolle. De utformet til og med et slagord. ”Mennesket skal være noe hellig for mennesket”. Dette utstråler en klar humanistisk holdning.

5 Athens betydning for Europas humanisme
Tankene fra Athens filosofer er grunnlaget for humanismen i dag. Deres meninger om rett og galt, politikk, moral og guder, er gjeldende i humanismen fremdeles. Filosofer som Sokrates, Platon og Aristoteles har vært til stor hjelp når den moderne humanisme skulle bygges.


Laste ned ppt "Arven fra Athen Humanismens hjemby."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google