Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 1 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Gjennombrudd i biogass- og bioraffineriforskningen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 1 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Gjennombrudd i biogass- og bioraffineriforskningen."— Utskrift av presentasjonen:

1 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 1 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Gjennombrudd i biogass- og bioraffineriforskningen Vincent Eijsink Det nye bioenergibildet, The Future Role Of Biomass Energy In Norway - An Interdisciplinary Technological, Economical And Environmental Research Program

2 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 2 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Dette foredraget  Hvilken utfordringer har vi?  Hvordan blir gjennombrudd til? – litt historie fra egen forskning  Framgang innen enzymteknologi  Mer historie: strategiske utviklinger på Ås campus  Framgang innen biogass  Bioraffinering; utfordringer og muligheter framover

3 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 3 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Biomasse

4 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 4 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Bioenergi fra trevirke  Varme  Bio-oljer, Jet-fuel, diesel via termokjemiske prosesser  Sukker (-> etanol) + lignin  (Biogass)

5 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 5 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nedbryting av trevirke (lignocellulose)

6 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 6 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Biomassen er komplisert - sukkere

7 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 7 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Biomassen er komplisert - sukkere

8 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 8 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Biomassen er komplisert - lignin

9 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 9 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Enzymenes utfordring

10 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 10 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Et gjennombrudd ved UMB i 2010

11 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 11 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP

12 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 12 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP

13 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 13 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Vårt arbeid på kitin og kitinaser + spin-off  (1993; start som forsker i Norge)  1996 – 1999; EU prosjekt; grunnleggende enzymologi av kitinaser  2001 – 2005; SUP på «bioraffinering» av kitin  2005; Gjennombrudd CBP21

14 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 14 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP ChiA ChiB ChiC CBP21, family 33 CBM Chitobiase, family 20 GH Suzuki et al, family 18 chitinases, with one or two CBMs Kitin nedbryting av Serratia marcescens

15 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 15 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP 2005: CBP21 (a CBM33) is a ”substrate- disrupting” protein, boosting chitinases Vaaje-Kolstad et al., JBC 280: & 280: (2005)

16 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 16 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Vårt arbeid på kitin og kitinaser + spin-off  1993; start som forsker i Norge  1996 – 1999; EU prosjekt; grunnleggende enzymologi  2001 – 2005; SUP på «bioraffinering» av kitin  2005; Gjennombrudd CBP21  2005 – 2008; EU prosjekt på bioraffinering av mask  2005 – 2008; Nesten ingen finansiering til CBP21 oppfølging  : SUP !  Fra 2009: «eksplosjonsartet> vekst, biogass, lignocellulose og kitin  2010:

17 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 17 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Et gjennombrudd ved UMB i 2010

18 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 18 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Helt nye enzymer………

19 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 19 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Et gjennombrudd ved UMB i 2010  Stor oppmerksomhet  Solgte patenter  Flere prosjekter, inkl. EU; mer bedriftsinteresse; bedre tilgang til utstyr  Bedre rekruttering

20 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 20 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Og alt dette pga interessen i kitin (og et SUP prosjekt) Trends in Biotechnology, 2008

21 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 21 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Etanol fra lignocellulose er en realitet (?) Crescentino, Italia

22 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 22 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP

23 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 23 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Strategiske gjennombrudd – Ås campus > ……

24 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 24 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Analyse (utstyr og personer)

25 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 25 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Biogass

26 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 26 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Biogass  Komplekse bakterielle samfunn omdanner biomasse til metan  Anaerob fermentering vil være en del av nærmest en hvilken som helst bioraffineri  Kompatibel med resirkulering av næringsstoffer  Kan nedskaleres

27 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 27 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Biogass - utfordringer  Reaktor teknologi, resirkulering, kontaminanter, lekkasje  Det går ”for sakte”, i hvert fall for noen råstoffer  Manglende stabilitet, råstoffvariasjon  ”Black box” prosess

28 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 28 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Biogass - Utviklinger Organisasjonsmessig:  Nye laboratorierer og utstyr, utstrakt samarbeid og en integrert tilnærming på Ås campus Faglig:  Nye forbehandlingsteknologier, varme (Cambi AS) og eller enzymer  Fleksible råstoffer; optimalisering  Resirkulering av næringsstoffer er i fokus  Fra ”black box” fermentering til systembiologi til full kontroll og mer fart?

29 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 29 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Biogass - Utviklinger

30 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 30 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Biogass - Utviklinger Phil Pope: "Interpreting the irrecoverable microbiota in digestive ecosystems"

31 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 31 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Framtidens bioraffinering - utfordringer og muligheter Mål: Å bruke alle komponenter i all tilgjengelig biomasse, med tilstrekkelig verdiskapning og med tilstrekkelig resirkulering av næringsstoffer. Noen nøkkeltema:  Enzymteknologi: bedre, billigere og med et bredere nedslagsfelt  Fermentering / syntetisk biologi  Nye produkter og prosesser (lignin!), som aksepteres i markedet  Integrert tenkning, integrerte prosesser, kobling av verdikjeder  Resirkulering av næringsstoffer

32 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 32 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Nye produkter

33 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 33 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Hva bør Ås campus bidra med  Det vi allerede gjør  Helhetstenkning: kombinere ”grønt” og ”blått” i både input og output.  Nedskalerbare (kombinasjons)prosesser.  Ny prosessteknologi, tre- og ligninkjemi.  Produktutvikling!!!

34 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 34 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP Strategiske grep, deriblant SUP prosjektet, og faglig framgang i de siste fem årene gjør at Ås campus kommer til å spille en viktig rolle i videre utvikling av Bioraffineringsbildet


Laste ned ppt "Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 1 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Gjennombrudd i biogass- og bioraffineriforskningen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google