Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 1 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Gjennombrudd i biogass- og bioraffineriforskningen.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 1 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Gjennombrudd i biogass- og bioraffineriforskningen."— Utskrift av presentasjonen:

1 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 1 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Gjennombrudd i biogass- og bioraffineriforskningen Vincent Eijsink Det nye bioenergibildet, 10.10.2013 The Future Role Of Biomass Energy In Norway - An Interdisciplinary Technological, Economical And Environmental Research Program

2 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 2 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Dette foredraget  Hvilken utfordringer har vi?  Hvordan blir gjennombrudd til? – litt historie fra egen forskning  Framgang innen enzymteknologi  Mer historie: strategiske utviklinger på Ås campus  Framgang innen biogass  Bioraffinering; utfordringer og muligheter framover

3 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 3 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Biomasse

4 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 4 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Bioenergi fra trevirke  Varme  Bio-oljer, Jet-fuel, diesel via termokjemiske prosesser  Sukker (-> etanol) + lignin  (Biogass)

5 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 5 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Nedbryting av trevirke (lignocellulose)

6 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 6 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Biomassen er komplisert - sukkere

7 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 7 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Biomassen er komplisert - sukkere

8 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 8 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Biomassen er komplisert - lignin

9 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 9 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Enzymenes utfordring

10 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 10 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Et gjennombrudd ved UMB i 2010

11 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 11 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no

12 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 12 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no

13 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 13 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Vårt arbeid på kitin og kitinaser + spin-off  (1993; start som forsker i Norge)  1996 – 1999; EU prosjekt; grunnleggende enzymologi av kitinaser  2001 – 2005; SUP på «bioraffinering» av kitin  2005; Gjennombrudd CBP21

14 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 14 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no ChiA ChiB ChiC CBP21, family 33 CBM Chitobiase, family 20 GH Suzuki et al, 1998 3 family 18 chitinases, with one or two CBMs Kitin nedbryting av Serratia marcescens

15 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 15 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no 2005: CBP21 (a CBM33) is a ”substrate- disrupting” protein, boosting chitinases Vaaje-Kolstad et al., JBC 280: 11313 -11319 & 280:28492- 28497 (2005)

16 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 16 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Vårt arbeid på kitin og kitinaser + spin-off  1993; start som forsker i Norge  1996 – 1999; EU prosjekt; grunnleggende enzymologi  2001 – 2005; SUP på «bioraffinering» av kitin  2005; Gjennombrudd CBP21  2005 – 2008; EU prosjekt på bioraffinering av mask  2005 – 2008; Nesten ingen finansiering til CBP21 oppfølging  2008 - 2013: SUP !  Fra 2009: «eksplosjonsartet> vekst, biogass, lignocellulose og kitin  2010:

17 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 17 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Et gjennombrudd ved UMB i 2010

18 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 18 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Helt nye enzymer………

19 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 19 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Et gjennombrudd ved UMB i 2010  Stor oppmerksomhet  Solgte patenter  Flere prosjekter, inkl. EU; mer bedriftsinteresse; bedre tilgang til utstyr  Bedre rekruttering

20 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 20 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Og alt dette pga interessen i kitin (og et SUP prosjekt) Trends in Biotechnology, 2008

21 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 21 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no 2013 - Etanol fra lignocellulose er en realitet (?) Crescentino, Italia

22 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 22 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no

23 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 23 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Strategiske gjennombrudd – Ås campus 2008 2009 2010- 2012 2010 -> ……

24 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 24 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Analyse (utstyr og personer)

25 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 25 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Biogass

26 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 26 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Biogass  Komplekse bakterielle samfunn omdanner biomasse til metan  Anaerob fermentering vil være en del av nærmest en hvilken som helst bioraffineri  Kompatibel med resirkulering av næringsstoffer  Kan nedskaleres

27 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 27 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Biogass - utfordringer  Reaktor teknologi, resirkulering, kontaminanter, lekkasje  Det går ”for sakte”, i hvert fall for noen råstoffer  Manglende stabilitet, råstoffvariasjon  ”Black box” prosess

28 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 28 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Biogass - Utviklinger Organisasjonsmessig:  Nye laboratorierer og utstyr, utstrakt samarbeid og en integrert tilnærming på Ås campus Faglig:  Nye forbehandlingsteknologier, varme (Cambi AS) og eller enzymer  Fleksible råstoffer; optimalisering  Resirkulering av næringsstoffer er i fokus  Fra ”black box” fermentering til systembiologi til full kontroll og mer fart?

29 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 29 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Biogass - Utviklinger

30 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 30 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Biogass - Utviklinger Phil Pope: "Interpreting the irrecoverable microbiota in digestive ecosystems"

31 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 31 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Framtidens bioraffinering - utfordringer og muligheter Mål: Å bruke alle komponenter i all tilgjengelig biomasse, med tilstrekkelig verdiskapning og med tilstrekkelig resirkulering av næringsstoffer. Noen nøkkeltema:  Enzymteknologi: bedre, billigere og med et bredere nedslagsfelt  Fermentering / syntetisk biologi  Nye produkter og prosesser (lignin!), som aksepteres i markedet  Integrert tenkning, integrerte prosesser, kobling av verdikjeder  Resirkulering av næringsstoffer

32 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 32 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Nye produkter

33 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 33 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Hva bør Ås campus bidra med  Det vi allerede gjør  Helhetstenkning: kombinere ”grønt” og ”blått” i både input og output.  Nedskalerbare (kombinasjons)prosesser.  Ny prosessteknologi, tre- og ligninkjemi.  Produktutvikling!!!

34 Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 34 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Strategiske grep, deriblant SUP prosjektet, og faglig framgang i de siste fem årene gjør at Ås campus kommer til å spille en viktig rolle i videre utvikling av Bioraffineringsbildet


Laste ned ppt "Institutt for kjemi, bioteknologi og matvitenskap 1 UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP www.umb.no Gjennombrudd i biogass- og bioraffineriforskningen."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google