Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvordan påvirker vår drift pakkingen av jorda

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvordan påvirker vår drift pakkingen av jorda"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvordan påvirker vår drift pakkingen av jorda
Jordpakking Hvordan påvirker vår drift pakkingen av jorda Beitebruk for kjøttproduksjon

2 Jordpakking I en god jordstruktur har vi en riktig sammensetning av jord og porevolum for luft og vann. Ved jordpakking blir porevolumet mindre De er de største porene som først blir redusert Disse har stor betydning for drenering, lufttilførsel og rotutvikling Jordpakking og drenering henger nøye sammen. Våt jord blir lettere utsatt for jordpakking og pakka jord får dårligere drenering Dette kan fort bli en ond sirkel

3 Faktorer som påvirker jordpakking
Maskinvekt Tyngdekraften trekker maskinene nedover i jorda Jorda møter dette med å komprimeres til den bærer vekta. Resultat blir hjulspor Tyngden fra maskinene forplanter seg nedover i jorda. I pløyelaget er det marktrykket som har betydning Tyngden vil forplante seg videre nedover i jorda uavhengig av hjulutrustning Se figur Kjørehastighet I praksis vil økt kjørehastighet øke jordpakkingen Dette skyldes at traktor og utstyr humper mer og overfører slag til underlaget.

4 Jordpakking ved ulik dekk og vekt

5 Faktorer som påvirker jordpakking
Jordfuktighet Våt jord er mer utsatt for jordpakking en tørr jord Dette skyldes at vann fungerer som glidemiddel mellom jordpartiklene Jordpakkingen går også ned i dypere lag jo våtere jorda er Dette skyldes at trykket forplanter seg lettere gjennom jorda når porene er fylt med vann enn med luft.

6 Jordpakking ved ulik fuktighet
Våt jord blir lettere pakket en tørr jord. Dette skyldes at vann fungerer som glidemiddel

7 Valg av hjulutrustning
Hjulutrustning har stor betydning for jordpakkingen På traktorer Velg breie hjul eller tvillinghjul På maskiner Velge mellom, store hjul breie hjul eller flere hjul

8 Valg av hjulutrustning
Dekk type Radial og diagonal dekk Dekktypene har sine fordeler og ulemper Radialdekk har stabil kjørebane og får liten varmegang under kjøring på veg Diagonaldekk er mer skånsom mot grasdekket Vanskelig å finne håndfaste argumenter for den ene eller den andre dekktypen Generell anbefaling: Ved kjøring vesentlig på grasmark, jorde og skog – Velg diagonaldekk Ved mye kjøring på veg – Velg radialdekk.

9 Lufttrykk i dekkene Lufttrykk har betydning for hvor stor last hjulet kan bære. Lasteevnen til hjulet avhenger også av hjuldimensjon. Stor dekk kan bære samme last med mindre dekktrykk Marktrykket påvirkes av lufttrykket i dekket og stivheten, se tegning. Ved kjøring med lave hastigheter kan vi ha lavere dekktrykk Rett dekktrykk vil avhenge av vekta det skal bære Du trenger kompressor og trykkmåler Det kan også måles Tillates en sammenpressing på 20 % av dekkets seksjonshøyde (se plansje)

10 Enkel regel for rett dekktrykk

11 Jordpakking ved ulik dekktrykk

12 Lagelighet – det sentrale ord……


Laste ned ppt "Hvordan påvirker vår drift pakkingen av jorda"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google