Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Grav i all hast Siri Gedde-Dahl.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Grav i all hast Siri Gedde-Dahl."— Utskrift av presentasjonen:

1 Grav i all hast Siri Gedde-Dahl

2 Hvordan få tid? Travel hverdag, også i store aviser.
Færre folk skal gjøre (minst) samme jobb. MEN: Graveprosjekt – hva er det? Ikke noe annet enn vanlig journalistisk håndverk. Bare grundigere. DET VIKTIGSTE: Viljen til å få det til. Du må være utholdende og ikke gi deg! Ofte er det latskap og bedagelighet som stopper oss.

3 Å være to Enorm styrke og være to/flere
Journalister for individualistiske Slipp andre til på din ide/tips. Det betaler seg i en bedre sak Og du blir trukket med en annen gang.

4 Fordeler ved å være to/flere
Sparer tid: Fire dagers arbeid går på to. Flere hoder tenker bedre Utfyller og øker kildenett Rollefordeling: bad guy/good guy Være hverandres inspirasjon og kritikere i alle ledd. Psykisk styrke når det smeller. Mindre sårbar for vakter og andre ”må”-oppgaver.

5 Begynn i det små Begynn innimellom løpende produksjon
Snakk gjennom saken (arbeidslunsj) Lag et notat (problemstilling, oversikt, resonnement) Beskriv ”konspirasjonen” Dette vet vi. Dette må vi sjekke. Disse må vi snakke med. Lag kildeliste. Skriftlige kilder: Hva er sannsynlig at finnes av skriftlig dokumentasjon Fordel oppgaver/kilder

6 Og fortsett i det små Sjekk innimellom når du har tid, bestill dokumenter, gjør avtaler. Begynn med det mest vitale, for om mulig raskt legge ballen død om du er på villspor. Lag notater fra alle (relevante) samtaler. Søk hele tiden aktivt etter skriftlige spor (selve beviset) Oppsummere Utvikle notatet.

7 Når du ser at dette virkelig er noe
Gå til sjefen din: Gi oss tre dager helt i fred, så skal du få en god sak. Kanskje mange gode saker. Mye lettere når du har substans å vise til.

8 Det siste du gjør: Konfrontasjonen med dem som har gjort noe galt/kritikkverdig. Da kan det haste med å få saken på trykk Utbytt det at dere er to (ringe samtidig, unngå samordnet forklaring) Når du har dokumentasjon nok til å stille de riktige spørsmålene, og kilden ennå ikke kan forestille seg hvilke oppslag det vil få, har folk en forbausende evne til å snakke sant. Bruk båndopptaker. Direkte spørsmål, svar, oppfølging. Vær foreberedt på at det kan være siste gang du snakker med vedkommende på en stund.

9 Kvalitetssjekk Vurdere virkemidlene nøye når du vet saken er en stor personlig belastning på dem det gjelder. Nødvendig og riktig med navn/bilde? Nødvendig med alle detaljer? Nedre grense for uhumskheter. (Ikke dyng på) Vurdere språket. Være nøktern. Ikke lade språket. Ikke hovere. (særlig viktig i oppfølgingen, ikke å ”ta av” etter en suksess) La deg aldri presse av desken en sen kveld: Hvis du selv ikke er trygg på saken, skal den ikke på trykk. Uetterrettelighet slår voldsomt tilbake.

10 Oppsummert: Være to/flere – bruke hevrandre Begynn i det små
Ikke tenk for stort/komplisert (du har sjelden hele sannheten første dagen) Gode saker generer gode tips. Ikke gi deg!!!


Laste ned ppt "Grav i all hast Siri Gedde-Dahl."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google