Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk. 1: Saktekster (Eksempler: Artikkel, foredrag, intervju, brev, søknad, referat, rapport, kåseri.) 2: Skjønnlitteratur.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk. 1: Saktekster (Eksempler: Artikkel, foredrag, intervju, brev, søknad, referat, rapport, kåseri.) 2: Skjønnlitteratur."— Utskrift av presentasjonen:

1

2 Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk. 1: Saktekster (Eksempler: Artikkel, foredrag, intervju, brev, søknad, referat, rapport, kåseri.) 2: Skjønnlitteratur (Diktning og fortellinger: Helt eller delvis oppdiktet.) (Eksempler: Eventyr, sagn, myter, noveller, romaner, lyrikk(dikt), skuespill.) I tillegg har vi : 3: Sammensatte tekster = ord, bilde og lyd (Eksempler: Reklame, bilder, tegneserier, nettsider, film, avis, musikkvideo.)

3 Sammensatte tekster  En sammensatt tekst består av flere elementer som:  Tekst  Bilde  Lyd.  Disse elementene (delene)skaper mening på ulike måter.

4 Hva er sammensatt tekst?  Vi kaller det sammensatte tekster når ord, bilde og lyd opptrer sammen.  Eksempel på sammensatt tekst finner vi i /på:  Internett (Web sider)  Musikkvideoer  Tegneserier  Reklame  Aviser og blader  Film

5 Reklame ( http://www.reklamefilmer.com/ ) http://www.reklamefilmer.com/  Reklame som et eksempel på en sammensatt tekst:  Når en vare skal selges, skal reklamen:  skape oppmerksomhet om produktet  skape interesse for produktet  gi deg behov for å eie produktet  få deg til å handle - altså få deg til å bruke penger  (Kilde: www.norsksidene.no)  Hva er reklame?  [Reklame: fra latin reklamare, som betyr å rope ut, stadig gjenta].

6 Musikkvideo – en sammensatt tekst  En sammensatt tekst inneholder flere ulike uttrykksmåter. Musikkvideoen for eksempel kombinerer gjerne bilder, dans, musikk og ord.  De forskjellige uttrykksmåtene virker sammen og skaper en helhet.  Det er litt på samme måten som når vi lager en matrett: Den ferdige retten er mer enn summen av ingrediensene.

7 Tekst og bilde Appell til hode og hjerte  Fotografier og musikk er ofte velegnede til å engasjere følelsene våre.  I eksemplet ser vi et fotografi som appellerer sterkt til følelsene.  Mange kjenner et tydelig ubehag i møte med slike bilder. Den skriftlige teksten skal hjelpe oss til å omsette følelsene til handling.  Ordene informerer om hva vi kan gjøre for å hjelpe mennesker som opplever tortur. (Kilde: http://ndla.no/nb/node/24477)

8 Tegneserie En sammensatt tekst  Tegneserien er en sjanger som kombinerer bilde og tekst for å fortelle en historie.  Det fins også noen få tegneserier som består av bare bilder.  Tegneserien har utviklet seg i samspill med andre mediesjangrer (medietyper) som film og TV.

9 Tegneserien forteller en historie.. Hvorfor rydder jeg opp etter deg dag etter dag? Hvorfor, hvorfor, hvorfor? Siden du snakker om det, jeg har også lurt på det?

10 Bilder i sammensatt tekster  En egen form for kommunikasjon  Den som lager et bilde, vil uttrykke (si) og formidle noe.  Og den som ser på et bilde, må tolke det han ser.  Bilder er en form for kommunikasjon som har sitt eget språk.  (Kommunikasjon = meddele, snakke sammen)

11 Bilder forteller ...men på en annen måte enn ord. Kjenner du dette bildet? Det viser en scene fra et norsk eventyr.  Hvem er personen som står med ryggen til betrakteren? Og hva er det han ser?  Bildet er malt av den norske kunstneren Theodor Kittelsen (1857–1914). Tittelen på bildet er Soria Moria slott, etter eventyret med samme navn.  Bildet viser Askeladden idet han får øye på slottet som ligger og lyser i det fjerne. Der bor prinsessen han gjerne vil ha... Askeladden, han ser noe forlokkende langt borte…

12 Balanse i bilder  Med balanse mener vi fordelingen av de enkelte elementene på bildeflaten.  Symmetrisk balanse Elementene er fordelt omtrent likt på venstre og høyre bildehalvdel.  Det gylne snitt Det gylne snitt er en spesiell form for asymmetrisk balanse. Når vi deler opp en firkantet flate i tre like deler både vannrett og loddrett, vil delelinjene ligge omtrent i det gylne snitt. De beste fokuspunktene finner vi der linjene krysser hverandre, og det er der kunstneren gjerne plasserer viktige elementer.


Laste ned ppt "Vi har to typer tekster i fagplanen i norsk. 1: Saktekster (Eksempler: Artikkel, foredrag, intervju, brev, søknad, referat, rapport, kåseri.) 2: Skjønnlitteratur."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google