Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

EDAG og a-ordningen Besøk Universitetet i Bergen Britt Visedo - Bluegarden 12. Mai 2014.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "EDAG og a-ordningen Besøk Universitetet i Bergen Britt Visedo - Bluegarden 12. Mai 2014."— Utskrift av presentasjonen:

1 EDAG og a-ordningen Besøk Universitetet i Bergen Britt Visedo - Bluegarden
12. Mai 2014

2 2012 2013 2014 2015 A-opplysnings- loven vedtatt Utvikling og test
Prøvedrift A-ordningen iverksettes Dette er tidsplanen for utvikling og innføring av a-ordningen. A-opplysningsloven som gir rammene for hvordan innrapportering av opplysninger skal foregå ble vedtatt i 2012. I løpet av 2013 har lovens forskrifter blitt utarbeidet, og det har foregått utvikling av test av systemene. I 2014 gjennomføres prøvedrift der et utvalg av virksomheter leverer inn a-meldingen. Prøvedriften er viktig for å se hvordan ordningen vil fungere i praksis og samtidig gi prøvedriftskundene et forsprang i rapporteringen – de får muligheten til å forberede sine virksomheter på hvordan ordningen vil bli, og ha en enklere overgang når ordningen trer i kraft 1. januar I 2014 vil prøvedriftskundene rapportere paralelt med dagens ordning. 1. Januar 2015 iverksettes ordningen for ca opplysningspliktige.

3 A-opplysningsloven § 3.Opplysningspliktens omfang
Plikten til å gi opplysninger etter denne lov omfatter opplysninger som skal gis med hjemmel i følgende bestemmelser med tilhørende forskrifter: a. ligningsloven § 6-2. b. folketrygdloven §§ 24-3, 25-1 annet ledd og 25-10, jf § 21-4. c. skattebetalingsloven § 5-11 og d. statistikkloven § 2-2 Enhver tredjepart plikter etter krav fra ligningsmyndighetene å gi opplysninger som kan ha betydning for noens ligning. Fastsetting og innkreving av avgifter, arbeidsgiver- og arbeidstakerregistret, innhenting av opplysninger og uttalelser. Oppgave over skattetrekk Plikt til å gi opplysninger

4 Hva kreves i din bedrift?
Fire forskjellige lover skal oppfylles i hver innsending. «Alt» skal innsendes hver måned. Også om det ikke har skjedd noe siden forrige måned. Alle ansettelser, fratredelser og endringer i arbeidsforhold Alle ytelser med opplysning om opptjeningsperiode Alle permisjoner og permitteringer som varer mer enn 1 dag For mye utbetalt lønn må refunderes med brutto beløp. Trukket forskuddsskatt kan ikke korrigeres Feil i innsendingen kan resultere i at hele innsendingen blir forkastet Feil, mangler eller avvik må korrigeres i neste lønn. Sanksjoner kan komme dersom påbudene ikke følges.

5 Hva må tilrettelegges hos opplysningspliktige
Etablere og innskjerpe rutiner for at data registreres korrekt til rett tid Nytilsettinger Endringer i ansettelsesforholdet Fratredelser Timelister, registrering og godkjenning Utenlandske ansatte Sørge for at utenlandske arbeidstakere søker om d-nummer i tide Registrere opptjeningsperiode på alle variabler Registrere permisjoner og permitteringer i samsvar med endringer i arbeidsforhold. Oppdatere stillingskoder med SSBs yrkeskoder Splitte 111 a til nye TT-koder (16 mulige) og vurdere spesialtilpassede TT-koder Grensesnitt til eksterne systemer (motta og avgi data)

6 Erfaringer fra prøvedrift
Feil ved fødselsnummer, D-nummer, og organisasjonsnummer Feil i kodeverk, yrkeskoder, arbeidsforhold, utbetalingstyper, arbeidstidsordning. TT-koder er feil satt opp mot a-meldingskode Start- og sluttdato på arbeidsforhold og ansettelsesforhold Personer som er mer enn 112 år gamle Uriktige kombinasjoner av informasjon. For eksempel lønnsansiennitet på frilanser. Virksomhetsoppsettet er ikke samsvarende med enhetsregisteret Avvik av innrapportert beløp og LTO i prøvedriften. Ingen ytelser eller permisjoner registrert på arbeidsforhold som er stoppet. Samme person eksisterer flere ganger hos samme opplysningspliktig uten at han/hun er tilknyttet arbeidsforhold.

7 Hva blir gevinsten? Norske opplysningspliktige vil kunne effektivisere en innsparing på mellom 500 millioner til 1 milliard NOK. (Ref. rapport fra PWC). I «worst case» vil virksomhetens investering i programvare, implementering og ressursforbruk gi en ROI på 5 til 10 %. Kvaliteten på dataene blir optimalisert. Effektiv oppfølging av lovens forpliktelser Skatteytere og opplysningspliktige får «årsoppgjøret» måned for måned. SSB kan levere virkelige tall til årets lønnsoppgjør

8 A-ordningen og paga Personalportal

9 Personalportal og nye felt til a-meldingen

10 Utenlandske arbeidstakere uten norsk identifikator

11 Tilbakemeldingsrapport fra EFF

12

13 EDAG innføringsprosjektet


Laste ned ppt "EDAG og a-ordningen Besøk Universitetet i Bergen Britt Visedo - Bluegarden 12. Mai 2014."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google