Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

NATO og EU – hvilket partnerskap? Bjørn Olav Knutsen Sjefsforsker Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "NATO og EU – hvilket partnerskap? Bjørn Olav Knutsen Sjefsforsker Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)"— Utskrift av presentasjonen:

1 NATO og EU – hvilket partnerskap? Bjørn Olav Knutsen Sjefsforsker Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)

2 Nato og EU: Likheter og forskjeller EU er en ”altomfattende sikkerhetspolitisk aktør”: –”EU vil engasjere seg i en praktisk og prinsipiell vei i fredsbygging og legge grunnlag for menneskelig sikkerhet gjennom en integrert tilnærming. Iverksettingen av en ”helhetlig tilnærming til konflikter og kriser” gjennom en sammenhengende bruk av alle politikkområder som står til EUs disposisjon vil være viktig” (Shared Vision, Common Action: A Stronger Europe. A Global Strategy for the European Union’s Foreign and Security Policy; 2016) –Utfordringene har ofte vært å koordinere disse virkemidlene fra utviklingsbistand til militære operasjoner

3 Nato og EU: Likheter og forskjeller Mens EU er en slik altomfattende sikkerhetspolitisk aktør er Nato en forsvarsallianse: –1949-1994: Felles forsvarsforpliktelser (Artikkel 5) –1995-2014: Internasjonale operasjoner (både fredsbevaring og stabiliseringsoperasjoner) –2014-: Både kollektivt forsvar og internasjonale operasjoner På bakgrunn av Russlands annektering av Krim-halvøya er det primære fokuset i Nato igjen det kollektive forsvaret av medlemslandenes territorium (avskrekking og forsvar) –Readiness Action Plan –Alliansesolidaritet

4 EU og Nato i dagens sikkerhetssituasjon EU har blitt kritisert for bare å være en tilskuer til de viktige sikkerhets- og forsvarspolitiske beslutningene som i hovedsak fattes i medlemslandene Vi står i dag overfor et europeisk forsvarsunderskudd der det ikke eksisterer noen kollektiv europeisk vilje til å håndtere sikkerhetsutfordringene som omkranser Europa –”Vi lever i en tid preget av eksistensielle kriser både innenfor og utenfor EU. Vår union er truet. Vårt europeiske prosjekt som har bragt oss fred, velstand og demokrati blir det stilt spørsmål ved. I øst har den europeiske sikkerhetsordenen blitt truet, mens terrorisme og vold preger Nord Afrika, Midtøsten så vel som Europa selv.” (Shared Vision, Common Action: A Stronger Europe. A Global Strategy for the European Union’s Foreign and Security Policy; 2016)

5 Overordnede trender i Natos og EUs utvikling Siden 2012 har USA foretatt en sikkerhetspolitisk tyngdeforskyvning mot Asia På samme tid vender Nato tilbake til Europa Som en konsekvens må Europa (EU) ta mer ansvar for egen sikkerhet, spesielt i forhold til EUs nabolag Med Russlands annektering av Ukraina er geopolitikk tilbake som fenomen i europeisk sikkerhetspolitikk –Geopolitikk som fenomen har egentlig aldri vært borte, men vi i Vesten har ikke vært så opptatt av fenomenet siden vi har vært tungt involvert på Balkan og i Afghanistan. Dette bidro til at vi trodde at et slikt fenomen ikke lenger eksisterte i europeisk sikkerhetspolitikk –Men det gjorde det …!

6 Hvilket partnerskap? Strategisk autonomi ligger til grunn for EUs globale strategi og som igjen danner grunnlaget for den kommende ”security and defence implementation plan” som vedtas av Det europeiske råd i desember 2016 European Union defence action plan som Kommisjonen arbeider med og som også vil bidra til at forsvarsforskning vil bli en del av EUs neste rammeprogram for forskning EU og Nato vil i de kommende årene arbeide sammen på en rekke saksområder slik som erklæringen fra Nato-toppmøtet i Warszawa vedtok –Hybride trusler, strategisk kommunikasjon, operasjonelt samarbeid til sjøs, samarbeid når det gjelder øvelser osv.

7 Hvilket partnerskap? Et av de store spørsmålene er EUs sikkerhetspolitikk og forhold til Nato etter Brexit Her må man få til en avtale, samtidig som Tyskland og Frankrike nå vil presse på slik at man kan få til et sivilt-militært EU hovedkvarter som Storbritannia tradisjonelt har vært motstander av Vil Brexit føre til en styrking av Nato på bekostning av EU?


Laste ned ppt "NATO og EU – hvilket partnerskap? Bjørn Olav Knutsen Sjefsforsker Forsvarets forskningsinstitutt (FFI)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google