Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV AKTIV LEIR Aktiv Leir - En vei til rekruttering og inkludering.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV AKTIV LEIR Aktiv Leir - En vei til rekruttering og inkludering."— Utskrift av presentasjonen:

1 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV AKTIV LEIR Aktiv Leir - En vei til rekruttering og inkludering

2 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Samarbeidspartnere: Valnesfjord Helsesportssenter Nordlandssykehuset v/Habiliteringsteamet Lærings- og mestringssentret Nordland Barne- og Ungdomsråd Norges Idrettsforbund – Nordland Forum for Natur og Friluftsliv i Nordland

3 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Utfordring 1 Mange ungdommer med funksjonsnedsettelser opplever ensomhet, isolasjon og inaktivitet på fritiden. Dette er en helsemessig belastning som kommer i tillegg til det å ha funksjonsutfordringer. Noen av disse gruppene blir derfor etterhvert overrrepresentert i statistikker over psykiske lidelser, rusproblematikk og kriminalitet. Disse gruppene vil ha ekstra stor gevinst av å få oppleve mestring gjennom fysisk aktivitet sammen med andre. Terskelen for å komme i gang med aktiviteter er høyere for denne gruppen, da de ofte trenger litt ekstra tilrettelegging, veiledning og assistanse.

4 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Utfordring 2 De fleste frivillige organisasjoner har liten kunnskap og erfaring i å legge tilrette for mennesker med funksjonsnedsettelser. Organisasjonene tenker ofte på omfattende fysisk tilrettelegging og egne opplegg/grupper for de som har funksjonsnedsettelser. Nøkkelen ligger imidlertid i å åpne opp organisasjonenes aktiviteter slik de er gjennom å tilby en på en ledsagerhjelp til de som trenger det. Hvordan kan vi bygge opp ledsagerkompetanse? Hvordan kan vi begynne å tenke inkludering for hver gang vi skal arrangere en aktivitet?

5 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Utfordring 3: Mange av de som har funksjonsnedsettelser har et kommunalt tilbud om tilrettelagt fritid gjennom støttekontaktordningen og gjennom brukerstyrt personlig assistent. Det er ikke knyttet krav til innhold og aktivitet i den tiden brukeren har tilrettelagt fritid. For mange brukere blir det derfor mye kino, kafe og andre aktiviteter som hverken bygger nettverk eller skaper interesser/livsinnhold. Det er viktig å få til en kobling mellom lag og foreninger lokalt som produserer gode og sosiale fritidsaktiviteter og kommunens støttekontakttjeneste.

6 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Konseptet Aktiv Leir: Gjennom en uke med idretts- og friluftslivsaktivitet får ungdommer med funksjonsnedsettelser prøve en mengde ulike aktiviteter. Finner ut hva de liker og hva de mestrer. De frivillige organisasjonene har sydd sammen progammet og stiller som instruktører. (2 dager friluftsliv + 2 dager idrett + 1 dag hest) Hver deltaker får “sin” ledsager som følger deltakeren hele uka. Ledsagerne kommer fra de frivillige organisasjonene og er påmeldt på leiren for å tilegne seg ledsagerkompetanse. I tillegg til å lære ledsagerarbeid i praksis vil ledsagerne under hele leiruka få veiledning fra Helsesportsenterets habiliteringsteam som har spisskompetanse på ledsagervirksomhet. Instruktører og ledsagere får dekket reise og opphold samt at det gis et honorar for de ledsagerne som følger leiren hele uka.

7 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Oppfølging etter leiren: Idrettsforbundet og FNF Nordland gjør et etterarbeid opp mot lokale lag og foreninger i deltakernes hjemkommuner for å gi deltakerne et aktivitetstilbud på deres hjemsted etter at leiren er over. FNF Nordland kan følge opp sine lokallag med stimuleringsmidler gjennom prosjektet Aktiv Fritid for alle. For ledsagerarbeid under aktiviteter og arrangementer kan lokallagene få dekket evt ekstrakostnader til tilrettelegging, transport etc. I tillegg gis et tilskudd på kr 150,-/time til ledsagervirksomhet. Les mer på www.fnf-nett.no/nordlandwww.fnf-nett.no/nordland

8 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV HOVEDPROGRAM SØNDAG 21/6Velkommen til VHSS og AKTIV-leir 2009! (oppmøte innen kl.18.00) 20.00Omvisning MANDAG 22/6 08.00-0845Frokost på VHSS08.30-09.45 Møte med ledsagerne 10.00-11.00Velkommen Presentasjon, bakgrunn og en visjon om at det finnes en vei for alle til ei aktiv fritid Praktisk informasjon om VHSS Gruppeinndelinger for aktiviteter Sted: Storstua Ansvarlig: VHSS 11.00-11.45Bli kjent — For deltakere og ledsagere Sted: Gymsal Ansvarlig: VHSS Teori for assistenter og foresatte Sted: Storstua Ansvarlig: (Nordlandssykehuset) 11.45-12.30Lunsj på VHSS 1300- ca 1900Sjøfisketur med ”Faxsen” Med minibuss fra VHSS til Bodø havn. Oppmøte ved hovedinngangen. Selvfisket middag om bord Instruktører: Sylvi Brandsæther (FNF) + Trygve Næss (NJFF) Etter 1900  Kveldsmat og fri resten av kvelden /avslapping19.00 Evaluering med ledsagerne TIRSDAG 23/6 08.00 – 08.45Frokost på VHSS 09.00 – 10.00Teori orientering Sted: Storstua Instruktør: Johnny Jacobsen (Orienteringsforbundet/VHSS) 10.00 – 1500Tur til Graurvatnet Oppmøte ved hovedinngangen - ca å gå. Lunsj ved Graurvatnet Orientering - Instruktør: Johnny Jacobsen (Orienteringsforbundet/VHSS) Lag din egen fuglekasse – Instruktør: Sylvi Katrin Brandsæther (FNF-Nordland) Mat på bål – Instruktør: Trond Loge (Salten Friluftsråd) Kanopadling – Instruktør (VHSS) Hovedansvar: Sylvi Brandsæther (FNF) 16.00 – 17.00Middag på VHSS 17.00 – 19.00Fri/avslapping17.00 Evaluering med ledsagerne 19.00 – 2100Felles sammenkomst i og utenfor gammen Enkel og selvlaget bålsnakcs Ansvar: FNF / VHSS / NS 19.00  Kveldsmat står fremme til ca. kl.22.00 PROGRAM FOR AKTIV LEIR 2009 Friluftslivsdagene

9 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Fornøyde fiskere om bord på Faxsen

10 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Mye av maten tilberedes utendørs av deltakerne selv

11 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV ”Jeg klarer - hvis du hjelper meg litt” ”Jeg tør – hvis du gjør meg trygg” ”Jeg lærer – hvis du viser meg hvordan”

12 FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV Hei – kom å bli med på neste Aktiv Leir !


Laste ned ppt "FORUM FOR NATUR OG FRILUFTSLIV AKTIV LEIR Aktiv Leir - En vei til rekruttering og inkludering."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google