Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet."— Utskrift av presentasjonen:

1 Den industrielle revolusjon

2 Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet.

3 Den industrielle revolusjon I det førindustrielle samfunn var musklene kraftkilden i produksjonen. Menneskene hadde som regel bare enkle redskaper til rådighet. Man arbeidet alene eller i små grupper. Det meste av det man produserte gikk til eget forbruk.

4 Den industrielle revolusjon I Storbritannia hadde det foregått produksjon av ull i århundrer. Bondefamilier produserte ull som de solgte til kjøpmenn. Kjøpmennene lønnet folk som bearbeidet og foredlet ulla til stoffer.

5 Den industrielle revolusjon I andre halvdel av 1700- tallet økte tilgangen til ulike stoffer. I Amerika og India ble det dyrket bomull. Bomullsstoffene ble svært populære. Nå ble det nødvendig å spinne garn i et raskere tempo enn den hånddrevne rokken muliggjorde.

6 Den industrielle revolusjon I 1764 oppfant James Hargreaves en effektiv spinnemaskin. Den nye maskinen kunne spinne like mye tråd som 20 til 30 personer hadde kunnet på hver sin rokk. Makinen ble kalt Spinning Jenny. På bildet ser du en modell av spinnemaskinen.

7 Den industrielle revolusjon Nå fant man ut at man kunne la fossekraft drive spinnemaskinene. Det ble opprettet fabrikker i nærheten av fossefall og elver. Som oftest var det kvinner som arbeidet ved de nye fabrikkene.

8 Den industrielle revolusjon Ikke alle så med glede på utviklingen av maskiner og industri. Mange følte seg truet, siden en maskin kunne gjøre samme jobb som flere arbeidere. Flere steder gikk mennesker til angrep på de nye maskinene.

9 Den industrielle revolusjon Mot slutten av 1700-tallet ble dampkraften for alvor tatt i bruk. Nå behøvde man ikke å bygge fabrikkene ved elver og fossefall. Dampkraften gjorde at man kunne produsere mye mer enn tidligere.

10 Den industrielle revolusjon Industrialiseringen krevde brensel. Storbritannia var i ferd med å bli et land med lite skog. I dype gruver kunne man finne steinkull. Gruvedriften ble etter hvert en stor industri, og den gav arbeid til mange mennesker.

11 Den industrielle revolusjon Barnearbeid var en vanlig del av den voksende industrien. Barna fikk dårlig lønn selv om de gjorde en like god jobb som de voksne. Farlige arbeidsforhold kunne føre til ulykker, sykdom og død. På midten av 1800-tallet kom det lover som forbød barn under ti år å arbeide i fabrikker og gruver.

12 Den industrielle revolusjon Den økende produksjonen gav behov for bedre transportmetoder. Løsningen ble å bygge kanaler rundt omkring i landet. Nå kunne hester trekke prammer og båter fra by til by. I Storbritannia fantes det i 1830 om lag 2 000 kilometer med kanaler.

13 Den industrielle revolusjon På 1800-tallet kom de første dampdrevne lokomotivene. Før hadde jernbanevognene blitt trukket av hester. Nå gjorde lokomotivene det raskere å transportere varer mellom de ulike byene. Bildet under viser George Stephensons berømte lokomotiv, The Rocket. Foto: William M. Connolley

14 Den industrielle revolusjon Etter hvert ble mer vanlig at dampskip trafikkerte sjø og hav. De første dampskipene hadde skovlhjul. Propeller ble tatt i bruk fra og med 1850-tallet.

15 Den industrielle revolusjon Kommunikasjonen mellom menneskene ble bedre. Tog og skip sørget for hurtig og sikker transport. Mennesker, post og varer kom raskere fram enn før. Telegrafen sørget for at man kunne kommunisere over lange avstander. Foto: Bernard Baris

16 Den industrielle revolusjon Her fantes mennesker med god økonomi og med vilje til å tenke nytt. Det fantes behov for mer effektiv produksjon og transport. Man hadde tilgang til råvarer og arbeidskraft. Hvorfor gikk den industrielle utviklingen så raskt i Storbritannia? Utsikt over industribyen Manchester på midten av 1800-tallet.

17 Den industrielle revolusjon Forsidehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:1890heyenbrock.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Industrihttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Philipp_Jakob_Loutherbourg_d._J._002.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Høstinghttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Harvesting_at_Windsor%29_by_Benjamin_West,_PRA.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Ullhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Tom_Roberts_-_Shearing_the_Rams.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Rokkhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gerard_Dou-_Woman_Eating_Porridge-1637.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Spinning Jennyhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spinning_jenny.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/GNU_Free_Documentation_License Møllehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milton_mcdowall_mills.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Dampmaskinhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:20070616_Dampfmaschine.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Gruverhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Hazelton_coal_miners.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Sinnehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:FrameBreaking-1812.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/public_domain Kanalhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Stroudwater.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain Great Easternhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Great_Eastern_1866.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain Telegrafhttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clef_Mors.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/ Barnearbeidhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Coaltub.pnghttp://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain Breaker-boyshttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Breaker_Boys_1.pnghttp://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain Manchesterhttp://en.wikipedia.org/wiki/File:Manchester_from_Kersal_Moor_William_Wylde_%281857%29.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain Jernbanehttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Horsetrain1870.jpghttp://en.wikipedia.org/wiki/Public_domain The Rockethttp://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stephenson%27s_Rocket.jpghttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/


Laste ned ppt "Den industrielle revolusjon. Den industrielle revolusjon er navnet på tidsperioden som tok til i Storbritannia i andre halvdel av 1700-tallet."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google