Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Wannsee- konferansen 20. januar 1942 Bilde inn Villaen der gjennomføringen av «den endelige løsningen på jødespørsmålet» ble drøftet. Bygningen ligger.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Wannsee- konferansen 20. januar 1942 Bilde inn Villaen der gjennomføringen av «den endelige løsningen på jødespørsmålet» ble drøftet. Bygningen ligger."— Utskrift av presentasjonen:

1 Wannsee- konferansen 20. januar 1942 Bilde inn Villaen der gjennomføringen av «den endelige løsningen på jødespørsmålet» ble drøftet. Bygningen ligger i Wannsee utenfor Berlin. Foto: Trond Heum

2 Wannsee-konferansen 20. januar 1942 møttes 15 personer fra statsforvaltningen, nazipartiet og SS til en konferanse i Villa Marlier 56–58 Am Großen Wannsee utenfor Berlin. På konferansen ble gjennomføringen av «den endelige løsningen på jødespørsmålet», i realiteten folkemordet på jødene (holocaust), diskutert. Historikere har hatt ulike oppfatninger av Wannsee-konferansens betydning for holocaust. Blant annet er det blitt pekt på at ingen av de virkelige nazitoppene deltok på møtet, og at konferansedeltakerne således neppe hadde myndighet til å bestemme iverksettelsen av folkemordet. Det er derfor grunn til å tro at denne bestemmelsen var tatt i forkant. Prosessen med å drepe jøder var allerede i gang i tyskokkuperte området i det østlige Europa. På den andre siden er det grunn til å tro at Wannsee-konferansen hadde viktig betydning for samordningen av prosessen med å deportere og utrydde jøder fra hele Europa. Wannsee- konferansen er også interessant fordi det er bevart et referat fra møtet. Dette er den viktigste kilden man har til innsikt i det omfattende programmet for å utrydde jødene - og hvilke detaljer som ble diskutert i denne sammenheng. Kilden inneholder også statistikk over jødenes andel av befolkningen i ulike europeiske land. Møtereferatet viser at ingen av konferansedeltakerne hadde innvendinger mot «den endelige løsningen».

3 Wannsee-konferansen Rommet der man antar konferansedeltakerne var samlet. Foto: Trond Heum.

4 Wannsee-konferansen Fra møtereferatet. Avfotograferte primærkilder. Foto: Trond Heum.

5 Wannsee-konferansen Oppgaver: 1.Hva var temaet for Wannsee-konferansen? 2.Bruk ulike kilder til å finne ut hvem som møtte der og hvilken bakgrunn de hadde. 3.Hvorfor har betydningen av Wannsee-konferansen vært omstridt blant historikere? 4.Hvorfor er møtereferatet fra konferansen en viktig historisk kilde? 5.Finn ut hvem som skrev referatet, og hvilken rolle denne personen hadde under holocaust. 6.Studer det øverste avsnittet i den avfotograferte primærkilden til høyre på forrige lysbilde. Prøv å oversette fra tysk til norsk. Hva skulle gjøres med jøder som eventuelt overlevde det harde arbeidet i konsentrasjonsleirene? Hvilket kamuflasjeord blir brukt om skjebnen deres? Hvorfor fryktet nazistene jøder som kunne tåle harde påkjenninger? 7.Villaen der Wannsee-konferansen ble avholdt er i dag et museum og informasjonssenter om holocaust. Hvilken verdi har det for oss i dag å kunne bruke historiske steder på denne måten? Foto: Trond Heum.


Laste ned ppt "Wannsee- konferansen 20. januar 1942 Bilde inn Villaen der gjennomføringen av «den endelige løsningen på jødespørsmålet» ble drøftet. Bygningen ligger."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google