Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse."— Utskrift av presentasjonen:

1

2

3 SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse (Aggression Replacement Training - ART).

4 Appreciative Inquiry Ordet ”appreciate” Verdsette, anerkjenne det beste i mennesker og verden rundt oss, få noe til å øke i verdi. Ordet ”inquiry” Utforske, oppdage, stille spørsmål og være åpen for å se nye muligheter.

5 ART ART - Multimodalt program bestående av 3 komponenter Sosiale ferdigheter (atferd) Sinnekontroll (emosjoner) Moralsk resonnering (kognisjon) Spesifikk trening 5

6 SmART i Ormaskogen Få et felles språk om styrker. Lese SmART oppvekst bøkene og samtale om hvilke styrker de forskjellige personene brukte i konkrete situasjoner. Identifisere egne styrker knyttet opp mot konkrete handlinger. Lage en kultur der man spiller hverandre gode, identifiserer styrker hos hverandre. Bruke sine styrker i daglig virke. Bruke sine styrker på nye områder.

7 Positive følelser/opplevelser 5 til 1 Smitter kan gjenskapes bygger ressurser skaper kreativitet er relasjonskapende har helsemessige gevinster

8 Sannheten skapes i relasjoner

9 Relasjonskompetansen er viktig fordi: Foreldres relasjonskompetanse spiller en avgjørende rolle for barnets utvikling Det å ha en god relasjon til en annen betydningsfull voksen er en av de viktigste beskyttelsesfaktorene i et barns liv

10 ? Hva kjennetegner en god relasjon?

11 Vis at du bryr deg Si at du er glad i barnet når det er naturlig, vis at det er verdsatt.Ta imot henvendelsen når barnet kommer til degGi blikkontaktSpøk, smil og le sammenSnakk med en inkluderende og hyggelig stemmeStill barnet åpne og positivt ladede spørsmål

12 Vis interesse for hva barnet gjør og er opptatt av Følg med på barnets aktivitet, handlinger og tankerSe på og tolk barnets kroppsspråkPrat med barnet om hva det er opptatt avVær oppmerksom på barnets reaksjon på degTa fugleperspektiv på deg selv – hvordan tror du at du blir oppfattet?

13 Hjelp barnet å lære å regulere følelser Tillat og vis varierte følelser-både positive og negativeGjenkjenn og benevn hvilke følelser barnet harSamtal om ulike følelser. Alle følelser har en viktig funksjon for oss.Snakk om og øv på å avpasse følelsene og adferden etter tid og sted.

14 Anerkjenn styrker og god adferd Gi ros på innsats og ikke bare på resultatBruk gjerne karakteregenskapene for å trekke frem styrker i konkrete hendelserStill spørsmål til barnet om hva de er mest fornøyde med, hva som har vært best osv.La barnet få lov til å prøve seg på nye ting, oppmuntre og støtt når de ser ut til å miste troen på seg selv

15 Gjør ting sammen Lek eller vær sammen på barnets premisser (30min)Vær fullt og helt tilstede når dere gjør ting sammenVær engasjert og skap engasjement hos barnetPåpek sammenhenger mellom barnet og omgivelsene dens.

16 Sett grenser med omsorg og kjærlighet Gi barnet grenser som det forstårGi barnet eierskap til reglene ved å snakke om dem og begrunn de valgene som gjøresStøtt barnet i å håndtere motgang og grensesettingSi ifra og gi konsekvenser på en omsorgsfull måteLet etter barnets forståelse av situasjonen/konflikten


Laste ned ppt "SmART oppvekst er - en anerkjennende grunnholdning med fokus på styrker (Appreciative Inquiry - AI) kombinert med systematisk trening på sosial kompetanse."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google