Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

BISTAND DET VOKSER AV (i dobbelt forstand) Kristen Fløgstad 21. november 2012.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "BISTAND DET VOKSER AV (i dobbelt forstand) Kristen Fløgstad 21. november 2012."— Utskrift av presentasjonen:

1 BISTAND DET VOKSER AV (i dobbelt forstand) Kristen Fløgstad 21. november 2012

2 Egen bakgrunn Jeg har utviklingserfaring fra Tanzania og Sør-Sudan. Har diskutert utvikling med venner med slik erfaring, bl a en som bor og arbeider utenfor Kisumu i Kenya. Jeg er med å bygge opp en yrkesfagskole + bruk av solenergi i Haydom, Tanzania.

3 Vanlige erfaringer med utviklingsprosjekter Vi kommer utenfra, men har de ferdige løsningene. Venter raske resultater, men vi har liten lokal forankring. Gode intensjoner, men mange prosjekter fører til avhengighet og passivisering i stedet for å mobilisere lokale ressurser.

4 Trender og nye prioriteringer 1990 og tidlig 2000-tallet. Mikrofinans. Mer effektivt enn bistand. 2000 – 2015 FNs tusenårsmål. Myke sektorer (helse, utdanning) har fått en økt andel av overføringene.

5 UGANDA CHANGE AGENTS – et eksempel på mobilisering av ressurser Mobilisere lokalt, se og bruke mulighetene. Gutter og jenter læres opp til å bli endringsagenter/entreprenører i lokalmiljøet. Gyllen regel: Ikke gjøre noe for folk som de kan klare på egen hånd. Kombinere økonomisk aktivitet med opplæring.

6 UGANDA CHANGE AGENTS Regnskap viktig Bakgrunn for utviklingsprosjekt Ofte et press om å bruke relativt mye penger i løpet av kort tid. Årlige budsjettrammer. Årsaker til kollaps lokalt a) Få forstår regnskap. b) Mangel på innsyn og åpenhet fra ledelsen. Strategi Uganda Change Agent a) Regnskap i praksis der åpenhet blir praktisert. b) Teoretisk opplæring.

7 PARALLELLER HAUGE 1800-TALLET OG UGANDA I DAG Arbeide gjennom det sivile samfunnet. De kirkelige nettverkene var viktige i Norge på 1800-tallet, og er det i Uganda i dag. Mange haugianere ble stortingsrepresentanter i Norge etter 1814, og mange change agents ble MP-er i Uganda rundt år 2000. Vekt på entreprenørskap, utnytte og se nye muligheter lokalt.

8 Utvikling av landbruket – to eksempler Utvikling er avhengig av mobilisering av lokale ressurser. Viktig å ta i bruk ny teknologi for å øke produksjonen. 1. Hva gjorde Hauge i Norge i? 2. Victoriasjøen i Kenya. Hvordan løse problemet med lite nedbør og utpint jord? Løsningen er nær.

9 Bakkevendeplog rundt 1850. Hauge tok initiativ til produksjonen.

10 Vannhyasinter i Victoria-sjøen – et problem for fiskerne, men..

11 .. en ressurs for jordbruket. Vannhyasinter blir god kompost

12 Solenergi – framtidas energiform Pumpe 10.000 l vann 5 – 8 m opp per dag.

13 Solenergi – framtidas energiform Dråpeirrigasjon kan gi 4 avlinger per år.


Laste ned ppt "BISTAND DET VOKSER AV (i dobbelt forstand) Kristen Fløgstad 21. november 2012."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google