Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Merking av varer Veilede eller villede. Merking av varer Best før Siste forbruksdag CE E-stoffer Svanemerket Ø-merket Fairtrade Andre Velkommen inn i.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Merking av varer Veilede eller villede. Merking av varer Best før Siste forbruksdag CE E-stoffer Svanemerket Ø-merket Fairtrade Andre Velkommen inn i."— Utskrift av presentasjonen:

1 Merking av varer Veilede eller villede

2 Merking av varer Best før Siste forbruksdag CE E-stoffer Svanemerket Ø-merket Fairtrade Andre Velkommen inn i skiltjungelen

3 Merking av varer Merking av glutenfri mat Like mye å sette seg inn i som alt annet

4 Merking av varer Sunn mat og bærekraftig mat Hva skal til for at maten er sunn? Hva skal til for at maten er bærekraftig? Hva er etisk handel? Og, hvordan vet jeg at handelen faktisk er etisk? Når er varen bra for miljøet?

5 Merking av varer CE-merking (CE = Communauté Européenne) er det synlige bevis på at et produkt oppfyller kravene som er fastsatt i ett eller flere av ny metode-direktivene.ny metode-direktivene Dette betyr at CE-merking er myndighetspålagt. Produktet skal ikke være til skade for menneskers sikkerhet og helse eller for miljøet (HMS) CE-merket er en deklarasjon på at produsenten eller dennes representant garanterer at alle krav som stilles til produktet i det aktuelle direktivet er oppfylt. Produsenten/dennes representant tar ansvar for at produktet oppfyller disse kravene. CE-merking er et signal til offentlige instanser som driver kontroll av produkter, om at produktet oppfyller de sikkerhetskrav som gjelder i EØS, og at dette kan dokumenteres. Et produkt med korrekt CE-merking har fri markedsadgang i EØS-området. Det er ulovlig å sette CE-merket på et produkt som ikke oppfyller direktivets krav VIKTIG CE-merket forteller ingenting om holdbarhet

6 Merking av varer Ekte eller falsk merking I noen utenlandske nettbutikker selges produkter med «falske» CE-merker av typen «China Export». Det originale CE-merket har navnet «Communauté Européenne» – og det er ikke lett å se forskjell.CE-merket Har det noe å si for deg eller meg?

7 Merking av varer "Best før…" Andre matvarer enn lett bedervelige skal merkes med "Best før…" eller "Best før utgangen av..." Varer merket med "Best før...." - dato kan fortsatt selges/frambys etter at datoen er gått ut dersom varen fremdeles har akseptabel kvalitet. Det er selger som har ansvar for at produktet holder forventet kvalitet "Siste forbruksdag…" Lett bedervelige matvarer er merket med "siste forbruksdag" og skal alltid ha angitt oppbevaringsmåte. Datomerkingen er oftest satt ut i fra mikrobiologiske hensyn. Det vil si at etter den datoen kan mikroorganismer i maten gjøre deg syk dersom du spiser produktet Oppsummering: Mat som er merket med "Siste forbruksdag..." skal ikke spises etter fastsatt dato. Mat som er merket med "Best før..." kan derimot både selges og spises etter fastsatt dato uten risiko for helseskader

8 Merking av varer Miljømerket Svanemerket Svanemerket er det nordiske miljømerket. Denne merkingen finner du på varer som er produsert på en miljøvennlig måte, og som brytes lett ned uten å gjøre skade på miljøet. Det finnes blant annet vaskemidler, papir og batterier som er Svanemerket. Det gjør det lettere for oss å velge de produktene som er minst belastende for miljøet. Stiftelsen miljømerking er ansvarlig for Svanemerket. Bare produkter som oppfyller strenge krav og som er grundig kontrollert, kan bruke merket Ø-merket er forbeholdt økologiske varer. Ø-merket finnes på mer enn 2400 produkter: på frukt, grønnsaker, meieriprodukter, kjøtt, egg, mel og et økende antall ferdigvarer. Alle som produserer økologiske produkter er tilknyttet kontrollordningen Debio. Ordningen følger produktene fra jord til bord. Debio gjennomfører regelmessige inspeksjoner for å sikre at produktene tilfredsstiller kravet til Ø-merket Etisk handel Fairtrade er en merkeordning som garanterer bønder i fattige land en rettferdig pris for varene sine. Hensikten er å gi dem mulighet til å forsørge seg selv og sin familie - uten å være avhengig av hjelp og bistand.

9 Merking av varer E-100 - E-181 Fargestoff E-200 - E-290 Konserveringsmidler E-296 - E-333 Antioksidanter E-334 - E-385 Surhetsregulerende midler E-400 - E-495 Fortykningsmidler E-500 - E-530 Surhetsregulerende midler E-535 - E-573 Overflatebehandlingsmidler E-574 - E-585 Surhetsregulerende midler E-620 - E-640 Smaksforsterkere E-900 - E-928 Overflatebehandlingsmidler E-938 - E-948 Drivgasser E-950 - E-999 Søtstoffer E-1100 - E-1105 Enzymer E-1200 - E-1520 Fortykningsmidler Vil du vite mer? Les mer om e-stoffer her: http://enummerguiden.no/nummer-100- 1520.htm http://enummerguiden.no/nummer-100- 1520.htm E-stoffer – farlige eller ufarlige? Enzym = katalysator (= får ting til å skje i cellene)

10 Merking av varer E-stoffer Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse på stoffer som blir tilsatt maten blant annet for å forlenge holdbarheten, gi en bestemt konsistens eller et mer tiltalende utseende Alle tilsetningsstoffer som skal brukes, må være godkjent av Mattilsynet Det er satt grenser for hvor store mengder av et tilsetningsstoff det er tillatt å bruke i matvarer Alle stoffene er vurdert ut fra at bruken ikke skal gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller villede forbrukeren Koden har bokstaven E foran en bestemt tallgruppe, (E-xxx). E-en betyr at det aktuelle tilsetningsstoff er godkjent permanent eller midlertidig av EU, og at det foreligger vedtatte felles EU / EØS regler for stoffet. Tallkoden viser hvilken gruppe et tilsetningsstoff tilhører, og det enkelte E-nummer er definert og plassert i gruppene etter hovedfunksjon, og virkemåte

11 Merking av varer Tilsetningsstoffer deles gjerne inn i fire hovedgrupper: konserveringsmidler og antioksidanter fargestoffer søtstoffer diverse

12 Merking av varer Konserveringsmidler og antioksidanter Konserveringsmidler forlenger næringsmidlers holdbarhet ved å hemme forringelse forårsaket av mikroorganismer som bakterier, mugg og gjær. Mat skal kunne transporteres og oppbevares en periode uten å bli bedervet. Antioksidanter forlenger næringsmidlenes holdbarhet ved å beskytte dem mot forringelse forårsaket av oksidering, som for eksempel harskning av fettstoffer og missfarging av tørket frukt og syltetøy Fargestoffer Fargestoffer er stoffer som gir næringsmiddelet farge, eller som gir det tilbake dets opprinnelige farge. En del produkter er fargeløse og tilsettes fargestoffer for å få et mer tiltalende utseende. Andre produkter varierer i farge med årstiden, hvor i verden det er produsert eller de kan få forringet farge under transport. Produsentene ønsker som regel å tilby et produkt som ser likt ut hele tiden, og kan av og til bruke fargestoffer for å oppnå dette

13 Merking av varer Søtstoffer Søtstoffer gir næringsmiddelet søt smak. Det finnes to kategorier støtstoffer. Den ene er "svakt søtende søtstoffer". Her inngår for eksempel alle sukkeralkoholene sorbitol, xylitol, isomalt, mannitol, laktitol og maltitol. De har omtrent samme søtningsgrad som sukker, brukes i nesten samme mengde og inneholder nesten like mye energi. Bakterier i munnhulen kan imidlertid ikke bryte ned disse stoffene til syre, slik som for sukker. Stoffene er derfor mer tannvennlige. Et høyt inntak kan virke avførende. Produkter som inneholder mer enn 10 prosent sukkeralkohol skal merkes med at de kan virke avførende ved høyt inntak. "Sterkt søtende stoffer" søter fra 30-3000 ganger mer enn sukker. De gir enten nesten ikke energi, eller de brukes i så små mengder at de ikke tilfører produkter noe energi av betydning. Det er vanlig å bruke flere stoffer i kombinasjon for å gi en god smak på næringsmidlene

14 Merking av varer Diverse Dette er en stor gruppe med ulike tilsetningsstoffer. Enkelte tilsetningsstoffer har en bestemt effekt i næringsmidler. Andre kan ha ulik teknologisk funksjon avhengig av type næringsmiddel eller produksjonsbetingelser som temperatur og pH. De vanligste gruppene under kategorien "diverse" er:

15 Merking av varer Konsistensmidler med mer… Emulgatorer er stoffer som gjør det mulig å danne en homogen blanding av to eller flere ikke-blandbare faser som olje og vann. Uten emulgatorer som lecitin (E322) ville man ikke kunne produsere produkter som majones industrielt. Fortykningsmidler og geleringsmidler er stoffer som øker et næringsmiddels viskositet, dvs mer tyktflytende. I Norge er det vanlig å bruke lavere mengde sukker enn i andre land i Europa. Derfor brukes pektin (E440) for at ikke syltetøyet skal bli rennende. Fuktighetsbevare : beskytter maten mot uttørking Fyllemidler gir fylde uten å øke energiinnholdet i matvaren. Brukes i søtstoffer for å forenkle doseringen. Konsistensmidler holder bl.a. bearbeidede frukter sprø. Modifiserte stivelser brukes i matvarer fordi de blant annet tåler temperaturendringer uten å miste evnen til å binde væske. Stabilisatorer er stoffer som gjør det mulig å opprettholde næringsmidlers fysisk- kjemiske tilstand, eller som stabiliserer, bevarer eller forsterker fargen. Et eksempel er johannesbrødkjernemel (E410), som gjør at is tåler temperaturendringer bedre

16 Merking av varer Andre tilsetningsstoffer Antiklumpemidler begrenser pulverprodukters tendens til å klumpe seg sammen. Drivgasser er gasser som brukes til å presse næringsmidler ut av beholdere, for eksempel dinitrogenoksid (E942) til krem fra sprayflaske. Hevemidler er for eksempel natriumhydrogenkarbonat (E500) - bedre kjent som natron, og ammoniumhydrogenkarbonat (E503) - bedre kjent som hjortetakksalt. Melbehandlingsmidler forbedrer melets bakeegenskaper. Overflatebehandlingsmidler gir matvaren et skinnende utseende eller et beskyttende lag, for eksempel karnaubavoks (E903) til sitrusfrukter. Skumdempende midler brukes for å begrense eller forhindre skumming. Smaksforsterkere forsterker matvarens egen smak eller aroma for eksempel mononatriumglutamat (E621). Smeltesalt brukes i smelteoster for å binde vann og fordele fett. Surhetsregulerende midler er stoffer som brukes til å endre eller regulere matens surhetsgrad eller alkalitet, for eksempel melkesyre (E270).

17 Merking av varer Merking av klær Det finnes lite, eller ingen merking av klær, sko, eller tekstiler som forteller oss om hvilke stoffer de er behandlet med Det finnes dessverre utallige eksempler på at skadelige kjemikalier blir brukt i produksjon av klær, og klærne kan dermed være direkte farlige i bruk, spesielt av barn Tabellen til høyre er hva varen tåler, og hvordan den bør behandles

18 Merking av varer 1.Varemerke 2. Produktnavn 3. Dimensjon 205 = seksjonsbredde 55 = seksjonshøyde i prosent av bredde R = radialdekk 16 = 16 tommer felgdiameter 4. Belastningsklasse 91 = belastning 615 kilo W = hastigetskode, godkjent for maks 270 km/t 5. Tubeless = slangeløst 6. E = tilpasset ECE standard R30 4 = Kode for hvor tester er utført. 4 = Nederland 7. Godkjennelsesnummer etter ECE R30. 8. Først koder for produsent, dekkstørrelse og type Deretter kode for produksjonstidspunkt - uke og år 0201 = uke 2 i 2001 9. DOT = U.S. Department of Transportation. 10. TWI = Tread Wear Indicator - slitasjevarsler, en 1,6 mm forhøyning i mønsterbunnen i hovedrillen 11. Produksjonsland All annen merking gjelder for land utenfor Europa

19 Merking av varer Varemerke Er symboler som mange bruker i markedsføringen av produkter og tjenester for å signalisere et eieforhold og for å holde konkurrenter på avstand ® = Registrert varemerke Hvis du ønsker å bruke ® må du søke om å få merket ditt registrert. Du søker hos Patentstyret for registrering som skal gjelde i Norge TM = Trade Mark TM står for Trade Mark, dette symbolet kan du bruke selv om varemerket ditt ikke er registrert. Det gir deg ingen beskyttelse på linje med registrering, men det kan brukes som et signal til markedet om at det er å oppfatte som et varemerke © = Opphavsrett © er symbol for "copyright" – eller opphavsrett som det heter i Norge. Her er det ikke noe krav til å registrere, men du må oppfylle kravene i åndsverkloven for å ha beskyttelseåndsverkloven

20 Merking av varer Hvem er til syvende og sist ansvarlig for et kjøp, bruk av varen, vedlikehold av varen, osv, osv, osv…

21 Merking av varer Moralen er: Ikke løp og kjøp, Men Tenk før du handler

22 Merking av varer


Laste ned ppt "Merking av varer Veilede eller villede. Merking av varer Best før Siste forbruksdag CE E-stoffer Svanemerket Ø-merket Fairtrade Andre Velkommen inn i."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google