Laste ned presentasjonen
1
Sykdommer knyttet til livsstil
LIVSSTILSSYKDOMMER Sykdommer knyttet til livsstil
2
FEDME ANOREXI/BULEMI
8
FEDMEPROBLEM
14
BMI Formel Vekt (kg) Høyde (m) x høyde (m)
Eksempel 65 kg/1,70 m x 1,70m = 22,5 Klassifisering av BMI hos voksne i henhold til verdens helseorganisasjon (WHO): BMI mindre enn 18,5 Undervekt 18,5 til 24,9 Normalvekt 25,0 til 29,9 Overvekt 30 eller mer Fedme
15
Nøkkelråd for kostholdet:
Mat til faste måltider Drikk vann Spis grønnsaker, frukt og bær hver dag Velg fullkorn (grovbrød, sammalt mel, naturris) Spis fisk og annen sjømat Velg magre kjøtt- og meierivarer Velg myk margarin og matolje framfor hard margarin og smør Bruk lite salt Spis lite søtsaker, sukkerholdig mat og drikke
22
DIABETES
23
To typer: Type 1 (insulinavhengig diabetes) kan starte i alle aldersgrupper, oftest hos barn, ungdom og voksne under 40 år. Sykdommen skyldes insulinmangel, vanligvis på grunn av en ødeleggelse av de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen. Type 1-diabetes starter ofte akutt.
24
Type 2 diabetes opptrer oftest hos personer over 40 år og er hyppigere blant overvektige. Forekomsten øker med alderen. Type 2-diabetes er en alvorlig sykdom og medvirkende årsak til utvikling av hjerte- og karsykdommer, hjerneslag, blindhet, sår på føttene og amputasjoner. Utviklingen er ofte langsom med diffuse symptomer. Derfor kan det ta lang tid før riktig diagnose stilles
25
Årsaker til type 2 diabetes:
Personen har unormalt høyt druesukkernivå. Har for lite av hormonet insulin. Type 2 diabetes skyldes en kombinasjon av arv og miljø. De som får sykdommen er arvelig disponert. Overvekt, et kosthold med høyt inntak av sukkerholdig drikke og matvarer og lite fysisk aktivitet øker risikoen for å utvikle sykdommen
26
NIKOTIN
33
Lunger med tjære og kreft.
Ett år med røyking….
35
Røykeloven
36
ALKOHOL
44
ALKOHOLENS VIRKNING: Hever stemningsleiet
Reduserer konsentrasjonsevnen Hemmer korttidshukommelsen Nedsetter evnen til læring Sløver den kritiske sansen Øker impulsivitet og aggressivitet
45
ALKOHOLENS VIRKNING: Opp mot og omkring 0,5 promille: Man føler seg lett påvirket. Mellom 0,5 og 1 promille: Man blir mer kritikkløs og risikovillig. Over 1 promille: Balansen blir dårligere, det oppstår snøvlete tale og kontroll med bevegelser forverres. Man blir trøtt og sløv og kan bli kvalm. Over 1,5 promille: De fleste får problemer med hukommelsen. Hukommelsesproblemene øker med stigende promille. Svært høy promille: Bevisstheten nedsettes og man kan bli bevisstløs. Pustesenteret i hjernen kan hemmes. Oppkast er vanlig. Promille over 3 kan være dødelig. Risiko for død øker sterkt hvis man samtidig har brukt beroligende midler, sovemidler, smertestillende midler, midler mot epilepsi eller andre medikamenter som har sløvende eller dempende virkning på hjernen.
46
VALGET ER DITT……. I’m Never Drinking Again.
56
Sport
Liknende presentasjoner
© 2024 SlidePlayer.no Inc.
All rights reserved.