Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

På Sykehuset Av Brage.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "På Sykehuset Av Brage."— Utskrift av presentasjonen:

1 På Sykehuset Av Brage

2 Hva er diabetes? Diabetes er at kroppen ikke produserer insulin. Kroppen trenger insulin for at cellene skal kunne ta opp sukker fra blodet. Uten insulin stiger sukkernivået i blodet og kroppens celler får ikke energi derfor må vi ta sprøyte med insulin. Diabetes betyr ’’noe som renner igjennom’’

3 Hvordan vi merker diabetes!
Vi merke diabetes hvis vi begynner å drikke mye og tisser mye, er slapp, har ikke mat lyst, pluss er sur.

4 Fakta om diabetes Type 1. Rundt nordmenn har type 1-diabetes. Type 1-diabetes er i liten grad arvelig, i motsetning til type 2-diabetes. Rundt 600 nordmenn får diagnosen type 1-diabetes hvert år og Norge er på verdenstoppen når det gjelder barnediabetes. Ca 300 barn under 15 år får diagnosen type 1-diabetes i Norge hvert år. De siste 30 årene er antall barn som får diabetes fordoblet i Norge. Type 2. Rundt   nordmenn har type 2-diabetes. Av disse regner vi med at nærmere halvparten har diabetes uten selv å vite om det. Antall nordmenn med type 2-diabetes er firedoblet de siste 50 år. Hvert år får anslagsvis nordmenn diagnosen type 2-diabetes.

5 Spørsmål Har du nettopp fått diabetes? Eller lurer du bare på hva diabetes egentlig er? Her har vi samlet de 10 vanligste spørsmålene. 1. Hvor mange har diabetes i Norge og i verden? 2. Får jeg diabetes av å spise mye sukker?    3. Er det mulig å bli kvitt diabetes? 4. Hva kan jeg spise? 5. Hva med tobakk og alkohol? 6. Hvor ofte må jeg måle blodsukkeret? 7. Hvor arvelig er diabetes? 8. Hvilke senvirkninger kan jeg få av diabetes? 9. Kan jeg kjøre bil med diabetes? 10. Hva kan jeg gjøre for å leve bedre med min diabetes?

6 1. Hvor mange har diabetes i Norge og i verden?
I Norge: ca Av disse: med type 1-diabetes med type 2-diabetes. Omtrent halvparten av disse er udiagnostiserte Mellom 6000 og 8000 personer får diabetes hvert år. Hvert år får 600 personer diagnosen type 1-diabetes, av disse er 200 barn under 14 år. Hver åttende alderspensjonist har diabetes. Verden: 246 millioner - et antall som forventes fordoblet innen 2025

7 2. Får jeg diabetes av å spise mye sukker?
Type 1-diabetes: Nei! Ingen vet hva man kan gjøre for å unngå å få det. Type 2-diabetes: Ikke fordi de spiser sukker, men overvekt disponerer for diabetes sammen med mangel på fysisk aktivitet.

8 3. Er det mulig å bli kvitt diabetes?
Noen som blir oppdaget med type 1-diabetes tidlig, vil av og til ha en overgangsperiode hvor de kan være ganske friske. Dette er fordi betacellene ikke ennå har stoppet helt opp med å produsere insulin. Men før eller siden vil de insulinproduserende cellene bli ødelagt. Denne overgangsperioden kalles ofte "hvetebrødsperioden". Svært overvektige type 2-diabetikere som klarer å gå ned mye i vekt vil kunne få et tilnærmet normalt blodsukker ved å holde vekta nede, i hvert fall en stund. Legger man på seg igjen, vil derimot diabetes komme tilbake.

9 4. Hva kan jeg spise? Personer med diabetes blir i dag ikke satt på diett, men det kan være lurt å få en anbefaling fra en dietetiker (kostspesialist) om hva som er lurt/sunt å spise, og over hva som påvirker blodsukkeret. Det er bra å fordele maten på 4-6 måltider om dagen. Det er forskjell på om man regulerer diabetesen med kost eller med tabletter eller insulin. Reguleres diabetesen med kost alene, må man være mer nøye med hva man spiser. Ved å bruke medisiner kan man tillate seg mer, men man må allikevel vite hva som puttes i munnen for å regulere dosene med medisin etter matinntak og aktivitet. Derfor er det viktig å tilegne seg kunnskap om hvordan maten påvirker blodsukkeret. Et viktig hjelpemiddel er da blodsukkermåleapparatet

10 5. Hva med tobakk og alkohol?
Alkohol inneholder mye kalorier, så det er intet slankemiddel. Man har lettere for å få føling, så det er lurt å spise noe før man legger seg, og mens man drikker. Mange misforstår følingssymptomer med overstadig beruselse, så det er viktig at de du er sammen med vet at du har diabetes og hva de skal gjøre hvis du får føling. Du kjenner også følingene dårligere når du har alkohol i kroppen. Ved inntak av øl øker blodsukkeret hos mange. Det er viktig å prøve seg fram ved å måle blodsukkeret. Røyking er ikke bra for noens helse, og spesielt ikke for personer med diabetes. Når man har diabetes har man allerede større risiko for å utvikle hjerte- karsykdommer. Røyking forsterker denne risikoen. Tobakk øker muligheten for å få tette blodårer og nerver, og dette øker igjen risikoen for nerveskader som i verste fall kan føre til impotens og amputasjoner. Det er derfor svært viktig for personer med diabetes å la være å røyke.

11 6. Hvor ofte må jeg måle blodsukkeret?
Når du trenger å vite hva blodsukkeret er. Du måler blodsukkeret for din egen skyld, og du må gjøre dette når du føler for det. To timer etter måltidet er blodsukkeret "på topp".

12 7. Hvor arvelig er diabetes?
40% av befolkningen har genene som gjør en disponert for type 1-diabetes, resten er beskyttet. Av de 40 % som kan få diabetes er det imidlertid bare noen få som får det.

13 8. Hvilke senvirkninger kan jeg få av diabetes?
Går man med for høyt blodsukker over lang tid (flere år) kan man få senkomplikasjoner. Det vil si sykdommer i hjerte, øyne, føtter, nyrer og nerver.

14 9. Kan jeg kjøre bil med diabetes?
Mennesker med diabetes kan som andre få førstegangs førerkort i klasse A (motorsykkel), klasse B (person/varebil) og klasse T (traktor).. Mennesker med insulinkrevende diabetes har som hovedregel forbud mot å føre buss og lastebil.

15 10. Hva kan jeg gjøre for å leve bedre med min diabetes?
For å leve godt med din diabetes må du bli komfortabel med sykdommen din. Diabetes er en kronisk sykdom man må leve med hver dag resten av livet, og du blir selv din beste behandler. For best å takle din egen diabetes er opplæring viktig.

16 Fleip eller fakta? Er diabetes smittsomt? Kan en som har diabetes spille fotball? Du kan vel ikke spise kake når du har diabetes? En som har diabetes blir ofte møtt med mange rare spørsmål, og må stadig forklare hvordan sykdommen oppfører seg. Her har er noen av de vanligste mytene en kan møte på.

17 1. Diabetes er smittsomt Galt! Diabetes skyldes ikke en bakterie eller et virus som kan smitte fra en person til en annen på samme måte som forkjølelse. Hvorfor noen får type 1-diabetes og andre ikke, vet man rett og slett ikke. Noen mennesker ser ut imidlertid ut til å ha gener som gjør at de har større sannsynlighet enn andre til å få det. En ting er derimot sikkert: Du kan ikke gjøre noe for å hindre at type 1-diabetes oppstår! Når det gjelder type 2-diabetes, vet man at overvekt og fysisk inaktivitet øker risikoen for å utvikle sykdommen, men også her er arv inne i bildet.

18 2. En får diabetes av å spise søt mat.
Galt! Type 1-diabetes skyldes ikke at man spiser mye sjokolade eller slikkerier (eller junkmat for den saks skyld). Derimot kan det føre til overvekt og type 2 diabetes

19 3. Personer med diabetes kan spise akkurat den samme maten som resten av familien.
Riktig! Selv om du har diabetes så betyr ikke det at du ikke kan spise den samme maten som resten av familien. Kokken blir glad, og oppvasken mindre. Når det er sagt, så benytt anledningen til å lære familien din og vennene dine å velge sunne alternativer ved å kutte ned på fett, salt og sukker og øke mengden fiber i kostholdet. Dette er en sunn måte å spise på for alle, ikke bare for deg med diabetes.

20 4. Type 1-diabetes kommer og går.
Galt! Dessverre. Har du først fått type 1-diabetes vil de insulinproduserende cellene i bukspyttkjertelen før eller senere slutte helt med å lage insulin. Hos de fleste med nyoppdaget diabetes og etter at insulinbehandlingen har begynt, vil cellene forbigående ta seg opp og lage noe insulin . Dette kalles «hvetebrødsdagene», og det kan bety at du klarer deg med ganske lite insulin, men de varer vanligvis sjelden mer enn ett år. Inntil en kur er funnet, vil diabetes vare livet ut.

21 5. Personer med diabetes må aldri spise sjokolade og kaker eller annen søt mat.
Galt! Dette trodde man for mange år siden, men nå blir personer med diabetes anbefalt å ha et sunt og variert kosthold. Det betyr at du kan spise noe søt mat, men mye sunn mat. Noe også alle andre bør gjøre. Men husk at sjokolade og annen søt mat gir blodsukkerstigning.

22 6. Personer med diabetes kan ikke drive idrett.
Galt! Personer med diabetes kan delta i praktisk talt alle slags sportslige aktiviteter. Fotball, håndball, langrenn, dansing - alt du kan tenke deg. Men fysisk aktivitet virker inn på blodsukkeret ditt. Dette er fordi kroppen bruker opp sukkeret i blodet for å tilføre musklene «drivstoff» når du trener. Det er derfor viktig å være nøye med å måle blodsukkeret i forbindelse med fysisk aktivitet

23 7. Personer med diabetes kan reise på ferie til utlandet som alle andre.
Riktig! Mulighetene er uendelige enten du skal på heisatur til Danmark eller på loffen i Sør-Amerika. Bare pass på at du får med deg diabetesutstyret ditt og oppbevarer det riktig. Det eneste som kan sette stopper for en utenlandstur er størrelsen på lommeboken din! Det kan også være lurt og være litt forsiktig med hvilken mat du spiser.

24

25 Brage Takk til:


Laste ned ppt "På Sykehuset Av Brage."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google