Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

LUCIA.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "LUCIA."— Utskrift av presentasjonen:

1 LUCIA

2 Lucia var en siciliansk kvinne som led martyrdøden (en person som er villig til å dø for sin tro) i 303. Senere ble hun opphøyet til helgen, og den 13. desember feires til minne om henne. Lucias mor ble uhelbredelig syk. Lucia ba til den hellige Agathe, og moren ble frisk. Som takk ga Lucia hele sin formue til de fattige. På denne tiden ble de kristne forfulgt.

3 Alle skulle tilbe keiseren, men dette nektet Lucia, og hun ble derfor brent på bålet.
Det finnes mange legender om Lucia. Blant annet skal hun flere steder ha vist seg på et lysende, ukjent skip som kom med mat under hungersnøden. I Norden ble Santa Lucia et symbol på lyset midt i den mørkeste årstida.

4 I følge folketroen var «Lussinatta» den lengste og mørkeste natta i året. Da var alle onde makter sluppet løs for å gjøre skade på både mennesker og dyr. Mot dette søkte menneskene hjelp i kristentroen og i vintersolvervets helgen, Lucia, som opptrer med lys. Best kjent er skikken i Sverige.

5 Lucia opptrer med en lyskrans i håret, ofte i spissen for et opptog av hvitkledde piker med lys i hånden. I senere tid er også denne skikken blitt populær i Norge.

6 Lussekatter

7

8 Tekst til Santa Lucia Svart senker natten seg i stall og stuer. Solen har gått sin vei, skyggene truer. Inn i vårt mørke hus stiger med tente lys, Santa Lucia, Santa Lucia. Natten er mørk og stum med ett det suser. I alle tyste rom som vingene bruser. Se, på vår terskel står hvitkledd med lys i hår, Santa Lucia, Santa Lucia. Mørket skal flykte snart fra jordens daler. Slik hun et underfullt ord til oss taler. Dagen skal atter ny stige av røde sky, Santa Lucia, Santa Lucia.


Laste ned ppt "LUCIA."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google