Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Utbrot av ESBL på Høyanger sjukeheim

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Utbrot av ESBL på Høyanger sjukeheim"— Utskrift av presentasjonen:

1 Utbrot av ESBL på Høyanger sjukeheim
Korleis handterte vi det Etiske refleksjonar

2 Høyanger sjukeheim 40 einerom fordelt på 3 etg.
5 bugrupper med plass til 8 pasientar i kvar Institusjonsleiar 3 forbetringsfokuserte koordinerande sjukepleiarar 70 flinke, kunnskapsrike tilsette Bygget er eigd av Høyanger bustadstifting 24/7 vaktmesterteneste Pasientromma vert vaska av reinhaldar tilsett i bustadstiftinga Fellesarealet vert vaska av allianse

3 Påvist ESBL Første tilfelle 2015 - Lite kunnskap
- Råd, veiledning, undervisning med Laila - Fokus på handvask (Ringar) - Fokus på eingangsutstyr og stikksikkert utstyr - Stativ til handskar og plastforkle - Privattøy på smitterom vaska separat - Trur vi har «kontroll» Sommaren 2018 2 nye tilfeller KVA GJER VI NO?

4 Gjennomgang av smittepunkt

5

6 Skyllerom og smitterisiko
Skyllerom er eit areal som har risiko for smittespreiing, spesielt ved feil handtering av utstyr og dersom prosedyrer og rutiner ikkje blir fulgt. Det kan også være feil og manglar på inventar, utstyr og utforming av arealet. Risiko bør derfor vurderast jevnlig og prosedyrer oppdaterast. Dette gjeld spesielt dersom det er auke i tal smitta eller endringar i utstyr, bruk o.l. Denne rapporten er ein del av ei slik risikovurdering. Rapporten gjeld Høyanger Sjukeheim og funn ved interkontroll.

7 Kommentarer: Det er mange artiklar lagra på hyllene. Slitt overflate på hyllene gjer det vanskeleg å reingjere. Bedre stabling på hyllene og fjerning av overflødig utstyr. Montere skap? Utskifting av hyllene til Vikoporplate (godkjent av mattilsynet) for lettare reinhald.

8 Ny kvern merkast på lokk med antall artiklar som kan kastast i kvern.
Hylle til støvlane.

9 Kommentarer: God merking av såpedunk gjer at vi fort ser om såpetilførselen fungerer. Sist merka og under kontroll godt synlig forbruk. Årleg kontroll der ein sjekkar forbruket i gram. Dunken står noko ustødig. Manglande dagkontroll God merking Rydde litt

10 Kommentarer: Liten vask når ein må reingjere handledd og albogen. Henge opp bosspann. Henge papirdispensaren høgare opp. Bevegelsesstyrt blandebatteri og dispensarar med albogehandtak til sprit og såpe. Handicapvask Henge opp bosspann.

11 Kommentarer: Viktig punkt som må reingjerast etter kvar bruk. Har vi lett tilgjengelig reingjeringsmiddel? Kommentarer: Ny vaskemaskin skal testast på temperatur og tid. Krav er beskrevet i prosedyren i Compilo. Vaskar allt privattøy separat, dvs rombunde. 2 vaskemaskiner i bugr 4/5. «Kokevask» mellom kvar pasient. Reingjering. Ny profesjonell vaskemaskin leggast inn i kontrollrutiner.

12 Dårlig løysing! Det er viktig med orden og eit system med hyller, krokar og beholdarar o.l. for å unngå unødig risiko for smittespreiing og for å lette reinhaldet. Estetiske er også viktig!

13 Kommentarer: Brukar vi albogehandtaket rett? Spritdispensarar lett tilgjengelig.

14 Kommentarer: Øskje med hanskar passer ikkje i dispensar og må holdast med ei hand for å få ut hanskar. Større øskje eller mindre dispensar? Kommentarer: Lett tilgjengelege artikklar, men bør dei ligge i emballasjen for å lette reinhaldet?

15 Kommentarer: Fjerne papirplakatar. Laminere nye plakatar og henge dei opp på veggen og ikkje på flater som må reingjerast ofte. Kommentarer: Viktig at vaktmeister held fotpedal og avfallsvogn i orden. Brukarar reingjer avfallsvogn kvar dag, spesielt rundt lokk og ramme. Reingjering. Pedalfunksjon.

16 Utstyrstraller på kvart pasientrom

17 Avdelingskjøkken Boks med handdesinfeksjonsklutar heng på vegg lett tilgjengelig Matbrett Plasering ved bordet Temperatur i oppvaskmaskin Rein/ urein sone Oppussing av kjøkken

18 Vaktmeisterane våre har gjort ein kjempejobb
1. Gjennomgang av prosedyrer for pleiepersonell og bedre hhtilpassing til reinhald og vaktmester 2. Opplæring av vaktmeister og reinhaldar 3. Instruks for underleverandør ved arbeid på avdeling med smitte 4. Vaskerom for reinhald av utstyr. Instruks for reinhald av utstyr 5. Vaskeriteneste og rutiner for klesskift etter arbeid i smitterom 6. Laga til verktøyvogn med nødvendig utstyr og hjelpemiddel 7. Fokus på bruk av verneutstyr ( bla. skobeskyttelse og forklede) 8. Vurderer fortløpande møblering med tanke på reinhald 9. Fokus på reinhaldsflater på golv, vegger og hyller. Dei må vere hhglatte og lette å reingjere 10. Har meir fokus på oppheng av bosspann og krokar mm 11. Laminerer alle oppslag 12. Køyrer som vanleg test og kontroll av maskiner

19 Dei flinke reinhaldarane våre
Reinhaldaren kan vere ein god samtalepartnar for pasienten. Ikkje la smitterisiko stoppe deg frå å ha kontakt med pasientane. Husk at det er du som kan være risikoen, ikkje pasienten. Eldre og sjuke personar tåler mindre enn meg og deg, så følg prosedyrene.

20 Smitteblomsten

21 Spør helsepersonell om råd.
Varsling! Du skal varslast dersom det er smitte på eit rom, slik at du kan følge rett prosedyre. Spør helsepersonell om råd. Nokre plasssar vel ein å bruke Utside av dør

22 Dokumentert risikovurdering
Gode tiltak er flott, men det må ligge ei dokumentert vurdering og begrunning bak tiltaka!

23 Vaktmeister skal i tillegg ha opplæring i handtering av kjemikaliar.
Reinhaldar skal som eit minimum ha praktisk opplæring i risikofaktorar, avfallshandtering og handhygiene. Vaktmeister skal i tillegg ha opplæring i handtering av kjemikaliar. Reinhaldar og vaktmeister skal også ha kurs med hygienesjukepleiar i smittevern.

24

25 Etisk refleksjon Korleis har dette vore for personalet v/ Kristin
Korleis har forbedringsarbeidet påvirka avdelingen v/ Bjørg-Marie Oppfølging av pasient og pårørande Vegen vidare

26 Ta gjerne kontakt! Vi deler gjerne erfaringar
Takk for oss 

27 Reinhald og smitterisiko
Reinhald kan medføre risiko for smittespreiining, spesielt ved feil handtering av utstyr og dersom prosedyrer og rutiner ikkje vert fulgt. Det kan også være feil og manglar på inventar, utstyr og utforming av arealet. Risiko bør difor vurderast jevnlig og prosedyrar oppdaterast. Dette gjelder spesielt dersom det er auke i antall smittetilfeller eller ved endringar i utstyr, bruk o.l. Denne rapporten er ein del av ei slik risikovurdering. Rapporten gjeld Høyanger Sjukeheiem. Det er funn ved interkontroll og gjeld i hovudsak dei områda vi skal ha ekstra fokus på i denne revisjonen. Rutinar for reinhaldar er mykje meir enn det som er med i denne rapporten.

28 Kommentarer: Viktig med god orden og reint utstyr. Ureint/brukt og reint utstyr skal være adskilt i posar eller anna emballasje. Bruk ulike fargar på filler og klutar. Ein farge for bruk på bad, wc, skyllerom og ein anna farge for kjøkken, stue, inventar, oppholdsrom m.m. Kommentarer: Utstyrsvogn skal vere i ei god stand og reingjerast daglig. Hygieneartikklar kan med fordel ligge i emballasjen fram til dei vert lagt på plass i hyller og dispensarar. ureint utstyr Reint utstyr. Ikkje vask kjøkkendisken med ei fille som blir brukt på toalett, sjølv om filla er rein!

29 Kommentarer: Nye avfallsposar og sekkar ligg adskilt frå dei ureine produkta. Kommentarer: Det kan være risiko for spisse gjenstandar og smittefarleg avfall, så vær forsiktig. Slikt avfall skal handterast av helsepersonell og ikkje reinhaldar. Har du med deg alt utstyr du treng?

30 Kommentarer: Det er ein fordel med ekstra lange avfallssekkar og posar, slik at kanten kan brettast langt ned. Når dei skal takast av- kan reinhaldar handtere sekkane utan å komme bort i øverste kant, som kan inneholde bakteriar. Kommentarer: Gode stativhaldarar gjer kvardagen lettare.

31 Følg skriftleg prosedyre ved handtering av kroppsvæsker som blod, avføring, urin, spytt m.m.
Spør helsepersonell om risiko, verneutstyr og prosedyre dersom du er usikker. Husk at avfallet skal handterast som smitteavfall.

32 Bruk alltid eingangshandskar på helseinstitusjoner, ikkje handskar som er berekna for gjentatt bruk!

33 La døra inn til rommet stå åpen, slik at du ikkje treng å handtere dørblad og handtak etter at du har vore inne på rommet. Reinhaldsvogn skal stå igjen utanfor rom som skal reingjerast dersom der er ein risiko for smitte!

34 Uansett utstyr, reinhaldsvogn, traller med reint tøy, verktøyvogn eller annet. Ikkje ta med deg meir utstyr inn i rommet enn nødvendig og husk å reingjere utstyret etter bruk (på ein slik måte at det ikkje smittar over til anna utstyr eller emballasje).

35 Vaktmeister og andre leverandørar/handverkarar skal kun ta med det utstyret som skal brukast og reingjere det etterpå. Verktøyvogn som inneholdeld sprit, handskar og beholdarar som adskiller ureint og reint utstyr er nødvedig.

36 Utstyrsvogn for vaktmeister

37 Utstyr kan være så mangt, blant anna telefonen din.
Kortid vaska du den sist og har du den med deg rundt på arbeid? Dette er ein av dei største kjeldene til smittespreiing!

38 Virus og bakteriar er ikkje synlige!
Utstyr Ta med deg minst mulig utstyr inn i rommet! Det gjelder både reinhaldar og vaktmeister Virus og bakteriar er ikkje synlige!

39 Vurdere risiko for spreing? Virus og bakteriar er ikkje synlige!
Tenk deg at du har synleg maling eller sot på hendene og at du skal gjere jobben din utan at det smittar over på noko anna. Dette er situasjonen sjølv om du har handskar på og du har vore inne på eit rom med smittefare. Virus og bakteriar er ikkje synlige!

40 Har du tatt alle forholdreglane?
Du har gjort alt rett, men sviktar i siste augneblink dersom du tek på handtaket, med eller uten handskar, dersom du har virus eller bakteriar på hendene. Største risikoen for å få smitte ut av rommet!


Laste ned ppt "Utbrot av ESBL på Høyanger sjukeheim"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google