Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Nøkkeltala – eit unikt og rikt materiale

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Nøkkeltala – eit unikt og rikt materiale"— Utskrift av presentasjonen:

1 Nøkkeltala – eit unikt og rikt materiale
Lasse Kolbjørn Anke Hansen, spesialrådgjevar Regionalavdelinga

2 Kva får vi? Visualiseringsverktøy
Database i Excel med nøkkeltal for alle verksemder i klyngene tilbake til 2003 med all relevant informasjon, inkl. adresse! Grundig rapport Alle nøkkeltal publiserast på kommunenivå på statistikk.ivest.no, fylkeskommunen sin eige statistikkportal. Visualiseringsverktøy

3 Tidsserie gjer at vi kan følgje utviklinga over tid
Utvikling i kilopris på fersk laks Løpande priser.

4 Presise data gir moglegheitar for djupare analyse!
Samvariasjonen mellom oljepris og omsetnad i energiklynga i Hordaland Omsetnadstala er per kvart år, men er her lagt inn på utgangen av juni året før. Dette for å tydeleggjere samvariasjonen. Vi har ikkje omsetnadsdata for Dei blå prikkane viser venta verdiar og er basert på ei naiv estimering basert på samanhengen mellom oljeprisen og omsetnaden i åra vi har dato for (y=a+bX, kor a=108,6, b=0,95 og X=oljeprisen per 30.6.åååå).

5 Grafisk fremstilling av data – på kommune- eller adresse!

6 Nyetableringar i 2016: grunn til optimisme?
Marin 186 nyetableringar 5 % av alle verksemder 177 årsverk i nyetablerte verksemder Maritim 358 nyetableringar 75 årsverk i nyetablerte verksemder Fornybar 254 nyetableringar 7 % av alle verksemder 51 årsverk i nyetablerte verksemder Ikkje-fornybar 372 nyetableringar 6 % av alle verksemder 151 årsverk i nyetablerte verksemder Nyetableringar seier noko om innovasjon og omstilling i næringa. Gir også ein indikasjon på framtidstru og tru på framtidig inntening. Ikkje like god indikator på vekst i næringa generelt. Kan vere mange nye verksemder med få tilsette Et foretak defineres som nyetablert dersom stiftelsesåret er det samme som årgangen vi ser på. Dersom stiftelsesår ikke er registrert benyttes registreringsår, i tråd med SSBs statistikk over nyetablerte foretaks overlevelse og vekst. Kun regnskapspliktige aksjeselskap, og betrakter med dette de juridiske enhetene.

7 Nyetableringar - fordeling av årsverk etter alder på verksemd
Ikkje-fornybar klart lågast del i unge verksemder. Under 10 % av alle årsverk i verksemder etablert sidan 2011. Marin har noko høgare del, men der er det mange i verksemder på 4-5 år. Maritim og fornybar klart flest i unge verksemder. Ca. 17 % av alle årsverk Men det er marin og fornybar som har størst del i verksemder etablert i

8 Nyetableringar – overlevelsesrater
Ikkje særleg skilnad mellom næringane i del med omsetnad år 3. Men klar høgast del med tilsette i ikkje-fornybar. Klart færrast i fornybar. Relativt lik del med årsverk i ikkje- fornybar og marin. Maritim og fornybar langt lågare del. Estimerte overlevelsesrater for nye verksemder. Det er noko dobbeltteljing i talmaterialet som vil bli luka vekk i dei endelege tala.

9 Nyetableringar – overlevelsesrater geografisk
Sogn og Fjordane har klart høgast del med omsetnad, tilsette og årsverk tre år etter etablering. Rogaland klart lågast del. Hordaland midt på treet på omsetnad, men lågare enn S&F og M&R på både tilsette og årsverk. Estimerte overlevelsesrater for nye verksemder. Det er noko dobbeltteljing i talmaterialet som vil bli luka vekk i dei endelege tala.

10 Nyetableringar – overlevelsesrate per kommune
Lågare overlevelsesrate i storbyane. Dette skuldast ikkje berre at det er ei næring som dominerer i mindre kommunar og at denne gjer det godt. Forslag til hypotesar? Estimerte overlevelsesrater for nye verksemder. Det er noko dobbeltteljing i talmaterialet som vil bli luka vekk i dei endelege tala.

11 Grunnlag for større analysar
AUD-rapport om ringverknadane av olje- og gassklynga (2015) AUD-rapport om ringverknadane for marin klynge (2015) AUD-rapport om energiklynga på Vestlandet (2016) Hordaland i tal (2013,-14,-15,-16…) og-statistikk/hordaland-i-tal/ Spørsmål, kommentarar eller ønske om presentasjon:


Laste ned ppt "Nøkkeltala – eit unikt og rikt materiale"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google