Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Modul 3 – La deg inspirere til å inkludere

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Modul 3 – La deg inspirere til å inkludere"— Utskrift av presentasjonen:

1 Modul 3 – La deg inspirere til å inkludere
Click to edit Master title style Kom godt i gang Utarbeidet i samarbeid med Statped

2 Mål Målet med modulen er å bidra til inkluderende læringsfellesskap gjennom å fokusere på sosiale og emosjonelle kompetanser i matematikkarbeidet. Det innebærer høye forventninger til elevenes deltagelser, og vil være lettest å gjennomføre mens de arbeider med rike matematikkoppgaver der elevenes resonneringer og adferd kan løftes frem og få respons. Elevene lærer å orientere seg mot hverandres ideer og væremåter, noe som også støtter deres språkutvikling. Et godt læringsmiljø i matematikkfaget med vekt på sosiale og emosjonelle sider ved læring er vesentlig for å skape høy undervisningskvalitet i elevgrupper og skoleklasser. Innenfor en gruppe elever kan erfaringer og kunnskaper variere med flere alderstrinn. Elevgruppen må derfor få utfordringer som tar variasjonen av deres kompetanser på alvor, slik at alle kan delta og utvikle seg som personer ut fra der de er.

3 Oppfølging Denne modulen handler om å skape rammer for inkludering gjennom at alle elever deltar i kommunikasjon, tenkning og resonnering. Slik deltakelse er lettest å få til når elevene får arbeide med rike matematikkoppgaver. Derfor anbefales å se sammenheng med pakken Oppfølging, modul 5 Oppgaver som engasjerer og utfordrer. Mer om å følge opp elevers resonnementer og responser kan dere finne i pakken Oppfølging, modul 3, Elevens tenkning gjennom samtaler. Inkludering handler også om å få muligheter til å vise sin tenkning på varierte måter, med hjelp av visuelle og konkrete representasjoner. Dette finner dere mer om i pakken Kom godt i gang, modul 4, Visuelt og konkret, fra det konkrete til det abstrakte.

4 Tidsplan for modulen Aktivitet Anbefalt tidsbruk A – Forarbeid
30 minutter B – Samarbeid 60 minutter C – Utprøving D – Etterarbeid og veien videre minutter Hele modulen 230 minutter

5 A – Forarbeid 30 minutter

6 Individuelt arbeid (15 minutter)
Noter ned hva du mener om følgende påstander: Matematikk blir ofte undervist som et prestasjonsfag. Mange lærere og foreldre forteller barna at de har eller ikke har evner for matematikk. Matematikk blir undervist som en rekke prosedyrer og beregninger. Matematikkundervisning er preget av fart og riktige svar, fremfor dybde, anstrengelser og ideer. Matematikk er faget med mest hjemmearbeid.

7 Individuelt arbeid (15 minutter)
Se film. Filmen handler om en særskilt tilrettelegging for elever som presterer lavt i matematikk. Noter tanker du gjør deg. Var det noe du hørte eller så som fikk deg til å tenke på inkludering? Noter hva du eventuelt ble inspirert til å gjøre? Boaler og hennes team ved Stanford University arbeider med å endre undervisningsmetoder og holdninger om matematikk. Det fins en rekke inspirerende artikler og materiell på

8 B – Samarbeid 60 minutter

9 Tidsplan for denne økta
Aktivitet Anbefalt tidsbruk Refleksjon og faglig påfyll 30 minutter Forberedelse til C – Utprøving Hele økta 60 minutter

10 Refleksjon og faglig påfyll
30 minutter

11 Info En rekke forskere peker på kraften i at elever arbeider og lærer sammen. Læringsutbyttet øker når de kan lære sammen med elever som kan noe annet enn de selv, lytte til andre og selv dele sine tanker. Dette forteller elevene om i filmklippet du har sett i A - Forarbeid. B - Samarbeid er en forberedelse for arbeidet med å utvikle idealer sammen med elevene, og skape vilkår for inkludering og konstruktiv læring i fellesskap. Å endre og utvikle måter å være faglig sammen på kommer ikke av seg selv, men er en investering for god læringskvalitet for alle.

12 Reflekter, se filmklipp og drøft i plenum
Reflekter, drøft med kolleger og notér hvilke idealer for samarbeidslæring dere skulle ønske var gjeldende blant deres elever. Se filmen, Step one, fra 0:00 til 1:43 Noter ned samarbeidsprosesser dere får innblikk i mellom elever, og mellom lærer og elever. Del og diskuter situasjoner dere legger merke til i filmen.

13 Forberedelse til C – Utprøving
30 minutter

14 Etablere klassens samarbeidsavtale
Steg 1 Etablere klassens samarbeidsavtale Step one: Establish Class Working Agreements

15 Gruppearbeid med kollegaer
Legg en plan for hvordan dere, sammen med elevene, vil drøfte ideelle måter å snakke, lytte, tenke og være på i læringsfelleskapet. Hva er deres mål med drøftingene? Hvilke produkter av drøftingene skal gjøres synlige? Hvordan vil dere holde liv i målene som ble satt. Vurder om dere vil bruke/videreutvikle dette skjemaet.

16 C – Utprøving 60 minutter

17 Info før utprøving Å arbeide med måter å lære sammen på i matematikk er et viktig grunnleggende arbeid. Det må kontinuerlig tas opp igjen for å utvikle felles rammer og språk for hvordan elever og lærere ønsker å lære sammen, og utvikle holdninger til inkludering og samarbeid i matematikkøktene. I filmen i B - Samarbeid forteller læreren at han bruker mye av tiden i oppstarten til å utvikle sosiale og emosjonelle kompetanser blant elevene. Sett derfor av god tid til elevenes deltagelse og medvirkning i drøftingene.

18 Gjennomfør drøfting med elever, individuelt eller i team av lærere
Hva vil elevene ønske av seg selv, hverandre og lærer med hensyn til følgende fire handlinger? Tenke Snakke Lytte Være Få frem dybden i elevenes forslag. Sørg for at forslagene blir notert. Heng opp forslagene som prosessnotater for senere evaluering og videreutvikling. Med jevne mellomrom skal elevene vurdere hvordan de bidrar/hindrer å realisere det de har blitt enige om. Etterhvert kan plakater med væremåter henges opp.

19 D – Etterarbeid 60 minutter Gruppearbeid

20 Erfaringsutveksling i grupper (40minutter)
Forbered deg/dere på å dele erfaringer fra arbeidet med å utvikle forslag til væremåter i læringsfellesskapet. Del også med kolleger dine erfaringer med gjennomføring av forslagene dere kom frem til. Hva foreslo dine elever? Begynner ny praksis å bli synlig/hørbart i læringsfellesskapene? Hva går greit, hva er vanskelig? Hva kan gjøres når noe er vanskelig?

21 Veien videre (20minutter)
Dere har arbeidet med Steg 1 fra filmen, som er et viktig grunnleggende arbeid. Se nå hele filmen Vurder forslag til oppfølginger: Steg 1 flere ganger. Modulene som ble anbefalt under introduksjonen. Arbeide med de neste 7 stegene fra filmen, se PDF.

22 Click to edit Master title style


Laste ned ppt "Modul 3 – La deg inspirere til å inkludere"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google