Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Hvordan formidler UiO studiestart til nye studenter?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Hvordan formidler UiO studiestart til nye studenter?"— Utskrift av presentasjonen:

1 Hvordan formidler UiO studiestart til nye studenter?
Faddersjefseminar Hvordan formidler UiO studiestart til nye studenter? Malin Littauer Yndesdal, SKS/AF/LOS

2 Informasjon til nye studenter
Cirka 20. juli: Opptaket er klart Tilbudsbrev fra SO i midten av juli, svarfrist 26. juli SMS fra rektor til alle som har fått tilbud Velkomstepost fra studieprogrammet i slutten av juli Studiestart på nett: @unioslo på facebook, instagram, snapchat og YouTube

3 Før opptaket

4 Når opptaket er klart

5 Etter opptaket

6 Les om UiOs fadderordning

7 Kontakt oss

8 Informasjon på engelsk
Orientation day Politiregistrering Meet and Greet First Night in Oslo Getting Started-brosjyre Start of studies Knutepunktet events

9 Opptaket er klart

10 Etter opptaket

11 Velkomstseremoni og velkomstepost

12 Fellesarrangementer og smakebiter

13 Fellesarrangementer og smakebiter

14 Finn fram til og på UiO

15 Glimt fra studiestart

16 Førsteinntrykk og opplevelser

17 Insider-tips og anbefalinger

18 Overgang til studiehverdagen

19 Hvem lager vi studiestart for?
Oss selv? De nye studentene? Alle? Hvem er i så fall det? De som vil? Eller de som er sosiale og liker å feste? Hva med… De innadvendte/sjenerte? De som er nye i Norge? De med barn? De som ikke drikker?

20 Hvordan formidle studiestart på en inkluderende måte?
“I hverdagsspråket betyr formidling å være en mellomkvinne, et bindeledd, en bro mellom den som har et behov og den eller det som kan tilfredsstille det” - Gunnar Danbolt, kunsthistoriker “Gode formidlere har en entusiasme for faget, evne til å ta andres perspektiv og dyp kunnskap og kompetanse i faget” - Helene Uri, forfatter. God formidling er “kunsten å skape dialog” - Helge Svare, filosof

21 Før studiestart i det hele tatt begynner
Hvordan formidle studiestart … På nettsidene hvor studiestartprogrammet ligger? … I sosiale medier (f. eks Facebook-sider- og grupper o.l) … I verving av faddere til studieprogrammene på fakultetet … På fadderworkshop / fadderopplæring og i fadderskriv … En-til-en med faddere Hvilke andre steder er det dere formidler informasjon og opplysninger om studiestart og fadderordningen på, før og etter velkomstdagen? Er det viktig å være konsekvent - formidle det samme til alle? JA. Hvis ikke taler man med to tunger. Men man trenger ikke formidle det samme budskapet på samme måte - Formidling må tilpasses tilskueren. Kommunikasjon med fadderne: hvilken informasjon må gis, og når, hvordan man kommuniserer med nye studenter.

22 Den første dagen Hvordan inkludere alle i faddergruppen fra begynnelsen av? Hva sier dere og fadderne på infomøter, og i første møte med faddergruppene? Hva BØR fadderne formidle, for at alle skal føle seg inkludert? Hva bør fadderne IKKE formidle?

23 Språk er makt Hvordan vi snakker om og definerer fenomener i verden påvirker hvordan vi tenker og handler. Hvilke ord og begreper bruker vi om studiestart, og hva legger vi i dem? I hvilke sammenhenger når vi formidler studiestart, kan det være lurt å tenke over ordvalg og språket vi bruker? «Språk er makt. Begreper og meningskategorier former oppfatninger av virkeligheten, påkaller følelser og gir assosiasjoner. I interessekamp mellom grupper kan noen få et overtak gjennom begreper og bruk av språk. Ordvalg og kamp om begreper er en del av maktkampen i samfunnet. Språket har en viktig funksjon på nasjonalt nivå, som det viktigste mediet for den nasjonale bevissthet.»

24 ... Men et bilde ser mer enn tusen ord
Da jeg gjorde et bildesøk på google på fadderuke, var dette det første treffet jeg fikk. Hvilke bilder vi bruker for å formidle studiestart, i opplæring, på nett og på Facebook/Insta og Snap, sier mye om hvordan vi definerer den. Og hva synes dere - er dette et bilde som inkluderer?

25 Eller hva med… dette?

26 Oppgave Dere arrangerer rebusløp med poster på fakultetet. Alle faddergruppene skal være med. Etterpå er det fest på Kjellern. Hva og hvordan formidler dere om dette: I fadderopplæring? På nettsidene? På infomøte? I Facebook-gruppene til fadderne? Til Universitas

27 5 tips til inkluderende formidling av studiestart
Gjør informasjonen tilgjengelig Vær tydelig og konkret Tenk på representasjon og mangfold Vær en leder og ta ansvar Ideer til sosiale medier? Det beste tipset for å faktisk gjøre studiestart tilgjengelig for alle, som dere kan bidra til, er jo å sørge for at alle nye studenter får informasjon om arrangementer og aktiviteteter. Hvis det er litt tilfeldig hvem som får infoen, er det i hvert fall ikke inkluderende Med å være tydelig, mener jeg at det må kunne forstås av alle. Tenk på internasjonale studenter. Fest på kjelleren, ok. Men hvor er den? Båt ut til Hovedøya, ok. Men hvordan funker det? Hvilken båt? Hva koster den, må jeg kjøpe billett på forhånd? Særlig i bilder og på sosiale medier. Et bilde jeg liker å bruke når vi sentralt skal formidle noe om studiestart, er av en fadder i hijab. Grunnen: Kanskje det får litt flere jenter i hijab til å bli med neste år? Gjelder særlig i fadderopplæringen. Tør å si ifra om hva slags språkbruk og formidling av fadderuka som IKKE er greit/ ønsket. Følg opp etter opplæringen med å si ifra, hvis dere opplever at beskjedene deres ikke ble hørt. Sosiale medier - ved siden av muntlig formidling til faddere og nye studenter - er kanskje den beste kanalen dere har. Bruk den! Spre bilder som får fram hva slags studiestart dere ønsker å lage, ser ut. Lag filmer på mobilen, det er ikke vanskelig. Tenk inkludering i alt dere gjør. Ikke bli interne! Lag korte stories med forskjellige faddere som forteller hva de planlegger for sine faddergrupper Lag videosnutter med litt utypiske faddere, som kan få med de nye studentene som ikke typisk er med på fadderuka Ta livet av myter om fadderuka (f.eks: “Tenker du fadderuka bare er for de på 19 som kommer rett fra videregående? Neida! Her hos oss…”


Laste ned ppt "Hvordan formidler UiO studiestart til nye studenter?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google