Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Begrepsforståelse i matematikk B – Samarbeid

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Begrepsforståelse i matematikk B – Samarbeid"— Utskrift av presentasjonen:

1 Begrepsforståelse i matematikk B – Samarbeid
Modul 2 Begrepsforståelse i matematikk B – Samarbeid

2 Mål Målet med denne modulen er å få forståelse for at noen matematiske begreper er mer overordnet enn andre.

3 Tidsplan for denne økta
Aktivitet Anbefalt tidsbruk i minutter Terskelbegrep 60 Overgangsfaser 50 Planlegge egen undervisning 30 Total tidsbruk 140

4 Terskelbegrep 60 minutter

5 Terskelbegrep og overgangsfaser
Matematikk er et fag hvor kunnskapen er bygd opp av begreper. Nye begreper bygger på begreper man tidligere har arbeidet med. Noen av begrepene er viktigere og mer gjennomgående enn andre, elevene møter dem flere ganger og på flere nivåer gjennom skoletiden. Disse kalles terskelbegrep i vedlagte artikkel. Fasen før elevene kommer over terskelen kalles overgangsfasen.

6 Terskelbegrep 1 Alle bruker skjemaet om terskelbegrep.
Jobb individuelt (15 minutter) Fyll ut rutene i skjemaet om terskelbegrep og lag din egen definisjon av hva et terskelbegrep i matematikk er (5 minutter). Se på ordskyen og plasser noen av ordene inn i skjemaet (10 minutter).

7

8 Terskelbegrep 2 Bruk notatene og diskuter i grupper på tre-fire personer (25 minutter) Sammenlign skjemaene og diskuter eventuelle ulikheter. Fyll ut et nytt felles skjema med definisjon, eksempler og moteksempler.

9 Terskelbegrep 3 Oppsummer i plenum (20 minutter)
Velg den definisjonen av terskelbegrep dere mener er mest dekkende. Bli enige om matematiske begrep som dere mener er terskelbegrep. Ta vare på notatene fra plenumssamlingen, de skal brukes i det videre arbeidet.

10 Overgangsfaser 50 minutter

11 Overgangsfaser Velg ett av terskelbegrepene som dere har blitt enige om i arbeidet med terskelbegrep. Det er ikke nødvendig at alle grupper velger samme begrep. Tenk igjennom følgende spørsmål individuelt og noter Hva karakteriserer overgangsfasen når elevene skal arbeide med terskelbegrepet dere har valgt? Hva har de arbeidet med tidligere og hva er nytt? Hva vil være vanskelig for elevene i overgangen? Diskuter i grupper på tre-fire personer (10 minutter) Presenter det dere har notert for hverandre.

12 Fortsett arbeidet i gruppen.
I det videre arbeidet skal dere ta utgangspunkt i sitatet nedenfor og diskutere spørsmålene: «At terskelbegrep er integrative innebærer at kunnskap om terskelbegrepet synliggjør tidligere skjulte sammenhenger mellom begreper innenfor området og tidligere fragmentariske kunnskaper kobles sammen, man kan si at ting faller på plass.» (Pettersson 2017) Hvilke tidligere skjulte sammenhenger kan bli synlige i det tilfellet dere har valgt? Hvilke tidligere fragmentariske kunnskaper kobles nå sammen med begrepet? Hvilke vansker kan oppstå for elevene når nye momenter skal integreres i begrepet?

13 Overgangsfaser Oppsummering i plenum
Hver gruppe presenterer resultatet av gruppearbeidet.

14 Planlegge egen undervisning
30 minutter

15 Planlegg en vanlig undervisningsøkt.
Jobb sammen i grupper på to–tre personer i planleggingsfasen og vurder om det er mulig å observere hverandres undervisning. Under planleggingen skal du tenke på: Hvilket/hvilke terskelbegrep blir berørt? Hvilke forkunnskaper og forståelse må en elev ha for å forstå innholdet i terskelbegrepet? Hvis du observerer skal du tenke på: Hvis du ser elever som ikke har god begrepsforståelse: Hvor i begrepsforståelsen, dvs. i overgangsfasen, kan denne eleven «sitte fast»?

16 Begrepsforståelse i matematikk D-Etterarbeid
Modul 2 Begrepsforståelse i matematikk D-Etterarbeid

17 Mål Målet med denne modulen er å få forståelse for at noen matematiske begreper er mer overordnet enn andre.

18 Tidsplan for denne økta
Aktivitet Anbefalt itdsbruk i minutter Del erfaringer i grupper 20 Oppsummer i plenum Veien videre til neste modul 5 Total tidsbruk 45

19 Del erfaringer i grupper
20 minutter

20 Jobb sammen i gruppen fra forberedelsen.
Del erfaringene og observasjonen fra gjennomføringen i klassen. Hvordan endrer kjennskap til terskelbegrep og overgangsfase dine tanker om undervisning?

21 Oppsummer i plenum 20 minutter

22 Ta fram skjemaet med felles definisjonen om terskelbegrep.
Bli enige om 2-3 terskelbegrep for trinnet. Hvordan endrer kjennskap til terskelbegrep og overgangsfaser matematikkundervisningen ved vår skole?

23 Veien videre 5 minutter

24 Veien videre og neste modul
Denne modulen danner utgangspunkt for modulen Undervisning for dybdelæring, Modulen gir konkrete tips for arbeidet med terskelbegrep i egen klasse. Gå gjennom A – Forarbeid for neste modul.


Laste ned ppt "Begrepsforståelse i matematikk B – Samarbeid"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google