Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

NYTT FRA TENÅRINGSHJERNEN

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "NYTT FRA TENÅRINGSHJERNEN"— Utskrift av presentasjonen:

1 NYTT FRA TENÅRINGSHJERNEN
KOMPETANSE FOR MANGFOLD STAVANGER UIS 23. MAI 2018 Magne Raundalen, Senter for Krisepsykologi

2 ”the second and last chance”
TENÅRINGSHJERNEN ”the second and last chance”

3 HVA SKJER INNE I EN TENÅRINGSHJERNE?
OVERPRODUKSJON AV NY HJERNEMASSE 16-21 ”THE SECOND AND LAST CHANCE” SAMTIDIG SKJER EN OMFATTENDE FJERNING AV UBRUKTE NETTVERK OG FORBINDELSER ”USE IT OR LOSE IT” ”THERE IS A TREMENDOUS CAPACITY FOR CHANGE”

4 MARK TWAIN Da jeg var 14 år gammel gutt, var faren min så uvitende at jeg knapt klarte å ha ham i nærheten. Men da jeg ble 21, ble jeg forbløffet over hvor mye han hadde lært på 7 år.

5 ”Vidunderlige nye tenåringshjerne”
5

6

7 Den uferdige tenåringshjernen
Hjernen har en administrerende direktør som står for vurdering, bedømmelse, organisering, planlegging og innredning av arbeidsrommet forøvrig. Denne delen av hjernen, frontallappene, fortsetter å vokse og utvikle seg, på ulike måter, gjennom alle tenårene. Det er hjernens siste utviklingsprosjekt. Det innebærer at tenåringer, uavhengig om de er totalt overlegne på mange felter, ikke på forhånd har samme utviklet fornuft som voksne individer.

8 PANNELAPPENE Pannelappene ligger lengst foran og har ansvaret for, dømmekraft, innsikt, planlegging, selvbevissthet, abstraksjon, impulskontroll, risikovurdering. Vi vet at fMRI kan blant annet vise hvilke hjerneområder som aktiverer hverandre.

9 20% AV HJERNEBYGGET GJENSTÅR
Topp-ekspertene konkluderer at tenåringshjernen er bare 80% utviklet og der det er færrest koblinger kan langt på vei forklare humørsvingningene, irritabiliteten, samt…

10 ER DET ENDA MER? impulsiviteten,, eksplosiviteten, brist i konsentrasjon, redusert gjennomføringsevne, redusert evne til kommunikasjon med voksne, dragning mot rus fra narkotika og alkohol.

11 KLAR, FERDIG, GÅ: 25 ÅR! Koblingene er ikke fullt på plass før begynnelsen av 20-årene, og ekspertene innlemmer også denne perioden under overskriften ‘sårbar periode’.

12 Hvor er det uferdige? SPESIELT GJELDER DET FRONTAL LAPPENE – DET VIL SI BEDØMMELSE OG RISIKOVURDERING DET VIL SI AT HJERNEN ER LETT FORFØRBAR I ULIKE SITUASJONER ALT DETTE ER UNDER OMBYGGING I TENÅRENE ”The teens have the power to determine the development of their own brain” Dr. Jay Giedd, National Institute of Mental Health US – Brain Mapping programme

13 Giedd NIMH Jay Giedd: “Those cells and connections that are used will survive and flourish. Those cells and connections that are not used will wither and die.”

14 De farlige tenårene De fleste blant forskerne som har arbeidet med å kartlegge utviklingen av tenåringshjernen over tid, har sendt sterke faresignal når det gjelder de forstyrrende effektene som ulike kjemiske stoffer de unge eksperimenterer med, narkotika og alkohol, kan ha for hjernens videre programmering, kombinert med lange perioder uten avanserte kognitive utfordringer.

15

16

17 VIKTIG HUSKELAPP Som en del av omstruktureringen av hjernen i ungdomstiden, svekkes  den delen av hjernen som styrer rutiner hos ungdommen– det blir vanskeligere å huske det du har bestemt deg for å gjøre – huske å gjøre leksen eller andre ting du burde gjøre; det gjelder også evnen til å huske planlagte handlinger og avtaler den unge selv har gjort og ønsker å gjennomføre.

18 En viktig lærdom fra hjerneforskerne er at området for såkalt prospektiv hukommelse er tynt koblet ganske lenge. Derfor kreves timetabeller, påminninger og atter påminninger, huskelapper, gjentagelser. De definerer prospektiv hukommelse som «evnen til å holde i bevisstheten en intensjon om å gjøre en bestemt handling en gang i framtida». Behovet for rutiner for det som er viktig kan ikke overdrives.

19 «Den virkelige nyheten i alle disse forskningsresultatene er at tenåringshjernen har en enorm kapasitet for læring. Solide forskningsresultater viser at IQ kan endres i løpet av tenårene, og spesialundervisning i tenårene gir best resultater for læringsvansker og for personer med emosjonelle problemer.

20 Tenåringene må bli mer bevisste på at de er inne i en av hjernens glansperioder. Hjernen er langt mer effektiv for læring, men ineffektiv for oppmerksomhet,selvdisiplin, gjennomføringsevne og følelser. (Tenåringshjernen:Pax Forlag, 2016)

21 SØVN Søvnmangel henger sammen med Svekket læreevne Hemmet kreativitet
Redusert evne til problemløsning Økt glemsomhet

22 MER SØVN! Tenåringene blir våkne mot sen kveld, blant annet fordi melatonin utskilles to timer senere enn hos voksne! Paradoks: jo mer man lærer, desto mer trenger man å sove, blant annet fordi det skal ryddes plass til det nye under søvn, pluss at det organiseres mer effektivt.

23 AVSLUTNING Hippocampus er hukommelsens arbeidshest og brukes til innkoding og gjenhenting av bevisste minner. Den har den høyeste tetthet av eksitatoriske synapser i hjernen. Den er skoleskipets motor.

24 AVSLUTNING 2 Amygdala er veldig følsom for hormoner, særlig kjønnshormoner og adrenalin og aggresjonen utløses lett herfra. Det handler om svak oppkobling til pannelappene, det vil si en umoden, eksplosiv amygdala gjennom tenårene.


Laste ned ppt "NYTT FRA TENÅRINGSHJERNEN"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google