Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

HVA KAN VI LÆRE AV GIDEON?

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "HVA KAN VI LÆRE AV GIDEON?"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 HVA KAN VI LÆRE AV GIDEON?
(Dommernes bok kap. 6-8)

3 …dere skal ikke slutte pakt med innbyggerne i dette landet
…dere skal ikke slutte pakt med innbyggerne i dette landet. Altrene deres skal dere rive ned. Men dere adlød meg ikke. Hva er det dere har gjort? Derfor sier jeg nå: Jeg vil ikke drive dem bort for dere. De skal bli til en snare for dere, og gudene deres skal bli en felle for dere. (Dom. 2:2-3) Folket tjente Herren så lenge Josva levde, og så lenge de gamle ennå var i live, de som hadde levd lenger enn Josva og hadde sett alle de storverk Herren hadde gjort for Israel. (Dom 2:7)

4 Snart var hele dette slektsleddet forent med sine fedre
Snart var hele dette slektsleddet forent med sine fedre. Etter dem vokste det opp et nytt slektsledd som verken kjente Herren eller visste hva han hadde gjort for Israel. Da gjorde israelittene det som var ondt i Herrens øyne. De dyrket Baal-gudene og forlot Herren, sine fedres Gud, som hadde ført dem ut av Egypt. De fulgte andre guder, guder fra folkene som bodde omkring, og tilba dem. Slik gjorde de Herren rasende. De forlot Herren og dyrket Baal og Astarte-bildene. Da flammet Herrens vrede opp mot Israel, og han ga dem i hendene på røvere som plyndret dem. Han overlot dem til fiendene omkring, og de kunne ikke stå seg mot dem. Overalt hvor de dro fram, var Herrens hånd imot dem og rammet dem med ulykke, slik Herren hadde sagt, og som Herren hadde sverget. De kom i stor nød. (Dom 2:10-15)

5 Da lot Herren det stå fram dommere som berget dem ut av hendene på røverne. Men heller ikke dommerne adlød de. De drev hor med andre guder og tilba dem. De var snare til å bøye av fra den veien fedrene deres hadde fulgt da de adlød Herrens bud. De gjorde ikke som fedrene. Hver gang Herren lot en dommer stå fram hos dem, var Herren med dommeren og reddet dem ut av hendene på fiendene så lenge dommeren levde. For Herren fikk medlidenhet med dem når de sukket under dem som plaget og undertrykte dem. Men så snart dommeren var død, falt de fra igjen og brakte mer ødeleggelse enn fedrene hadde gjort. De fulgte andre guder og dyrket og tilba dem. De fortsatte å være trassige og gjøre det onde. (Dom 2:16-19)

6 Israel ble helt utarmet av midjanittene, og israelittene ropte til Herren. (Dom 6:6)

7 HVA KAN VI LÆRE AV GIDEON?
Gud kan bruke alle, også de av oss som kjenner på egne begrensninger. Herren er med deg, du djerve kriger. (Dom 6:12) Hør, Herre! Hvordan kan jeg berge Israel? Min slekt er den svakeste i Manasse, og jeg er den yngste i min fars hus. (Dom 6:15)

8 Hvem er jeg? Kan jeg gå til farao og føre israelittene ut av Egypt?
Men sett at de ikke tror meg og ikke hører på meg… Jeg har aldri vært noen ordets mann, verken før eller nå,… Sen er min munn, og sen er min tunge. Send heller en annen! (2. Mos 3-4) Jeg vil være med deg, og du skal slå midjanittene, alle som en. (Dom 6:16)

9 Se på dere selv, søsken, dere som ble kalt: ikke mange vise etter menneskelige mål og ikke mange med makt eller av fornem slekt. Men det som i verdens øyne er dårskap, det utvalgte Gud for å gjøre de vise til skamme, og det som i verdens øyne er svakt, det utvalgte Gud for å gjøre det sterke til skamme. Ja, det som i verdens øyne står lavt, det som blir foraktet, det som ikke er noe, det utvalgte Gud for å gjøre til intet det som er noe, for at ingen mennesker skal ha noe å være stolt av overfor Gud. (1. Kor 1:26-29) Men vi har denne skatten i leirkrukker, for at den veldige kraften skal være fra Gud og ikke fra oss selv. (2. Kor. 4:7).

10 Gud slår ikke handa av oss om vi tviler, føler oss usikre eller ber om stadfestelser eller tegn.
Om jeg har funnet nåde for dine øyne, så gi meg et tegn på at det er du som snakker med meg. (Dom 6:17) Ve meg, min Gud og Herre! Jeg har sett Herrens engel ansikt til ansikt! (Dom 6:22) Ve meg! Det er ute med meg. For jeg er en mann med urene lepper, og jeg bor i et folk med urene lepper, og mine øyne har sett kongen, Herren over hærskarene. (Jes 6:5)

11 Fred være med deg, vær ikke redd! Du skal ikke dø. (Dom 6:23)
Dersom jeg ikke får se naglemerkene i hendene hans og får legge fingeren i dem og stikke hånden i siden hans, kan jeg ikke tro. (Joh 20:25) Kom med fingeren din, se her er hendene mine. Kom med hånden og stikk den i siden min. Og vær ikke vantro, men troende! (Joh 20:27)

12 Problemet er aldri våre begrensede ressurser; det er tilliten til og avhengigheten av Herren som er avgjørende, og Hans ubegrensede ressurser . Du har for mye folk med deg. Jeg vil ikke gi midjanittene i hendene på dem. For da kunne Israel briske seg mot meg og si: Ved min egen hånd har jeg blitt berget! (Dom 7:2) Ikke ved makt og ikke ved kraft, men ved min Ånd, sier Herren over hærskarene. (Sak 4:6) Men vi har denne skatten i leirkrukker, for at den veldige kraften skal være fra Gud og ikke fra oss selv. (2. Kor 4:7)

13 Vokt deg for å utnytte suksess og popularitet til egen vinning
Vokt deg for å utnytte suksess og popularitet til egen vinning. Gi heller Gud æren. Du skal herske over oss, både du og din sønn og sønnesønn, for du har berget oss ut av hendene på midjanittene. (Dom 8:22) Jeg skal ikke herske over dere. Sønnen min skal heller ikke herske over dere. Herren skal herske over dere. (Dom 8:23)

14 Erfaringer med Gud i fortiden gir ingen garantier for framtiden.
Da Gideon var død, begynte israelittene igjen å drive hor med Baal-gudene. De gjorde Baal-Berit til sin gud. Israelittene tenkte ikke på Herren sin Gud, som hadde berget dem fra alle fiender omkring dem. De viste ingen troskap mot Gideon, mot Jerubbaal og hans hus, på tross av alt det gode han hadde gjort for Israel. (Dom 8:33-35) La da det jordiske i dere dø: hor, urenhet, lidenskap og ondt begjær, og grådighet, som ikke er annet enn avgudsdyrkelse. (Kol 3:5) Derfor, mine kjære, hold dere langt borte fra avgudsdyrkelsen! (1. Kor 10:14)

15 La oss altså være på vakt så det ikke skal vise seg at noen av dere blir liggende etter … (Heb 4:1)
Derfor, når vi har så stor en sky av vitner omkring oss, så la oss legge av alt som tynger, og synden som så lett fanger oss inn, og med utholdenhet fullføre det løpet som ligger foran oss, med blikket festet på ham som er troens opphavsmann og fullender, Jesus. For å få den gleden han hadde i vente, holdt han ut på korset uten å bry seg om skammen, og nå har han satt seg på høyre side av Guds trone. Ja, tenk på ham som holdt ut en slik motstand fra syndere, så dere ikke blir trette og motløse. (Heb 12:1-3)

16 Gud kan bruke alle, også de av oss som kjenner på egne begrensninger.
Gud slår ikke handa av oss om vi tviler, føler oss usikre eller ber om stadfestelser eller tegn. Problemet er aldri våre begrensede ressurser; det er tilliten til og avhengigheten av Herren som er avgjørende, og Hans ubegrensede ressurser. Vokt deg for å utnytte suksess og popularitet til egen vinning. Gi heller Gud æren. Erfaringer med Gud i fortiden gir ingen garantier for framtiden.


Laste ned ppt "HVA KAN VI LÆRE AV GIDEON?"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google