Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Recovery orientert praksis et løft for brukerperspektivet

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Recovery orientert praksis et løft for brukerperspektivet"— Utskrift av presentasjonen:

1 Recovery orientert praksis et løft for brukerperspektivet
Eva Karin Løvaas Klinikksjef Bergensklinikken

2 Pakkeforløpene Kunnskapstrappen
Komplementære retningslinjer og veiledere som i økende grad vekter brukerperspektivet 2016 nas.retn. Behandling og rehabilitering av rusmiddelproblemer Kunnskapstrappen 2016 nas. retn. Avrus. 2015 Prioriterings-veileder TSB (rev) Pakkeforløpene veiledere,Sammen om mestring, foreskriv.vane.med, fengsel, tvang, sub.utenfor LAR og bruk av opioider 2012 nas.retn. ROP 2011 nas.retn. gravide i LAR… 2010 nas.retn.LAR I tillegg: en rekke nasjonale retningslinjer og veiledere, utenfor rusfeltet, som er gjeldende når brukernes helhetlige behov skal ivaretas

3 Mye gjenstår, men unødvendig å slå inn åpne dører
Stoffbrukerdagen på stortinget 12 desember 2016 Mye gjenstår, men unødvendig å slå inn åpne dører

4 Recovery <-> brukerperspektivet
Brukerperspektivet er drivkraften i Recovery orientert praksis. Napha.no

5 Recoverys tredeling Personlig prosess Sosial prosess Klinisk prosess
Fokus på den enkelte som ønsker endring og på hva han/hun mener må til for å nå egne målsettinger Sosial prosess bidrar til å heve blikket fra personen selv til tjenestenes og lokalmiljøets evne og egnethet til å samarbeide med den enkelte i recoveryprosessen. Klinisk prosess objektive resultatmål og behandlingseffekt. Recoveryorientert praksis psykisk helse, Nasjonalt kompetansesenterfor psykisk helsearbeid (NAPHA). Marit Borg, Bengt Karlsson, Anne Stenhammer

6 På hvilke nivå plasserer vi tjenestene og når er der en logisk rekkefølge og når er det behov for samtidighet? Tilknytning

7 Revcoverys rammevilkår
For å gjeninnta/utvikle kontroll over eget liv, tilknytning til sosiale miljøer og en positiv identitet er det en forutsetting at der er omgivelser og betingelser som muliggjør det (Tew mfl., 2012) Alle kan leve et selvstendig, verdig og meningsfullt liv i sitt valgte lokalmiljø (Davidson, 2006). «Recovery handler om å skape seg et meningsfullt og tilfredsstillende liv, slik som personene selv definerer det, med eller uten symptomer og problemer som kan komme og gå.» (Shepherd, Boardman & Slade, 2008)

8

9 Det kunnskapsbaserte og det bibelske trekløveret
Praktisk erfaring Forskning Bruker erfaring Hvor plasseres recovery perspektivet?

10 Kunnskapsbasert praksis
Praktisk erfaring Forskning Kunnskapsbasert praksis Bruker erfaring

11 Kunnskapsbasert praksis
Praktisk erfaring Forskning Kunnskapsbasert praksis Bruker erfaring

12

13 Evidensbasert praksis = Recoveryorientert praksis?
Kan kravet om kunnskapsbasert praksis noen ganger stå i veien for Recovery orientert praksis? eller Skjerper Recovery orientert praksis de profesjonelle i å utøve sin profesjon og evidensbaserte tilnærminger på en måte som gjør utøvelsen mer virksom?

14 Fra nasjonal retningslinje
Brukerens egne valg og prioriteringer er av stor betydning for behandling og oppfølging. Dette innebærer at det skal gis den informasjonen som er nødvendig for å kunne velge mellom tilgjengelige og forsvarlige undersøkelses-, behandlings- og oppfølgingsmetoder De profesjonelle har ansvar for å tilegne seg, tilby og utøve kunnskapsbaserte metoder og tilnærminger Hvordan gjøre disse tilgjengelige, attraktive og virksomme?

15 Brukerstyring muliggjør Brukermedvirkning Kim-Jørgen Arnetvedt, 2017

16 Brukerstyring Respekt for den enkeltes autonomi Brukermedvirkning
Brukerperspektivet Brukerstyring Respekt for den enkeltes autonomi Brukermedvirkning

17 Er vi klar? til å redusere maktforskjeller,
til å øke «definisjonsmakten» hos brukerne, til å ha større fokus på sosial inkludering og kontakt med lokalmiljøet, til å ta hovedfokus på «livet utenfor problemene» og på håp og drømmer til å… Kontinuerlig spørsmål om: nåværende eller kommende handling tar utgangspunkt i brukers egendefinerte behov tilbudet innfrir brukers forventninger slik at han/hun oppnår bedret livskvalitet?

18 Nåtids og fremtidsanalyse
Hvor er vi og hvor vil vi? Kan dagens praksis tas med i morgen dersom vi bestemmer oss for å jobbe mer Recoveryorientert? Systematiske brukerevalueringer for justering av kurs?

19 4 kjerneområder som karakteriserer recoveryorienterte praksiser:
1. Fremme medborgerskap støtte personen i arbeidet med å få et meningsfullt liv i lokalmiljøet med fokus på rettigheter, sosial inkludering, lokalmiljøutvikling 2. Organisasjonsmessig lojalitet ledelse, kultur og rammebetingelser som muliggjør radikale endringer (f.eks. IPS) 3. Støtte til personens egne recoverymål lydhørhet og lojalitet til personens mål og ønsker for livet sitt, vektlegge valgmuligheter, likemannsarbeid og helhet 4. Samarbeidsrelasjoner partnerskap og likeverd (Le Boutillier mfl., 2011)

20 Brukere, fagpersoner, organisasjoner, kulturer, system, samfunn…
Felles endringsreise Brukere, fagpersoner, organisasjoner, kulturer, system, samfunn…

21 Allianser og relasjoner
UBUNTU Allianser og relasjoner mellom mennesker


Laste ned ppt "Recovery orientert praksis et løft for brukerperspektivet"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google