Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

RESPIRASJONSSYSTEMETS FYSIOLOGI: DIFFUSJON OG PERFUSJON.

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "RESPIRASJONSSYSTEMETS FYSIOLOGI: DIFFUSJON OG PERFUSJON."— Utskrift av presentasjonen:

1 RESPIRASJONSSYSTEMETS FYSIOLOGI: DIFFUSJON OG PERFUSJON.

2 DIFFUSJON OG PERFUSJON I EN ALVEOL-KAPILLÆR-ENHET
Blodet som strømmer gjennom lungekapillærene, kommer fra venene i systemkretsløpet, og har høy konsentrasjon av CO2 og lav konsentrasjon av O2. Luften vi puster inn har ca. 21 % O2 og tilnærmet 0 % CO2. Fordi det er en konsentrasjons- forskjell mellom luften i alveolene og blodet i lungekapillærene, vil det skje en diffusjon. Wyller, V.B. (2014). FRISK. (3. utg.). Oslo: Cappelen Damm Akademisk. (S. 211).

3 DIFFUSJON – PERFUSJON FORTS.
Oksygen diffunderer fra alveol- luften til blodet, og karbondioksid fra blodet til alveolluften → konsentrasjonen av CO2 i alveol- luften stiger, mens konsentrasjonen av O2 i alveolluften synker. Innen blodet har passert gjennom lungekapillærene, har det oppstått en diffusjonslikevekt med samme konsentrasjon av begge gasser både i alveolluften og i blodet i lungekapillærene. (2)

4 ARTERIELL BLODGASSANALYSE
Hva gir arterielle blodgass- verdier uttrykk for? blodets konsentrasjon av O2 og CO2 i systemarteriene lungefunksjonen og dermed for nettoeffekten av gass- vekslingen Unormale verdier skyldes sviktende gassveksling og forstyrrelser i ventilasjon, diffusjon eller perfusjon.

5 FORHOLDET DIFFUSJON, VENTILASJON OG PERFUSJON
Diffusjonen avhenger også av blodstrømmen gjennom lunge- kapillærene = lungeperfusjonen. Hvis blodstrømmen er for langsom → ineffektiv diffusjon. Hvis blodstrømmen er for rask, rekker ikke diffusjonslikevekten mellom blod og alveolluft å etablere seg; noe blod passerer uendret gjennom kapillærene.

6 DIFFUSJON AV GASSER I LUNGENE
Diffusjonskapasiteten i lungene er høy pga. stort diffusjonsareal kort diffusjonsavstand Sykdommer kan nedsette denne kapasiteten ved at diffusjonsavstanden er økt eller at diffusjonsarealet er nedsatt.

7 EKSEMPEL PÅ NEDSATT DIFFUSJONSAREAL
Frisk alveol og syk alveol

8 OPPSUMMERING AV RESPIRASJONSSYSTEMETS FYSIOLOGI
lungene-virker html Eller e


Laste ned ppt "RESPIRASJONSSYSTEMETS FYSIOLOGI: DIFFUSJON OG PERFUSJON."

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google