Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Eit springbrett ut i det uhyggjelege

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Eit springbrett ut i det uhyggjelege"— Utskrift av presentasjonen:

1 Eit springbrett ut i det uhyggjelege
Do not feed the trolls Eit springbrett ut i det uhyggjelege

2 Kva er samanhengen mellom trolla i Do not feed the trolls…

3 … og Killer Bob frå Twin Peaks…

4 … og småbyidyllen i Blue Velvet…

5 … Stranger Things…

6 … og Stepford Wives?

7 Og kva har Sigmund Freud med det heile å gjere?

8

9 Psykologisk skrekkfilm: det uhyggjelege
I Freud sitt essay «Das Unheimliche» frå 1919 skildrar han det uhyggjelege som noko som er kjent, men forvridd, i motsetning til noko som er heilt framandt, eit monster: «Det uhyggelige er den typen av det skremmende som går tilbake på noe velkjent, noe man er fortrolig med»

10 Freud ser på sjølve ordet [unheimlich], eller [heimlich] og finn at det på tysk og har ei tyding som betyr noko slikt som «det som er skjult», eller «det som er lukket, ugjennomtrengelig». Med poeten Schelling finn han ei formulering som definerer det uhyggelege «det som skulle være en hemmelighet, i det skjulte, men som er trådt fram». (Noko som er blitt u-hemmeleg).

11 Skrekktradisjonen i europeisk og amerikansk litteratur
Ofte sett i samanheng med romantikken, og det gotiske, skrekkromantikk. Frankenstein Dracula Varulvmotivet Monstra er i romantikken sett på som naturens onde side, ei forvrengning. Vi er ikkje redde for monster fordi dei er så annleis frå oss, men fordi dei er like oss.

12 I vår tid lever desse motiva vidare
Stadig nye vampyrar gjenoppstår Zombie-hordane kjem Robotar er uhyggjelege fordi vi er i tvil om dei er menneske eller maskin: Terminator, Stepford Wives, Ex Machina Den (amerikanske) forstadsidyllen blir stadig broten: Stranger Things, Blue Velvet Killer Bob er det onde spegelbiletet til ein vanleg familiemann i Twin Peaks

13 Do not feed the trolls og det uhyggjelege
Trolla på scena blir uhyggjelege fordi dei er så like oss. Anonymitet blir noko uhyggjeleg, noko som skulle vore skjult, men som er trådt fram. Trolla vender det positive (suksess på nettet) til noko negativt. Dei som sit bak eit tastatur og er u-hyggjelege er heilt vanlege folk. Vi bør utfordre ungdom (og andre) til å sjå trolla på nettet, blant oss sjølve.

14 Kjelde: Sigmund Freud: «Det uhyggelige» (oms. Sverre Dahl) i: Sigmund Freud: Mellom psykoanalyse og litteratur Gyldendal 2011


Laste ned ppt "Eit springbrett ut i det uhyggjelege"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google