Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Varig tilrettelagt arbeid (VTA)

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Varig tilrettelagt arbeid (VTA)"— Utskrift av presentasjonen:

1 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Innledning Kravspesifikasjoner for kjøp av tjenester i VTA omhandler krav til tiltaksarrangør vedrørende faglige og økonomiske forhold. Kravspesifikasjonen bygger på Forskrift om arbeidsmarkedstiltak (kapittel 7) og utfyllende regler for VTA. Kravspesifikasjonen skal bidra til at deltakerne tilbys arbeidsoppgaver og kvalifisering som er tilpasset den enkeltes behov og muligheter.

2 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Kravspesifikasjonen fordrer at det utarbeides en kvalitetssikring på systemnivå av tiltaksarrangør for VTA som et svar på NAVs krav. Kvalitetsikringen skal være et systemrettet verktøy som imøtekommer og dokumenterer de krav som stilles til samhandling mellom NAV og tiltaksarrangør for VTA, samt rutiner og metoder som benyttes i arbeidet.

3 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) En av forutsetningene for å arbeide i samsvar med kravspesifikasjonen er at NAV lokal utarbeider en samarbeidsavtale med tiltaksarrangør. I en slik avtale tilpasser man kravspesifikasjonen til det som er nødvendig ut fra lokale forhold, kombinert med ordninger for å sikre et godt samarbeid mellom partene i kommende avtaleperiode.

4 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 1. Innhold i samarbeidsavtalen mellom NAV og tiltaksarrangør 1.1 Samarbeidsavtalens formål og hensikt Samarbeidsavtalen skal bygge på et gjensidig ønske om god utnyttelse av partenes tilbud i henhold til tiltakets formål, og at tjenestene i størst mulig grad samordnes og kvalitetssikres etter partenes egne kvalitetssikringssystemer.

5 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 1.2 Oppfølging av samarbeidsavtalen mellom NAV lokal og tiltaksarrangør Møtehyppighet og oppdatering av samarbeids-avtalen: Minimum en gang pr. år Deltakere: NAV, tiltaksarrangør/daglig leder for VTA Ansvar for innkalling Faste temaer på møtene (for eksempel felles opplæring av ansatte i NAV lokal/arbeids-samvirket, introduksjonsdag for nytilsatte ved NAV lokal, samt utnyttelsesgrad av plassene) NAV orienterer om aktuelle styringsdokumenter mv.

6 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 1.3 Oppdatering av dokumenter som følge av kravspesifikasjonen Hyppighet (revisjon av VTAs kvalitets-sikringssystem og samarbeidsavtale) Liste over hvem som skal ha dokumenter. 1.4 Rutiner for innsøkning, oppfølging og avslutning av den enkeltes tiltaksdeltakelse Det skal lages hensiktsmessige rutiner for rapportering vedrørende bl.a. innsøking,

7 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) oppstart, oppfølging av handlingsplaner og avslutning/eventuelt overgang til andre tiltak, til henvisende og eventuelt koordinerende NAV lokal. Det skal utarbeides rutiner for forhåndskontakt med NAV lokal når ansettelsesforholdet i VTA nærmer seg avslutning og/eller overgang til andre tiltak. Frist for levering av rapporter for den enkelte tiltaksdeltaker

8 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 1.5 Lokale satsingsområder mellom VTA og NAV lokal i kommende periode. Avtalen bør minimum inneholde: Tiltak for å bedre samarbeidsrutinene mellom NAV og VTA. Mål og resultatvurdering av VTAs tjenester. Planer for å tilpasse tiltakstilbudet til brukerens behov for tilrettelagt arbeid og kvalifisering. Oppdatering for neste periode: Hvilke endringer som skal foretas innenfor hvilke frister, f.eks. antall plasser, innholdet i tiltaket, målgrupper mv.

9 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 2. Innhold i årsrapporten til NAV 2.1 Årsrapport Tiltaksarrangør plikter hvert år å sende årsmelding om VTA til NAV lokal, senest innen utgangen av juni. Årsrapporten skal inneholde VTAs overordnede beskrivelse som: Ordinært ansatte, antall stillinger og kompetanse. Tildelt ramme, godkjente og faktisk gjennomførte plasser.

10 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Oversikt over hvilke avdelinger tiltaket har, og hvilken realkompetanse man kan tilby de yrkeshemmede. Organisasjonskart. Omfanget av tverretatlig samarbeid. Omfanget av bruk av permisjoner for yrkeshemmede ved bl.a. tiltakskjeding Kompetanseheving i attføringsarbeid for ordinært ansatte. Oversikt over øvrige tiltak hos tiltaksarrangør.

11 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 2.2 Redegjørelse for hvordan driftstilskuddet fra NAV er benyttet Eget budsjett, totalbeløp mottatt i rapporteringsåret og revisorgodkjent regnskap for VTA skal medfølge årsrapporten til NAV Regnskapet bygger på Norsk Standard regnskapssystem med kontoer som beskriver andel brukt til bl.a.: Lønn av ordinært ansatte i VTA. Opplæring av VTAs personale i attføringsarbeid.

12 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Kvalifisering av yrkeshemmede deltakere (for eksempel kjøp av ekstern opplæring/undervisning). Investeringer, drift- og utviklingsmidler. Eventuelle fellesutgifter med tiltaksarrangørs (øvrige tiltak) skal spesifiseres og dokumenteres. Eventuelt overskudd som overføres til neste års regnskap.

13 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 3. Rutiner for informasjonsutveksling 3.1 Informasjon om tiltaket overfor søkere Rutiner for hvordan VTA markedsfører sitt tilbud overfor aktuelle yrkeshemmede arbeidssøkere og samarbeidspartnere. 3.2 Informasjon om tiltaket overfor ansatte i NAV lokal Rutiner for hvordan ansatte ved NAV lokal kan besøke de VTA det er aktuelt å foreta innsøking til.

14 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 3.3 Inntaksrutiner Beskrivelse av hvilke rutiner som er etablert mellom NAV lokal og VTA for å sikre partene oppdatert informasjon om behovet for plasser og kapasiteten i tiltaket. Beskrivelse av hvilke rutiner som er etablert dersom det er ventetid på inntak, eventuelt midlertidig inntaksstopp (kan også gjelde bestemte yrkeshemminger).

15 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Beskrivelse av hva slag dokumentasjon som skal foreligge ved innsøking: Innsøkingsskjema, bestilling fra NAV lokal og Handlingsplan, aktuelle vedlegg mv. 3.4 Samarbeid mellom VTA og NAV lokal om overgangsplanlegging og tiltakskjeding Beskrivelse av rutiner for samarbeid ved overgang til/fra andre tiltak.

16 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 4. Rådgivende utvalg/faglige samarbeidsmøter 4.1 Holdes det faglige møter for å drøfte attføringsarbeidet generelt og de enkelte deltakernes inntak, oppfølging og avslutning? 4.2 Hvem deltar på møtene? 4.3 Hvem har ansvaret for møtereferat til møtedeltakerne? 4.4 Hvor ofte holdes det møte?

17 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 4.5 Hvem har ansvaret for innkalling? 4.6 Beskrivelse av hvordan møtene forberedes og hvordan tiltaksdeltakernes medvirkning ivaretas. 4.7 Beskrivelse av rutinen for statusgjennomgang for den enkelte.

18 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 5. Rutiner for inntak og introduksjon til VTA 5.1 Informasjon om VTA overfor nye tiltaksdeltakere Beskrivelse av rutiner for samtale/omvisning på det aktuelle VTA etter samtale/veiledning på NAV. Beskriv rutiner for tilbakemelding fra tiltaket til NAV som et grunnlag for eventuell innsøking til tiltaket.

19 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 5.2 Innkalling og ansvar for første samtale i tiltaket Rutine for hvordan innkallingen foregår. Rutine for hvem som har ansvaret for første samtale. 5.3 Arbeidsavtale sett i forhold til kvalifiseringsplan Arbeidsavtalen/kontrakten skal kobles til den enhver tid gjeldende kvalifiseringsplan.

20 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Arbeidsavtalen/kontrakten skal relateres til Arbeidsmiljøloven. 5.4. Introduksjon til VTA for den enkelte deltaker Beskrivelse av introduksjonsrutinen for nye tiltaksdeltakere. Legg ved et eksemplar av den informasjon som deles ut til nye deltakere.

21 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 6. Krav til prøvetiden 6.1 Avklaring av videre ansettelse, tilpasning til arbeidet og utarbeidelse av kvalifiserings-plan (den første 6 måneders perioden). Beskrivelse av hvordan forholdene er lagt til rette for systematisk vurdering av arbeidet gjennom prøvetiden, herunder evne til å motta instruksjon, utholdenhet, arbeidstempo, selvstendighet, kvalitetsvurdering, problemløsing, kreativitet, håndlag, orden og frammøte. Hvordan dokumenteres dette?

22 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Beskrivelse av hvordan man kartlegger og dokumenterer vedkommendes ressurser; for eksempel skoleferdigheter, realkompetanse og sosial fungering Beskrivelse av hvordan man kartlegger forholdet mellom helse/yrkeshemming og arbeid Beskrivelse av tiltakets system for aktiv brukermedvirkning, herunder system for egenvurdering

23 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Rutinen for dokumentasjonen fra prøveperioden oversendes NAV. Rutiner for forlengelse av prøvetiden utover 6 måneder, der ytterligere avklaringer er nødvendig før eventuell fast ansettelse i VTA.

24 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 7. Innhold i tiltaket 7.1 Arbeidsoppgaver og kvalifisering Beskrivelse av arbeidsoppgavene som tilbys i VTA. Begrunn hvorfor nevnte arbeidsoppgaver er hensiktsmessige for å oppnå formålet med tiltaket. Beskrivelse av hvordan arbeidsoppgavene som tilbys tiltaksdeltakeren evalueres og endres ut fra de behov og forutsetninger deltakeren har.

25 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Beskrivelse av hvordan det er lagt til rette for at tiltaksarrangør skal kunne tilby den enkelte tilrettelagt kvalifisering og hvordan dette er knyttet til ulike produksjonsområder. Beskrivelse av rutinene for utarbeiding og oppfølging av kvalifiseringsplan for den enkelte, med delmål eller moduler. Beskrivelse av hvordan det er lagt til rette for at kvalifiseringsplanen er utviklet i nært samarbeid med arbeidstakeren.

26 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Beskrivelse av hvordan det er lagt til rette for at det faglige innholdet i kvalifiseringen tilrettelegges slik at den kan gi formell kompetanse eller dokumentert realkompetanse. Beskrivelse av hvordan man dokumenterer resultatet av gjennomført kvalifisering.

27 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) 8. Rutiner for samarbeid med lokale instanser Hvilke rutiner for samarbeid er etablert med kommunens helse- og sosialtjeneste og andre instanser som tiltaksdeltakeren er avhengig av for å opprettholde arbeidsforholdet.

28 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Rapportering På bakgrunn av dokumenterte opplysninger om kvalifiseringsarbeidet i perioden skal det lages en 6-måneders rapport. Ansettelsesforholdet i tiltaket evalueres jevnlig gjennom oppfølgingssamtaler/medarbeidersamtaler med deltakeren, eventuelt med foresatte. Slike samtaler skal dokumenteres. Følgende punkter må beskrives:

29 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Startdato Hvilken periode rapporten omhandler; fra – til Status og utvikling i forhold til handlingsplan fra NAV lokal Arbeidsoppgaver Oppfølging i perioden (antall samtaler og oppsummering) Videre planer for oppholdet i tiltaket Forholdet mellom helse, yrkeshemning og arbeid (mestring).

30 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Ved avslutning av arbeidsforholdet skal sluttrapporten ta utgangspunkt i: NAV sin bestilling/hensikt ifølge henvisningen hvis aktuelt Tiltaket sine eventuelle presiseringer/fortolkninger Start- og sluttdato Fravær Arbeidsoppgaver Formelle oppfølgingssamtaler: dato

31 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Oppsummering/sluttsamtale: dato og medvirkende Hvilke interesser og andre ressurser har kommet frem? Forholdet mellom helse, yrkeshemning og arbeid Sluttrapporten skal gi begrunnede forslag til videreføring.

32 Varig tilrettelagt arbeid (VTA)
KRAVSPESIFIKASJONER Varig tilrettelagt arbeid (VTA) Sluttrapporten oversendes NAV lokal. Kopi sendes deltakeren. Beskrivelse av hvilke rutiner for forhåndskontakt med NAV lokal som foreligger når oppholdet ved VTA nærmer seg avslutning.


Laste ned ppt "Varig tilrettelagt arbeid (VTA)"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google