Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Pedagogisk psykologisk tjeneste

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Pedagogisk psykologisk tjeneste"— Utskrift av presentasjonen:

1 Pedagogisk psykologisk tjeneste
LUND BJERKREIM SOKNDAL PP-tjenesten er eid av Eigersund kommune, men det er i tett samarbeid mellom de fire kommunene i Dalane. PPT skal hjelpe barn, ungdom og voksne i kommunene med særlige behov i forhold til utvikling og opplæring på grunnskolens nivå..

2 Verdier… Løsningsorientert: Å få ting til å skje på en måte som er i tråd med lover og regler og samtidig oppfattes som imøtekommende, effektive og smidige. Vi setter innbyggeren i sentrum for alt vi gjør. Vi ser på muligheter heller enn begrensninger. Kompetent: Dyktig, flink og i stand til å utføre oppgaver på en kvalifisert måte. Vår kompetansemessige styrke gir innbyggerne kvalitativt gode tjenester – og vi kan styre samfunnsutviklingen i en positiv retning. Vennlig: Vi er imøtekommende, blide og glade. Vi har et gjennomgående godt humør og behandler folk med respekt. Vi møter verden med et positivt blikk – og har glimt i øyet.

3 PPT Pedagogisk psykologisk tjeneste eid av Eigersund kommune der kommunene Bjerkreim, Lund og Sokndal kjøper tjenester. Kommunallederne for kultur og oppvekst i Dalane kommunene er styringsgruppa for PPT. Utgiftene er fordelt mellom kommunene etter antall barn pr i regnskapsåret. Mandatet ligger i Opplæringsloven §5 og Barnehageloven §19. Logopedtjenesten er ikke en del av dette fordelingsregnskapet.

4 Presentasjon PPT er lokalisert i Egersund.
Det er 11 ansatte i PP-Tjenesten: 10,63 årsverk bestående av kontorfullmektig, leder og 9 saksbehandlere med ulik bakgrunn: logoped, pedagogisk psykologisk rådgivere, spesialpedagoger med grunnskolebakgrunn og med førskolebakgrunn. I tillegg er en logoped ansatt i full stilling med 80 % av sin tjeneste i Eigersund kommune og 20 % i Lund kommune. De ansatte er organisert slik at de er kontaktperson for hver sine skoler og barnehager i Eigersund, Sokndal, Bjerkreim og Lund, samt Voksenopplæringen i Eigersund. I Dalane er det omtrent barn i grunnskolealder, og omtrent1500 førskolebarn. Sykehus, helsestasjoner, andre kommuner og institusjoner henviser også barn til PPT med ønske om samarbeid, veiledning og utredning. PPT har ansvar for uttalelse i forbindelse med voksne som har behov for spesialundervisning på grunnskolens nivå(Oppl.l.§4-2)

5 Oppgaver Etter Opplæringsloven og Barnehageloven skal PPT være en rådgivende instans. PPT skal hjelpe skolene i arbeidet med kompetanse- og organisasjonsutvikling for å legge opplæringen til rette for barn og unge med særlige behov. PPT skal hjelpe barn, ungdom i alderen 0-16 år og voksne som har særlige utfordringer i forbindelse med opplæring, til å få vurdert hvilket behov de har. Som sakkyndig instans vurderer PPT barnets behov for hjelp og støtte i barnehage og skole. Våre anbefalinger skal si noe om rett til spesialpedagogisk hjelp eller spesialundervisning og være rådgivende i forhold til hvordan opplæringen eller hjelpen, bør organiseres, hvilke læringsaktiviteter som bør prioriteres og hvilket omfang hjelpen bør ha. Når PPT møter utfordringer der vi ikke har nok kompetanse, kan vi henvise videre til Stat Ped, Statlig Pedagogisk Støttesystem, som er kommunenes spesialpedagogiske støttesystem: PPT, deltar i tverrfaglig samarbeid. Vi har samarbeid med barnevern, helsestasjoner, kommunal psykiatritjeneste, beredskapsteam mot mobbing i Eigersund og koordinerende enheter i kommunene. Vi deltar i ansvarsgrupper og er med i arbeidet med Individuelle planer og i ansvarsgrupper.

6 Oppgaver og satsingsområder Tiltak Individsaker
Starte utredningsarbeidet inne tre måneder Prioritere førskolebarn Videreføre arbeidet med å sikre god kvalitet på utredninger og sakkyndige tilrådinger. Ekstra fokus på språkvansker og flerspråklighet denne perioden. Systemsaker Alle enheter skal ha en kontaktperson fra PPT som deltar i RT og URT PPT sin kontaktperson deltar i enhetenes skoleomfattende utviklingsarbeid som har med skolemiljø/læringsmiljø/rutiner i det spesialpedagogiske arbeidet. Bidra til kompetanseheving i enhetene innen konkrete fagfelt; språkvansker, flerspråklighet og autismespektervansker Delta i det tverrfaglige samarbeidet om en plan ved skolevegring. Nettverksarbeid Vitalisere samlinger for alle ressursteamene i Dalane Videreutvikle og starte opp igjen nettverksarbeidet for skolene i arbeidet med lese og skrivevansker/LOGOS I samarbeid med Stat Ped Vest opprette nettverksgruppe for de som arbeider med ASK i individsaker og på system for ansatte i barnehager og skoler. Opprette nettverksgruppe for tilsatte i skoler som arbeider innen autismefeltet. Delta i førskolenettverk(spesialpedagogene i barnehagene i Dalane), styrersamlinger og rektormøter i Dalane kommunene for å samkjøre rutiner og begrep. Fokus på barn med flerspråklig bakgrunn i skoler og barnehager. Interne satsingsområder for perioden Heve kvaliteten på sakkyndige tilrådinger ved kompetanseheving innen rådgiving og veiledning, ferdigstille interne arbeid med rutiner for utredning av språkvansker, bruk av tester og kartleggingsmateriale, veiledning til skoler og barnehage. Henvisningsrutiner av barn med flerspråklig bakgrunn Bevisstgjøre ansatte på rutiner. Skape felles forståelse for begrepene i sakkyndighetsarbeidet Videreutvikle interne samarbeidsrutiner. Samkjøre praksis og felles forståelse av bruk av observasjon som metode. Bevisstgjøre oss i vår rolle og oppgaver som «PPtjenere» i det kommunale, tverrfaglige arbeid, og overfor spesialisthelsetjenesten.

7 Kontaktpersoner fra PPT.
Alle kontaktpersonene fra PPT har sine enheter de skal betjene. Kontaktpersonen skal delta på enhetens ressursteam, lytte til bekymringer, gi råd ved tilrettelegging og gi veiledning til skoler og barnehager i enkeltsaker og i systemsaker. Personale i skoler og barnehager kan ønske veiledning i forhold til enkelte situasjoner, elever/barn, grupper eller klasser uten at det er ønskelig å henvise til PP-tjenesten. Personalet kan ha behov for en annen fagperson å drøfte ting med, hjelp til å utdype og vurdere problemer og få hjelp til å finne vei til endring/alternativ handling. Drøftingene kan gjerne foregå anonymt, og dette er en indirekte måte å arbeide mot barna, skoler eller barnehager på. Det skal alltid innhentes samtykke før en drøfter en bekymring med navn. Foresatte (og elev om aktuelt) bør inviteres til å være med i ressursteamet under drøftingen av deres barn. Det kan også være aktuelt at barnehagen/skolen vil drive utviklingsarbeid der PPT sin kontaktperson kan være en naturlig samarbeidspart. Dette arbeidet kan være arbeid som har fokus på å bedre rutinene rundt barn med ulike vansker.

8 Kontaktpersonens rolle
•Være fast medlem av enhetens Ressursteam(RT) og Utvida Ressursteam( URT) •Være bindeledd mellom PPT og enhet. Ta info/problemstillinger fra barnehagen/skolen til PPT og fra PPT til enhetene. •For barn/elever som allerede har saksbehandler, henviser kontaktpersonen til saksbehandler. •Ha fokus på ordinær opplæring/ordinært tilbud i barnehagene/skolene i forhold til hvor lista skal ligge for at «Alle er med». •Ha fokus på tilpassa opplæring i skolen for å redusere spesialundervisning. •Ta initiativ til å utarbeide årshjul for arbeidet. •Holde fokus på skolens/barnehagens arbeid med tidlig innsats og tilpassa opplæring og inkludering. •Være drøftingspartner ved bekymring angående barn/elev fra foreldre og skole/barnehage •Delta i drøfting av hypoteser og i utprøving av tiltak før henvisning, og veilede i evaluering av læringsutbytte/utvikling. •Drøfte og gjennomgå henvisningene med leder på PPT når den kommer. •I hovedsak være saksbehandler på der en er kontaktperson. •Sammen med rektor/styrer ha oversikt over spes.ped hjelp/undervisning på enhetene »sine» •Delta på årlige gjennomganger sammen med spesialpedagogene/barnehagefaglig i kommunen og rektorene/RT for elever i skolen som har enkeltvedtak etter Barnehageloven Opplæringsloven §5.1

9 Kompetanseheving PPT skal bidra til kompetanseheving for ansatte i barnehager og skoler. Det gjør vi ved å samle ressursteamene på skolene eller spesialpedagogene i barnehagene jevnlig, og ved å tilby enhetene kurs og veiledning. Skoleåret 2015/2016 og 2016/2017 tilbyr vi tre heldags kurs fra SPISS til alle kommunene der temaene er skolevegring, samhandlingskompetanse og om det å få elever med Asperger Syndrom i klassen sin. Vi vil ha samlinger med skolene angående tolkning og bruk av LOGOS og rutinene rundt utredning og tiltak for elever med lese og skrivevansker. En av de ansatte er med i «Lesenøkkelen.» De er pådrivere og utviklere av nettsiden LESENØKKELEN som er en ressursbank for skolene. I tillegg organiserer de kurs for førsteklasselærere om tema rundt den første leseopplæringen. Internt har nesten alle ansatte vært gjennom videreutdanningskurs i Flerspråklighet og/eller Flerkulturalitet. En ansatt har fått tekstkompetanse i FLORO som er en test som skal si noe om minoritetsspråklige elevers språklige ferdigheter og mulige behov for hjelp ut fra retten til spesialundervisning, slik den er definert i opplæringsloven §5.45. Prøvene er utarbeidet for PP-rådgivere, spesialpedagoger og tospråklige lærere. I Tillegg har to nye fått tekstkompetanse i CAS, som gir grunnlag for å analysere barns kognitive prosesser. En av spesialpedagogene har gjennomført videreutdanning 2015/2016 via SEVU-PPT, som er kompetanseutvikling for kvalitet for ansatte i PPT-tjenestene, i Organisasjonsutvikling/Endringsarbeid. To ansatte skal i skoleåret 2016/2017 gjennomføre videreutdanning i Veiledning og rådgiving. Gjennom forvaltningen av Opplæringsloven kapittel 5 og Barnehageloven §19.c, om spesialundervisning og spesialpedagogisk hjelp, mener vi også at vi bidrar til bevisstgjøring og kompetanseheving rundt praktiseringen av regelverket.

10 Status pr. 24 juni 2016 Instans/ kommune Inntak ventetid behandli ng
avsluttet ubesvart Totalt Bjerkreim 61 48 109 Egersund 4 7 388 305 708 Lund 1 72 96 170 Sokndal 2 97 63 163 Andre Ubesvart/i posthylla 8 619 514 10  1158

11 Saksgang ved henvisning av førskolebarn eller elever i grunnskolen ved bekymring rundt et barn eller elevs utvikling Bekymring diskuteres med foresatte, og det innhentes samtykke til å ta opp bekymringen i Ressursteam/URT. Dersom det er ordnet, legges bekymringen fram i RT/URT der enhetens PPT kontakt er til stede, hypoteser vurderes og tiltak settes inn. Tiltak prøves ut 4-6 uker, evalueres på nytt i RT/URT. Veien videre avtales. Foresatte og elev (ungdomstrinn) bør helst være med. Evalueringen avgjør om det sendes henvisning til PPT. Barnehage /skole samler inn nødvendig dokumentasjon for å opplyse problemstillingen så godt som mulig. Pedagogisk rapport skrives og henvisning fylles ut. Begge foreldre må skrive under. Elever over 15 år må også skrive under. Henvisningen ber i første omgang om undersøkelse og veiledning. Rapporten vil si noe om en trenger tilpasset opplæringen eller en sakkyndig vurdering om behov for spesialpedagogisk hjelp eller spesialundervisning. PPT oppnevner saksbehandler som tar saken videre. Så langt råd er ønsker vi å la kontaktpersonen være saksbehandler

12 Saksgang ved henvisning til logoped
Logopedhjelp er en kommunal tjeneste. Alle fire Dalane kommunen har hver sin ordning: Eigersund PPT har en 80% stilling som arbeider i forhold til barn og unge i førskole- og grunnskolealder. Voksne henvender seg til kommunen som sender henvisningen videre til Voksenopplæringssenteret i Egersund. Lund har 20% stilling som logoped som betjener både førskole, skole og voksne. For barn fra 0-15 år henvender foresatte, barnehageansatte eller skole seg til logoped og får gjort avtaler. Voksne henvender seg til oppvekstleder som videreformidler forespørselen til logopeden. Sokndal kommune har 100% logoped som betjener barn fra 0-15 år. Voksne med behov for logopedtjenester blir behandlet om det er ledig kapasitet. Grovt sett fordeler logopedens arbeid seg med 80% på grunnskole og 20% på førskole. Det er tett samarbeid med helsestasjon, barnehage, skole og PPT. Bjerkreim kommune kjøper logopedtjenester av privatpraktiserende logoped. Helsestasjon, barnehage og skole gjør vedtak ved behov for slik hjelp.

13 Handlingsplan for årene 2016-2020.
Mål for tjenesten Tiltak Evaluering PP tjenesten er en faglig kompetent tjeneste Legge til rette for videreutdanning for egne ansatte. Bidra til kompetanseheving i aktuelle tema for ansatte i skoler og b.hager.(se eget punkt) Beholde og videreutvikle dagens faglige bakgrunn hos de ansatte. Stimulere til logopedutdanning på sikt. Stimulerer til spesialpedagogisk kompetanse for framtida. PP tjenesten er tilgjengelig og bidrar til helhet og sammenheng Vi deltar på avtalte møter og svarer på spørsmål. Deltar på skolenes ressursteam og barnehagenes utvidete ressursteam. Leder er fast medlem i fora for ledere av hjelpetjenestene i Eigersund, kontaktpersonen i de andre kommunene deltar i tverrfaglige møter/ansvarsgrupper. PP tjenesten arbeider forebyggende Barnehager og skoler henviser ved behov for hjelp i systemsaker. Kontaktpersonene deltar i enhetenes ressursteam der forebygging er viktige tema. Det gjelder forebygging av mobbing, atferdsvansker, lese og skrivevansker og fagvansker. PP tjenesten bidrar til tidlig innsats. Tidlig innsats er viktige vurderinger i alle sakkyndige utredninger og tilrådinger. Foreldre, barnehager og skoler får veiledning om de ber om det. PPT bidrar til kompetanseheving for barnehager og skoler.

14 Regnskap 2016 Antall barn Prosent fordeling Kostnad Logoped Lund 422
13,00 171359 Bjerkreim 434 13,37 Sokndal 448 13,80 Eigersund 1942 59,980 Sum 3246 100

15 Aktive saker ved PPT og 2016


Laste ned ppt "Pedagogisk psykologisk tjeneste"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google