2005 Velkommen til HUMSAM Etableringskurs høsten 2005! Tor Borgar Hansen.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Helgekurs Spill Bridge 1 på en helg Opplegg utviklet av: Sven-Olai Høyland.
Advertisements

Dag Dag 10:30 Velkommen til samlingen Mette H. og Jostein Soland
VELKOMMEN TIL INSTITUTT FOR SPESIALPEDAGOGIKK
Her kan du lese om: Hvor finner du de ledige jobbene?
Truls Fretland - Seminar 29.november 2005 Flervalgsøvinger og tester I diskret matematikk og algoritmer høsten 2005.
Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2010 Presentasjon for søkere.
Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2013 Presentasjon for søkere.
Åse Lund Støen og Aud Christensen
Johannes Skaar, Innovasjon Norge
Peder Inge Furseth Tilbud for BIs bachelor- og siv.-øk.-studenter om studier ved University of California, Berkeley (UCB) Invitasjon til BI-studenter,
Instruktør I-kurs i Basisopplæring Renhold 2009
Humaniora og næringsutvikling Dekan Kathrine Skretting Det humanistiske fakultet NTNU.
Rapportering til departementet Seminar NPH, 16. januar 2007.
Pedagogikk 102 Våren 2008 Arbeidskrav og vurdering.
Studiestart 2013 Lektorprogrammet Mandag 12. august :30 – 14:00.
Hvem, hva, hvor?.
2005 VELKOMMEN TIL PROGRAM FOR EUROPEISKE OG AMERIKANSKE STUDIER (EAS)
Pedagogisk utviklingsarbeid Oversikt studiet. Plan - oversikt Uke 10: Prosjekt og prosjektorganisering i yrkessammenheng. Kvalitet i pedagogisk arbeid,
Systemforvaltning Faglærere: Bjørn Klefstad og Knut Arne Strand
INF111 Innføring i nformasjonsteknologi Praktisk informasjon. Professor Kai A. Olsen, Høgskolen i Molde og Universitetet i Bergen.
Satsning på Entreprenørskap Hibu, avd. Hønefoss Entreprenørskap som valgfag Entreprenørskap som valgfag Entreprenørskap for lærere i videregående skole.
KURSPLAN 2004 PSYKIATRI OG RUS I EN ARBEIDSMARKEDSBEDRIFT.
Øvingsopplegg Singapore forkurs 2005 Gründerskolen Forretningsplan i praksis Anders Brenna.
Kunnsign TBH Velkommen til Kunnsign 2007! Tor Borgar Hansen.
Kunnsign TBH Velkommen til Kunnsign 2008! Tor Borgar Hansen.
Christine Mohn PSY 1000 Våren 2005 Christine Mohn
Introduksjon til øvingstimer
STUDER SMARTERE Kurs i studiestrategi Modul 1 Bli en bedre student Lene Røsok Dahl Karriereveileder, BI Karriereservice Velkommen på kurs Presentere.
vil deltagerne lære blant annet:
Informasjonsmøte onsdag 24. november 04 Bachelorprogrammet i utviklingsstudier.
Bachelorprogrammet i Utviklingsstudier
PROSJEKT VÅREN 2015 I løpet av våren 2015 skal samtlige studenter i 3DT, 3ELE, 3DTD, 3. master ikt og 3 master indøk, 3DTM, Programmering og Multimedia.
28/ Informasjonsmøte 11. januar Av Una Sjørbotten.
Øving 1 - Forretningsideen
Hva skal dere få vite i dag ? Litt om avdeling for forvaltningsinformatikk og vi som er her : Om studieprogrammet.
Hva skal dere få vite i dag ? Litt om avdeling for forvaltningsinformatikk og vi som er her : Om studieprogrammet.
Steinar Hafto Myre 23. januar 2007 VALPRAKS PRAKSISORDNINGEN I PRAKSIS En gjennomgang av –Opplegget –Frister –Informasjonskilder.
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
2005 VALPRAKS PRAKSISORDNINGEN En gjennomgang av:  Opplegget  Frister  Informasjonskilder.
2005 VALPRAKS PRAKSISORDNINGEN I PRAKSIS En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder.
Orienteringsmøte for TOOL bachelor 13/ Velkommen ved programrådsleder Jens Kaasbøll Presentasjon av emner i første semester Praktiske opplysninger.
2010 Velkommen til Gründerskolens forkurs! (ENT4000, ENT4000i og Sosialt entreprenørskap)
Øvingsopplegg Singapore forkurs 2005 Gründerskolen Forkurs 2006 – øvingsopplegg Anders Brenna, Christian Hager og Mari Saua Svalastog.
ITA1110R - Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2015
Kunnsign TBH Produktifisering av Kunnsign-kunnskap  Definisjoner  Hvorfor produkt?  Hvorfor ikke bare timer?  Fordeler for kunden  Fordeler.
VALPRAKS PRAKSISORDNINGEN En gjennomgang av –Opplegget –Frister –Informasjonskilder.
Gruppeundervisning / ForelesningerTemaForeleser 29. Januar Introduksjon til nyskapning Kim / Stig Haug 5. Februar Forretningsidé.
Fagdag psykisk helsetjeneste, 12.mai 2009 Tina Skarheim, Velkommen Bakgrunn Litt om KS Dagen i dag.
Velkommen til Gründerskolens forkurs 2005!. Plan for dagen Kort presentasjon av staben Plan for kurset Pensumlitteratur og eksamensform Plan for øvelser.
Velkommen til Gründerskolens forkurs 2007!. Plan for dagen Kort presentasjon av staben Plan for kurset Pensumlitteratur og eksamensform Presentasjoner.
Øving 2 – Markedsplanen I
1 HumSam Bevisstgjøring av egen kunnskap UIO, 19 oktober 2004.
2005 Øvinger HUMSAM høst 2005 Tid:7 onsdager – Sted: Grupperom 4, UB Øvingslærer:Mari Saua Svalastog /
Hvorfor skal vi lage den og hva skal den inneholde?
Institutt for spesialpedagogikk VELKOMMEN TIL INSTITUTT FOR SPESIALPEDAGOGIKK INFORMASJONSMØTE FOR NYE MASTERSTUDENTER 12. AUGUST KL. 10:15 -12:00, AUD.
Copyright © 2004 Universitetet i Oslo AGENDA Dette er en brød tekst, på en mønstret bakgrunn. Velkommen til HUMSAM Etableringskurs høsten 2004! Tor Borgar.
Forretningsplan Oppbygging - Hensikt
Kunnsign TBH Forretningsplanen For å holde orden i sysakene - Forretningsplanen hjelper til med å strukturere, videreutvikle og planlegge din nye.
2005 Velkommen til Bachelorprogrammet i Europastudier (EU)
DRI 1001 Digital forvaltning Introduksjon Arild Jansen 1 DRI 1001 Digital forvaltning Hva skal dere få vite i dag ? Litt om avdeling for forvaltningsinformatikk.
Lillian Almaas 21. august 2007 VALPRAKS PRAKSISORDNINGEN En gjennomgang av –Opplegget –Frister –Informasjonskilder.
Lisa Utnem, Lektorprogrammets administrasjon Praktisk informasjon om uken.
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
Oppfølgingsmøte for ITALIENSK
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
Bienvenido.
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
ITA1110R - Sommerkurs i italiensk språk og kultur i Roma Sommeren 2019
En gjennomgang av Opplegget Frister Informasjonskilder
Utskrift av presentasjonen:

2005 Velkommen til HUMSAM Etableringskurs høsten 2005! Tor Borgar Hansen

Presentasjon av SFE og våre aktiviteter 2.Presentasjon av opplegget for HUMSAM Etableringskurs 3.Forretningsplanen 4.Hvem er dere? 5.Hva slags forventninger har dere til dette kurset? 6.Hva slags ideer har dere? 7.To gründere i dialog 8.Vi spiser pizza på Jeppe Hva skjer i dag?

Presentasjon av SFE og våre aktiviteter 2.Presentasjon av opplegget for HUMSAM Etableringskurs 3.Forretningsplanen 4.Hvem er dere? 5.Hva slags forventninger har dere til dette kurset? 6.Hva slags ideer har dere? 7.To gründere i dialog 8.Vi spiser pizza på Jeppe Hva skjer i dag?

Senter for entreprenørskap Senteret ble opprettet 1. januar 2005 og er en videreføring av Gründerskolen Administrasjon 6 heltidsansatte med administrativt ansvar for de faglige aktivitetene Una Sjørbotten har administrativt ansvar for ENT4011 (HUMSAM) Faglig stab 1 heltidsansatt (forsker) 5 deltidsansatte (toere) med ansvar for undervisning Tor Borgar Hansen (meg) har undervisningsansvaret for ENT4011 og Mari Svalastog er øvingslærer

Programmet Gründerskolen Bakgrunn og organisering Startet i 1999 ved UiO Kun IFI og UiO de første årene…. Opplegg Forkurs forskjellige steder i landet Helgesamling for alle studenter Hospitering og entreprenørskapsstudier i Singapore, Shanghai, San Francisco, Boston og Johannesburg Avslutningsseminar for alle studenter Gir 30 studiepoeng Studenter Flertallet har naturvitenskapelig og økonomisk bakgrunn, men stadig flere kommer fra andre miljøer Sterk økning i søkere og studenter (fra 6 til 157) Samarbeidspartnere NTNU, UiB, UiT, BI, NHH, NLH, AHO, HiB, HiØ, HiA etc. Innovasjon Norge, NUS, BU, Cornell, Fudan, Wits

Master i entreprenørskap Formål Å utdanne kandidater med ulik faglig bakgrunn til å lede eller delta i forskings- /kunnskapsbasert innovasjons- og oppstartsprosesser Opplegg Bygger videre på de positive erfaringene fra GS 120 studiepoeng (4 semester) Hospitering i utenlandsk oppstartsbedrift Status Masteren startet opp i januar 2005 Pilotkull på 16 studenter med bakgrunn innen informasjonsteknologi eller molekylær biovitenskap

Etter- og videreutdanning Kurs i virksomhetsetablering 10 studiepoeng To ganger årlig Samarbeid med Oslo Kommune, Næringsetaten HUMSAM Etableringskurs (ENT 4011) Samarbeidsprosjekt mellom Innovasjon Norge, NFR, Kulturell Dialog og Gründerskolen 10 studiepoengs entreprenørskapskurs beregnet på humanister og samfunnsvitere Første gang høst 2003

Formidlingsaktiviteter VERDISKAPER - FORRETNINGSPLANKONKURRANSEN Organisering Regional videreføring etter Venture Cup-modellen Samarbeid mellom Universitet, læresteder, næringsliv og offentlig sektor Aktiviteter Påmelding i januar-februar 2006 Deltakere leverer fullstendig forretningsplan Kick-Off, forelesninger/workshops, gratis veiledning, prisutdelinger ENTREPRENØRSKAPSLABORATORIET Gratis kontorlokaler til oppstartsprosjekter Gir ansatte og studenter ved UiO mulighet til å gå noen skritt videre i retning av å etablere virksomhet på grunnlag av forskningsresultater

Presentasjon av SFE og våre aktiviteter 2.Presentasjon av opplegget for HUMSAM Etableringskurs 3.Hvem er dere? 4.Hva slags forventninger har dere til dette kurset? 5.Hva slags ideer har dere? 6.Forretningsplanen 7.To gründere i dialog 8.Vi spiser pizza på Jeppe Hva skjer i dag?

2005 Kurset har obligatorisk fremmøte Fravær meldes på mail til Una og Tor Kurset avholdes i møterom 10 i Forskningsparken Seminarøvinger blir avholdt i Georg Sverdrups hus (UB), grupperom 4 Kantinen i Forskningsparken er ikke åpen i helgene, ta derfor med matpakke e.l.! HUMSAM Etableringskurs høst

2005 HUMSAM Etableringskurs høst Avsluttende oppgave leveres innen onsdag 29. oktober Oppgaven er en forretningsplan for din ide som skal inneholde det vi går gjennom på kurset Det skal være en fullstendig forretningsplan, d.v.s. maks 20 sider ekskl. vedlegg Oppgaven bedømmes ved hjelp av bokstavkarakterer Muntlig fremføring av forretningsplanen vil også telle med i vurderingen Bestått kurs gir 10 studiepoeng

2005 HUMSAM Etableringskurs høst Pensum: Thomas Kubr, Daniel Ilar og Heinz Marchesi (2002): ”Fra ide til ny virksomhet – En håndbok for nye vekstselskaper” (Venture Cup boka) Selges på Gnist eller gjennom Universitetsforlaget I tillegg bruker vi en kursbok i hver av de to bedrifts- økonomi modulene. De koster kr. 400,- per stykk Disse kjøper dere av oss (SFE)

2005 HUMSAM Etableringskurs høst Kursets hjemmeside brukes for formidling av informasjon Hold deg oppdatert ved å sjekke jevnlig på: Evaluering etter hver seanse – vær vennlig og svar Dere mottar en mail med en link til et webbasert evalueringsverktøy (QuestBack)

2005 Oversikt over helgesamlingene DatoKlokkeslettStedTema Lørdag 10. september kl 09: :00 FP, MR 10 Introduksjon, forventninger, bli kjent, forretningsplanen, marked for HUMSAM-kunnskap Søndag 11. september kl 10: :00 FP, MR 10 Regnskap – balanse og resultat på en helt ny måte, Økonomi Illustrator - Basic Lørdag 24. september kl 09: :00 FP, MR 10 Produktifisering - lag produkter av din kunnskap Prissetting - sett pris p å dine produkter Gjennomgang av hjemmeoppgaver Søndag 25. september kl 10: :00 FP, MR 10 Regnskap – budsjetter og likviditet, Økonomi Illustrator - Cont. Lørdag 15. oktober kl 09: :00 FP, MR 10 Markedsanalyse, markedsf ø ring og salg, gjennomgang av hjemmeoppgaver Søndag 16. oktober kl 10: :00 FP, MR 10 IPR p å HUMSAM, kunst og kulturomr å det Praktisk informasjon vedr. bedriftsetablering Oppsummering av kurset, Q&A om eksamen Lørdag 12. november kl 10:00 - ??? FP, MR 10 MUNTLIG EKSAMEN Kurset er et tilbud til studenter på hovedfags- og masternivå, samt uteksaminerte kandidater, fra HF-, SV- og UV-fakultetene. Kurset er begrenset til 30 deltagere.

2005 Dag 2 - Søndag 11. september kl. 10:00 – 17:00 Regnskap – balanse og resultat Her skaffer vi oss økonomiforståelse ved hjelp av visuelle hjelpemidler Balanseregnskap Resultatregnskap Nøkkeltall og styringsdata Økonomiske sammenhenger i en bedrift Pengestrøm og pengeflyt Gjennomføring av forbedringstiltak og deres påvirkning på regnskapet

2005 Dag 3 – Lørdag 24. september kl. 09: :00 Produktifisering og prissetting – lag produkter av din kunnskap og sett pris på dine produkter Litt teori Mye praksis v/Jørgen Moltubakk fra Norges Litteraturskole Gruppeøvinger Presentasjon i plenum

2005 Dag 4 - Søndag 25. september kl. 10:00 – 17:00 Regnskap – budsjetter og likviditet Her skaffer vi oss en dypere økonomiforståelse ved hjelp av visuelle hjelpemidler Budsjetter Likviditet Goodwill Lære å lede en bedrift som sliter!

2005 Dag 5 – Lørdag 15. oktober kl. 09:00 – 15:00 Markedsundersøkelser Markedsførinng og salg av HUMSAM produkter Jens Kanden fra HandsOn

2005 Dag 6 – Søndag 16. oktober kl. 10:00 – 16:00 IPR på HUMSAM, kunst og kulturområde Hvordan starte sin egen bedrift – i praksis v/Silje Jansen Oppsummering av kurset Praktisk informasjon rundt eksamen

2005 Eksamen – innlevering av skriftlig forretningsplan Eksamensoppgaven er en forretningsplan for din/deres ide som skal: o skrives i Word etter malen i denne presentasjonen (med deres individuelle tilpasninger) og o være på maks 20 sider + sammendrag + vedlegg (CV til nøkkelpersoner, eksisterende materiale, for eksempel reklamemateriell og brosjyrer, web-sider o.l.) o sendes elektronisk til: o INNEN 29. OKTOBER 2005 KL. 16:00

2005 Dag 7 – Lørdag 12. november kl. 09:00 – ??:?? Muntlig eksamen (også 13. november?) o Dette er en muntlig fremføring av deres eksamensoppgave o Dere skal forestille dere at dere presenterer forretningsplanen deres for en saksbehandler i Innovasjon Norge fordi dere har søkt om etablererstipend o Dette er opptatte mennesker, så dere får 10 minutter på dere + 5 minutter til å besvare spørsmål

2005 Spørsmål? Svar vil du ofte finne på kursets hjemmeside: /h05/

2005 Oversikt over øvingene Kurset er et tilbud til studenter på hovedfags- og masternivå, samt uteksaminerte kandidater, fra HF-, SV- og UV-fakultetene. Kurset er begrenset til 30 deltagere. Mari Svalastog

Presentasjon av SFE og våre aktiviteter 2.Presentasjon av opplegget for HUMSAM Etableringskurs 3.Forretningsplanen 4.Hvem er dere? 5.Hva slags forventninger har dere til dette kurset? 6.Hva slags ideer har dere? 7.To gründere i dialog 8.Vi spiser pizza på Jeppe Hva skjer i dag?

Presentasjon av SFE og våre aktiviteter 2.Presentasjon av opplegget for HUMSAM Etableringskurs 3.Forretningsplanen 4.Hvem er dere? 5.Hva slags forventninger har dere til dette kurset? 6.Hva slags ideer har dere? – VIKTIG – VIKTIG - VIKTIG 7.To gründere i dialog 8.Vi spiser pizza på Jeppe Hva skjer i dag?

2005 VIKTIG – VIKTIG – VIKTIG - VIKTIG Det bærende elementet i hele kurset er dere, ideene deres og forretningsplanene deres! Vi vil ikke bedømme kvaliteten på ideene deres, men på deres evne til å bruke verktøyet for å formulere og konkretisere den så presist og klart som mulig (til å bli et produkt), nemlig forretningsplanen

2005 VIKTIG – VIKTIG – VIKTIG - VIKTIG Men; for at selve ideen deres også skal utvikles gjennom kurset, må dere ikke være redde for å dele den med oss andre Øvingene er derfor viktige! Husk at det i de aller fleste tilfeller vil være vanskelig – for ikke å si umulig - for andre å kopiere ditt produkt, fordi det er kombinasjonen av deg selv og ideen din som er unik!

Presentasjon av SFE og våre aktiviteter 2.Presentasjon av opplegget for HUMSAM Etableringskurs 3.Forretningsplanen 4.Hvem er dere? 5.Hva slags forventninger har dere til dette kurset? 6.Hva slags ideer har dere? 7.To gründere i dialog 8.Vi spiser pizza på Jeppe Hva skjer i dag?

2005 Lekse til neste helgesamling Tenk gjennom følgende spørsmål: Hva er ditt produkt? Hva ønsker du å selge? Hvilket behov skal produktet ditt dekke? Hva er unikt med ditt produkt? Hvorfor skal man kjøpe fra deg/dere? Hvem vil være kundene til ditt produkt? Prøv å identifisere type kunde (private vs. offentlige kunder, enkeltpersoner vs. organisasjoner) Hvem er din drømmekunde? Navngi en spesifikk kunde

2005 Vi går til Jeppe