FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
12.Studienreise nach Finnland,
Advertisements

Kvinner og politikk Kvinnelig valgmobilisering i Nord-Norge: Glasstak eller etterslep? Marcus Buck.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 3 Måltidet i barnehagen Norges sjømatråd Husk å sette inn ditt navn på denne foilen, introduser deg.
Litt mer om PRIMTALL.
Teknologi for et bedre samfunn 1 Asbjørn Følstad, SINTEF Det Digitale Trøndelag (DDT) Brukervennlig digitalisering av offentlig sektor.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Prosent og forhold - repetisjon
Fhl Vestnorsk 0311 Kjell Bjordal EWOS-GRUPPEN
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Tiril Gaare Mikkelsen Klinisk ernæringsfysiolog
Tema De energigivende næringsstoffene Lipider Karbohydrater Protein
Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta.
Fett og helse Det er ikke ett fett.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Vitaminene Fett- og vannløselige
Kapittel 14 Simulering.
Foreløpige tall pr Randi Sæther
Hva er omega-3-fettsyrer – og trenger vi dem?
Highlights fra markedsundersøkelse Utarbeidet av Inger Marie Brun,
Miljøstatus i havbruksnæringa
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Tegreen™ 97 Støtter kroppens antioksidante forsvarssystem.
Hva er g3 ? g3 inneholder juice fra den anerkjente gâc-frukten fra Sør-Asia blandet med juice fra tre andre “superfrukter”. I tillegg til gâc-fruktens.
GRØNNALGER BRUNALGER RØDALGER
Bærekraftig utvikling Sumhuset, Trondheim 15. mai 2007
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Bærekraftig utvikling - miljø
Figur 1 Behov. Figur 2 Behov Figur 3 Prioritering/ressursinnsats.
Eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk Februar 2011 Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes Forening ECON Poyry og FINN.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Bakgrunn og formål Bakgrunn:
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Inflation og produktion 11. Makroøkonomi Teori og beskrivelse 4.udg. © Limedesign
Om Fett og fettsyrer GRUPPE 5. Måltid A Måltid B.
Grunnleggende Slede Hund Ernæring
Grunnleggende ernæring
Bellona-konferansen, 3. juni 2003 AqKva 2006 Utfordringer for havbruksnæringa Marius Dalen Bellona.
1997 Dr. Scient AKVAFORSK Denofa Produkt utvikler FoU Utviklingssjef Forretningsutvikling Fishfeed AS Håkon Standal.
Befolkning og arbejdsmarked 7. Mikroøkonomi Teori og beskrivelse © Limedesign
Lipider Oljer, fast fett,voks Winnie Eskild, IMBV 2004.
H00 Oppgave II B 1. i) Glycerofosfolipider inneholder en polargruppe i tillegg til hydrofobe fettsyrer. De kan derfor orientere seg i membranen med polargruppe.
Nucliomega Nucleomega er en naturlig kilde for viktige næringsstoffer, som man vanligvis får i seg ved å spise fisk. Produktet er rikt på DNA og DNA -sammensetninger,
Protein og fett - Uke 9 -.
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
1 Proteiner i fisk; nye resultater og pågående forskning. Oddrun Anita Gudbrandsen Institutt for indremedisin, UiB
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Lipider Fettstoffer av biologisk opprinnelse Lipidene deles i flere typer o Triglyserider o Di- og mono- glyserider o Fettsyrer o fosfolipider o Stereoider.
Næringsstoffer. FETT.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
FETTSKOLEN.
Sjømat - FELLESBETEGNELSE PÅ MAT SOM KOMMER FRA SJØEN ELLER FRA FERSKVANN SOM ELVER OG INNSJØER.
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Nyhet fra Berit Nordstrand Anbefalt døgndose: 5 ml (1 ts)
Vitaminer og mineraler
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

FETT I MATVARER - det gode, det onde og det nyttige Programseminar 6. april 2005 Rica Hell Hotell Værnes ”Spektroskopiske metoder i industriell matanalyse” Næringsmiddelprogrammet Norges forskningsråd Ragnar L. Olsen Norges fiskerihøgskole Universitetet i Tromsø

Ernæringsmessig kvalitet Sensorisk kvalitet Matvaretrygghet

Fett i matvarer Nøytralt fett Membranfett Fettløselige forbindelser - Triacylglycerol (triglycerid) (- Voks) Membranfett Fettløselige forbindelser - Kolesterol - Vitaminer - Organiske miljøgifter

Smørfisk kan gi matforgiftning Den eksotiske fisken escolar, også kalt smørfisk, selges i mange butikker og serveres på restauranter i Norge. Fisken kan gi matforgiftning dersom den tilberedes på feil måte. Mattilsynet har registrert flere tilfeller av slik forgiftning. Dypvannsfisken escolar inneholder voksestere. Når fisken spises, kan dette fettet gi alvorlige fordøyelsessymptomer, som diaré, magesmerter, kvalme, hodepine og oppkast. Årsaken er at mennesker ikke kan fordøye voksestere, på samme måte som vi ikke kan fordøye laksérolje. (Mattilsynet, jan. -05)

FETTSYRER (FA) Mettede FA; stearinsyre 18:0 Monoumettede FA; oljesyre 18:1 n-9 Flerumettede FA (2 – 6 DB) PUFA (polyunasaturated FA): 18 C - atom LcPUFA (Long-chain PUFA): ≥ 20 C –atom PUFA : 2-3 dobbelbindinger HUFA (Highly unsaturated FA): > 3 DB

Flerumettede FA Linolsyre 18:2 n-6 γ-Linolensyre 18:3 n-6 Arakidonsyre 20:4 n-6 α-Linolensyre 18:3 n-3 Eikosapentaensyre 20:5 n-3 (EPA) Dokosahexaenssyre 22:6 n-6 (DHA)

Fettsyresammensetning Vegetabilske oljer < 20 % mettede fettsyrer 18:1n-9 18:2n-6 18:3n-3 Soyaolje 20 % 65 % 4 % Linolje 20 % 15 % 55% Maisolje 45 % 45 % Solsikkeolje 30 % 55 % Rapsolje 55 % 20 % 8 % Olivenolje 75 % 10 % Marint fett (fiskeoljer) Mettede fettsyrer: 15 – 30 % Enumettede fettsyrer: 40 – 60 % (18:1n-9) Flerumettede fettsyrer: 15 – 30 % (20:5n-3, 22:6n-3)

Fettsyresammensetning Fettsyre Meierifett Animalsk fett 4:0 – 12:0 20 % 14:0 – 18:0 45 % 45 % 16:1 – 18:1* 25 % 45 % 18:2n-6** 2 % 4 % 18:3n-3 < 1 % 1 % * 2 – 6 % 18:1 trans ** ~ 0.5 % CLA Biohydrogenering Hydrogenering (Herding)

Cis – Trans konfigurasjon Oljesyre Cis-9-oktadekaensyre 18:1n-9 Trans-9-oktadekaensyre 18:1n-9t

Konjugerte fettsyrer Non-konjugert linolsyre (nCLA) 9-cis,12-cis-oktadekadiensyre Konjugert linolsyre (CLA) 9-cis,11-trans-oktadekadiensyre

Essensielle fettsyrer Food Mammalian metabolism 22:6n-3

Eikosanoider

Genetisk tilpassing

Fettsyreanbefalinger Simopoulos, Leaf & Salem, 2000

Fett i matvarer og sensorisk kvalitet Positive og negative egenskaper Lukt, smak, farge, utseende, tekstur etc. Harskning Konservert næringsmidler med umettet fett Tilgang på luft (oksygen) Næringsverdi Helseskade

Redusert næringsverdi Aminosyrer (lysin, cystein) Antioksidanter (vit E) Flerumettede FA (EPA, DHA)

Dulavik et al 1998

Dulavik et al. 1998

Helseskader av harske produkter Fôringsforsøk: Diaré, redusert vekst, muskeldegenerering, forstørret lever, gult fettvev (lipofuchsin), hemolytisk anemi, vitamin A og E tap Harsk tran til barn (1920-tallet): Degenerering av hjertemusklatur (McCollum, EV., 1956, A History of Nutrition)

Matvaretrygghet Hites et al. (2004) Global assessment of organic contaminants in farmed salmon. Science 303, 226-228 Oppdrettslaks fra Nord Atlanteren innholder spesielt mye fettløselige polyklorerte organiske miljøgifter. Fra fôret (oljen) Kreftfare ved mer en et lite måltid per måned. Andre forskere har vist at de helsemessige fordelene ved å spise oppdrettslaks er betydelig større enn farene pga miljøgiftene. Science 305, 475-478 Enighet blant helseforskere at det er viktig å redusere nivået av miljøgifter i oppdrettslaks.

Framtidsmuligheter Planteoljer vs fiskeoljer i fôret Rensing av fiskeoljer Moderne (norsk) teknologi kan redusere nivåene av halogenerte miljøgifter med > 90 % (Breivik & Thorstad, 2005. Lipid Technology 17, 55-58) Kostnader? Laks er et unikt fiskeslag ved at det er like naturlig å bruke det til lunch som til middag

Sjømat - et komplett kosttilskudd! En dags dose kosttilskudd inneholder 0,5 gram n-3 fettsyrer og kan koste inntil 3,14 NOK Ett måltid laksefilet (200 gram) inneholder omkring 8 gram (16 dagdoser) n-3 fettsyrer og koster 20 NOK ……..i tillegg til maten får du “kosttilskudd” for 50 NOK på kjøpet (et kilo gir 250 NOK ). ..opptaket mye bedre - 9 ganger for DHA og dobbelt for EPA (Galli) Antioksidantene er balansert