NIJOS-foredrag1 Veiledningstjeneste: ”Lett tilgjengelig faginformasjon for webtjenester.” En rapport med vurderinger og et eksempel på løsning, NIJOS og.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Kvalifikasjonsrammeverk v/ seniorrådgiver Tone Flood Strøm NRT 25.oktober 2007.
Advertisements

2003 Ontopia AS1 Om emnekartprosjekter Lars Marius Garshol, utviklingsleder Ontopia, Fra emnekratt til emnekart.
Digital langtidslagring og formidling
AREALIS : Samarbeid for enklere tilgang til areal-, plan- og miljøinformasjon Arvid Lillethun Statens kartverk.
NIJOS Norsk institutt for jord- og skogkartlegging
Trondheim Linda Stewart, Hedmark fylkeskommune Digitaliserte museumssamlinger Hva så?
Miljøstatusrapportering i Norge 1992: Første, digitale State of the Environment Norway presentert i Rio av GRID-Arendal 1996: Miljøtilstanden i Norge.
UU av powerpoint, pdf og nettsider
WCAG 2.0. WCAG historikk •West County Assembly of God, 1969 •Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 1.0), 1999 •Web Content Accessibility Guidelines.
Mads Lomholt (usit/sas/lipk) Nytt i Windows 7 Åpne dokumentformat.
Usikkerhet skal integreres i prosjektstyringen
Modellbruk i Referansekatalogen Øyvind Aassve NorStella.
Øving 2 – Elektronisk papir Ny teknologi (se ) Elektronisk blekk Bedre egenskaper enn dagens.
1 KravprosessenKravprosessen Noen sentral punkter.
Hvordan skrive en god utredning?
FYLKESMANNEN I HEDMARK 1 GIS samarbeide mellom Hedmark og Oppland 1. ORGANISERING AV PROSJEKTET Prosjektet er organisert og styres etter følgende modell:
En kort innføring i Design Patterns
Open Source Content Management APACHE LENYA Øyvind Buer (s100320, 3AB), Israr Khan (s139051, 3AA), Tore Minsaas (s141451, 3AB)
Hva er en artikkel?.
Effect of computerised evidence based guidelines.
Infoflyt av pasientdata, integrasjon MTU/IKT - handtering av pasientinformasjon Stavanger 25/
Digitaliserer papirflyt
Overgang fra DMK til kontinuerlig ajourhold av AR5
Bygge ontologier med ZTM Et lite eksempel med prosjekter, personer og dokumenter.
Webkart-tjeneste Artsdatabanken N asjonal strategi for lagring og formidling av geografisk artsinformasjon Faglig forum - Forvaltningsplan Barentshavet,
Tjenesteorientert arkitektur Hvordan statistikkproduksjonen støttes og forbedres av en tilpasset IT arkitektur Nordisk statistikermøte København.
UiO 2003 Universitetets senter for informasjonsteknologi (USIT) Side 1 Norsk LOM valg av LæringsRessursTyper.
Standarder, innhold og ePortfolio Helge Hannisdal Product Manager it’s:learning
ARKMIN Server Geir Kjetil Hanssen SINTEF Tele og Data MARSIKT – INTRA – SHIPLOG II-møte 20 november 2001.
Problemstyring Problem Management
Samordning, arkitektur, PKI Hva skjer? Endre Grøtnes, Statskonsult
Heiplanen Utarbeidet over flere år…. Plankartet Plankartet ble produsert for PDF-visning Det er hentet noe farge/utforming fra høringsdokumentet til Nasjonal.
Presentasjon av masteroppgave
AREALIS I 9-K - samarbeid med Fylkesmannen Eidsfoss AREALIS I FULL SKALA - VESTFOLD FYLKE Tiltak og resultater Temakart som beslutningsgrunnlag.
11. Balancing technology with people’s needs Bruk av teknologi.
Kildesystem – dataflyt - oppvekst
1 GeoPortal – Rammeverk Introduksjon. 2 Hva er egentlig et rammeverk? Rammeverk henviser til samarbeidet vedrørende definisjon av de mest benyttede geografiske.
Norges geologiske undersøkelse Sverre Iversen, Norges geologiske undersøkelse ”Workshop rammeverk”, Oslo april 2005 WMS/SLD - veien til god praksis.
Intranettsider for ”Data Management Service Team” Oddny Klungtveit Anne-Solfrid Walløe.
SOSI_ps Et verktøy for å definere produktspesifikasjoner basert på SOSI objektkatalog.
Tilskudd til forebygging av uønskede svangerskap og abort 2015
NIJOS-foredrag1 Data Hva er nødvendig å spesifisere om data i teknisk rammeverk for infrastruktur ? Først ser vi hva som står i Rammeverket nå.
1 GeoPortal – Rammeverk Introduksjon. 2 Teknisk rammeverk - Interoperabilitet Interoperabilitet evne til å kommunisere, kjøre programmer, eller overføre.
FKB-metadatakatalog Denne nettsida er for parter i Norge Digitalt og andre profesjonelle brukere som søker metadata om FKB-data og FKB-produkter. Her følger.
1 Portaler. 2 Fra ’ord og definisjoner’ portal –inngangssted til Internettet, som behandler mange emner og hvor de funksjoner man jevnlig benytter, er.
Sammensatte data (”Kobla data”) data satt i sammen fra ulike kilder.
1 Katalogtjenesten i geoNorge.no. 2 Geodatakatalog Generisk innsynsløsning Innsynsløsning kart og fagdata Nedlasting og bestillingstjeneste Hjemmeside.
1 GeoPortal – Rammeverk Tjenester - Introduksjon.
Helseinformatikk Øving 2. Studie av modeller GLIF –Protégé GEM – GEM Cutter.
FINF- H -05, 13. september 2005 Arild Jansen. AFIN/UiO 1 FINF Forelesning 13.sept Personvern som premiss for SU-prosessen Diskusjon om personvern.
WEB og tilgjengelighet En kort intro. Tilgjengelighet/universell utforming Tilgjengelighet (fysisk) En side kan være tilgjengelig uten åvære UU, men UU.
Konstruksjon og Testing Torsdag 30. september 2004 Av Even Aasland Harald Ueland.
2003 Ontopia AS1 Tanker om standarder for e-læring Emnekart og published subjects Lars Marius Garshol, utviklingsleder Ontopia,
Linked Data 2: Hvordan KoG31 Uke 8, 2013.
Produktnavn Tittel på presentasjon. Oversikt Gi en kort beskrivelse av produktet eller tjenesten, brukerproblemene som løses, og brukerne produktet eller.
Prosjekt/Sak <…>
Prosjektpresentasjon for [Virksomhet]
SOSI_ps Et verktøy for å definere produktspesifikasjoner basert på SOSI objektkatalog.
SOSI - planen for det videre arbeidet i 2001
Møte i SOSI arbeidsgruppe 4 – KYST, FISK, OLJE, VANN
The Norwegian Hydrografic Pilot
Sett inn bilde av produktet her
Sett inn bilde av produktet her
Fagsystem med Noark-kjerne
Forum for unge planleggere 1.februar 2018
Plangrunnlaget Hilde Johansen Bakken Statens kartverk
Dybdelæring – regneark B – Samarbeid
Utskrift av presentasjonen:

NIJOS-foredrag1 Veiledningstjeneste: ”Lett tilgjengelig faginformasjon for webtjenester.” En rapport med vurderinger og et eksempel på løsning, NIJOS og Landbrukskontoret i Follo. Finne en ny og bedre måte å presentere og forvalte faglig informasjon for internettbaserte kart- informasjonstjenester (geoportaler). Faginformasjon er pålitelige fakta om innhold og bruksmåter for de karttemaene som vises.

NIJOS-foredrag2 Faginformasjon; eksempel:

NIJOS-foredrag3 Overordna forankring: Ett av seks INSPIRE prinsipper lyder: “It should be easy to discover which geographic information is available, fits the needs for a particular use and under which conditions it can be acquired and used” Rammeverket stiller krav om at faginformasjon skal være lett tilgjengelig, uten å spesifisere konkrete krav til løsning.. : ”Som et minimum må det kreves at det skal være mulig, med rimelig innsats, å skaffe seg tilstrekkelig kunnskap om innholdet i den informasjonen man har tilgang til i en geoPortal”

NIJOS-foredrag4 Relevante standarder: Metadata: Strukturen for metadata er ennå ikke god nok til å støtte detaljert faginformasjon som er tilpasset mange brukstilfeller. Det mangler også kompetanse og tekniske løsninger for å utnytte mulighetene til å formidle standardiserte metadata.

NIJOS-foredrag5 Relevante standarder: Objektkataloger: Inneholder beskrivelser av objekttyper med egenskaper, forhold og funksjoner knyttet til informasjonen i et datasett. Den semantiske informasjonen i standarden er løst knyttet til den tekniske delen, dvs at i praksis vil en utvikler manuelt legge inn beskrivelser fra standarden i applikasjonen. Dette medfører i noen tilfeller at beskrivelser ikke blir korrekte

NIJOS-foredrag6 Relevante standarder: Presentasjonsregler: Presentasjonen er til vanlig definert i tegneregler for den programvaren som brukes på serveren som leverer kartbildet. Hvis tegnereglene skal kunne tolkes av andre portaler må de være på et standard format. Styled Layer Descriptor (SLD) er en spesifikasjon fra OGC som sannsynligvis tas i bruk til dette. Arealis har standardisert en del presentasjoner av temakart, og har et system for beskrivelse av tegneregler som kan være utgangspunkt for samordning innen Norge (Digitalt).

NIJOS-foredrag7 Relevante standarder: Andre: Litteraturreferanser Rapporter Leksikon Tesaurus Ontologi

NIJOS-foredrag8 Faginformasjon; eksempel:

NIJOS-foredrag9 Forslag til struktur: Produkttype Format Målgruppe

NIJOS-foredrag10 Kartkatalog - prototype

NIJOS-foredrag11 Kartkatalog - prototype

NIJOS-foredrag12 Kartkatalog - prototype

NIJOS-foredrag13 Oppsummering: Praktiske løsninger basert på HTML, database, XML, RDF/OWL Samarbeid om utprøving av løsninger, gjerne med utgangspunkt i Arealis’ spesifikasjonene. Samarbeid om utvikling av avanserte løsninger. Være innstilt på at god informasjon krever arbeid.