Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Nye krav til oppfølging av sykmeldte fra 1.mars 2007
Advertisements

IA avtalen - bakgrunn Om avtalen Parter i avtalen
Fagforeningens arbeid for mangfold
Idéseminar vedr. «Arbeidsinkludering som fagfelt»
Utarbeidet i tilknytting til deltagelse i Kompetanseprogrammet
Hvordan tillitsvalgte kan bidra til et mer inkluderende arbeidsliv
Trygdeetatens arbeidslivssenter Hans Henrik Andresen Rådgiver.
Samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv
NY IA-AVTALE MED FOKUS PÅ NÆRVÆR
IA-verktøy. inkluderende.no Etter IA-avtalen som ble signert i 2010, var partene forpliktet til å utarbeide nytt opplæringsmateriell for å øke kunnskap.
Ny IA-avtale – hvor står vi? Tor Idar Halvorsen Rådgiver i LOs Forhandlings- og HMS avdeling.
Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005.
Videreføring / Ny Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv Signert av Regjeringen og partene i arbeidslivet 14. desember 2005 Tone.
NETTVERK TV BHG MARS 2011 Inkluderende arbeidsliv – IA avtale
Målet med IA-arbeidet Et arbeidsliv som gir plass til alle som vil og kan arbeide Snakk sammen! Et godt samarbeidsklima og åpenhet mellom partene er en.
Hvordan jobbe godt med IA!
Handlingsplan HMS Forebyggende HMS arbeid og individuell oppfølging - tidsaksen Forebyggende HMS arbeid med fokus på eget arbeidsmiljø.
Side 1 Sammen om en bedre kommune Mari Frogner Ruud – Prosjektleder Kongsberg kommune.
Ny IA-avtale. Utdanningsforbundet Troms Noen viktige tiltak i protokollen – en gjennomgang Poetisk ordstilling Utdanningsforbundet Troms.
Personalsaksarbeid i lokallagene
IA-nettverk Samarbeid mellom. Målsetting for IA-nettverk Gi økt kompetanse til nøkkelpersoner i bedrifter som vil forbedre sin praksis knyttet til Inkluderende.
Hva skal vi snakke om? IA arbeid Ny IA avtale og tidsaksen
Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv – 31
Intensjonsavtalen – Evaluering 2005  Evaluering forankret i koordineringsgruppen: Arbeids- og sosialdepartementet Moderniseringsdepartementet Rikstrygdeverket.
HMS i de lokale og regionale energibedriftene Hvordan ivaretar bedriftene helse, miljø og sikkerhet? KS Bedriftenes Møteplass 2011, 17.februar.
Landsorganisasjonen i Norge Et mer inkluderende arbeidsliv: Det skal være godt å jobbe Inkluderende arbeidsliv.
IA-avtalen – viktig brikke i regjeringens velferdspolitiske strategi LO STATs IA-konferanse i Oslo 21. mai 2007 Statssekretær Jan-Erik Støstad Arbeids-
Karriereveiledning i et livslangt perspektiv – sammenhengen mellom NAV og skolesystemet Rune Kristensen, NAV Rana arbeid Tromsø 20. april 2007.
BEDRIFTSHELSETJENESTEN (1)
Side 1 Fornying, fleksibilitet, inkludering Øyvind Johnsen
Ny IA-avtale ”Aktiviserings og nærværsreformen”
Erfaringer fra IA arbeidet
Oslo Kommune og inkluderende arbeidsliv
M. Haanæs Slik kan det gjøres Eksempler og resultater fra ulike prosjekt i PRO tjenesten i Holtålen kommune.
Ola Heen Strømmen, oktober 03
Siren Risti, nestleder seksjon barnehage, Utdanningsforbundet Bergen
IA-avtale og IA-arbeid i Bergen kommune
Tilrettelegging med TG som virkemiddel gir mennesker muligheter!
1 Losam utdanning og læringskvalitet Inkluderende arbeidsliv Anne Lise S. Larsen Personalavdelingen Om du ønsker, kan du sette inn navn, tittel.
Temamøte Skole 2. februar 2009 Velkommen !. Skolen og grenda.
IA-ledelse – 2 nye tilbud fra KS WORKSHOP
Meldemsmøte 11. november 2004 Inkluderende arbeidsliv Bakgrunn for arbeidet er et høyt og økende sykefravær, stadig lavere reell pensjonsalder, en avtakende.
FREDRIKSTAD KOMMUNE Plan for arbeidet med det inkluderende arbeidsliv i Fredrikstad kommune PIA.
Vigdis Solheim - Rikstrygdeverket Januar Attføringsmessa 2006 Det inkluderende arbeidsliv. Erfaringer og veien videre.
Hovedavtalen – Et rammeverk for god samhandling
Tariffkonferanse i Larvik 10. juni 2010 Nytt fra KS.
Sykefraværsoppfølging LAMU 17. april 2015
IA-avtalen IA, Side 2 Myndighetene Arbeidstakere Arbeidsgivere.
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?. Fornyet IA-avtale i 2014 Hva er nytt?
Tillitsvalgtes rolle i IA-arbeidet. Likeverdige parter Arbeidsgiver og tillitsvalgt er likeverdige avtaleparter i virksomheten Medbestemmelse etter Hovedavtalen.
IA-avtalen og HMS-arbeid i Halden kommune 10.januar 2014 – 31.desember 2018 ATV-kurs
Tillitsvalgtes rolle i IA- arbeidet 26.oktober 2009 Rådgivere Annelise Nilsen og Linda D.Andersen NAV Arbeidslivsenter.
Hva er IA-avtalen? GRUNNOPPLÆRING NYE TILLITSVALGTE TRINN3 STAT: ARBEIDSRETT.
Inkluderende arbeidsliv Ny IA-avtale Sentrale og lokale handlingsplaner ved NTNU.
Ny IA - avtale Litt om IA, mye om annet Øyvind Steinklev, rådgiver NAV Arbeidslivssenter Aust-Agder.
Hva er IA-avtalen? Denne presentasjonen er oppdatert pr desember 2014.
HTV-konferanse februar
Fornyet IA-avtale i 2014 Hva var nytt?
Tillitsvalgte har en sentral og viktig rolle i IA
Statusrapport for IA-handlingsplan
Forebyggende og helsefremmende arbeid
Presentasjon Kommunenes arbeid med økt sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne.
Overordnede HMS satsningsområder Overordnede IA mål
Oppfølging av langtidssykmeldte Tilretteleggings- og medvirkningsplikt
Oppfølging av langtidssykmeldte
Ny IA-avtale for Avtalen ble signert 18. desember 2018
Sykefravær / personalpolitikk
Utskrift av presentasjonen:

Implementering av IA- avtalen Oppgavebeskrivelse Julestorledersamling Bergslia 2.12.2014 Alexander Jørgensen Personalkonsulent

Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv – IA- avtalen Gran kommune har vært IA- bedrift siden 2002 Ny IA- avtale for perioden 4.3.2014 – 31.12.2018 IA- avtalen er et viktig virkemiddel for å oppnå overordnede mål i arbeids –og sosialpolitikken Gran kommune inngikk den 2.6.2014 en ny samarbeidsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv 1.Regjeringen og Hovedorganisasjonene i arbeidslivet skrev 4.mars 2014 under en ny intensjonsavtale for et mer inkluderende arbeidsliv (IA- avtalen som den også kalles). Fra 4.3.2014 – 31.12.2018 3.For å oppnå den overordnede intensjonen ønsker Gran kommune en bedre implementering av IA- arbeidet i organisasjonen. 4. Ved å inngå samarbeidsavtale om å bli IA- virksomhet, stiller den enkelte virksomhet seg bak målene i IA- avtalen. Inngåelse av IA- avtalen innebærer at arbeidsgiver, tillitsvalgte, verneombud og øvrige ansatte i virksomheten samarbeider målrettet for å oppnå en mer enkluderende arbeidsplass.

IA – avtalens overordnede mål er: Å bedre arbeidsmiljøet Styrke jobbnærværet Forebygge og redusere sykefravær Hindre utstøting og frafall i arbeidslivet IA- avtalen har et overordnet mål, og det er å bedre arbeidsmiljøet, styrke jobbnærværet, forebygge og redusere sykefraværet og hindre utstøting og frafall i arbeidslivet.

IA- avtalens tre delmål på nasjonalt nivå Reduksjon i sykefraværet med 20 % i forhold til andre kvartal i 2001. Sykefraværet på nasjonalt nivå skal ikke overstige 5,6 %. Hindre frafall og øke sysselsetting av personer med nedsatt funksjonsevne Yrkesaktivitet etter fylte 50 år forlenges med 12 måneder Yrkesaktivitet etter fylte 50 år forlenges med 12 måneder  Med dette menes en økning sammenlignet med 2009 i gjennomsnitt periode med yrkesaktivitet (for personer over 50 år). Det er de tre delmålene her dere skal ha som utgangspunkt når dere skal arbeide med IA hos dere. Hvert tjenestested skal med bakgrunn i disse tre delmålene fastsette egne mål for IA- arbeidet.

Inkluderende arbeidsliv og Vi i Gran Vi i Gran- dokumentet ble vedtatt i kommunestyre i 2011 Dokumentet inneholder et grunnleggende verdisett som alle ansatte i Gran kommune har vært med på å lage «Den gode medarbeideren» «Den gode lederen» «Fellesskap og trivsel» «Utvikling og kompetanse» «Omdømmebygging» Vi i Gran- dokumentet ble til etter en grundig prosess ute på alle arbeidsplasser i kommunen. Det er et ansvar alle vi alle har, og etterleve de nedfelte verdiene  det er medarbeiderskapspolitikk, som påvirker arbeidsmiljøet og arbeidshverdagen på en positiv måte. Dette er alt sammen noe som går midt inn i arbeidet med IA- avtalen.

Mål for tjenestestedene i avtaleperioden 2014 - 2018 Gjennom avtaleperioden skal: 1. Hvert tjenestested i Gran kommune jobbe med å utvikle et felles sett av mål, aktivitetsmål og tiltak med bakgrunn i IA- avtalens tre delmål 2. Det skal utarbeides tre overordnede mål for tjenestestedet 3. Målene, aktivitetsmålene og tiltakene skal nedfelles i en overordnet handlingsplan for tjenestestedet 4.Ett av delmålene skal omhandle sykefravær, ett om å ivareta og beholde egne ansatte med redusert funksjonsevne og ett som omhandler å få flere til å være yrkesaktive utover 50 år Det kan godt tenkes at det er flere tjenestesteder som mener de for eksempel har en god fraværsstatistikk. Det er derfor mulig å legge mer fokus på de to andre målene, og arbeide med og sørge for å opprettholde statistikken.

Mål for tjenestestedene i avtaleperioden 2014 – 2018 forts. 5. Tjenestestedene skal arbeide kontinuerlig for å nå målene som er satt i perioden år 2015 – 2018 6. Tjenestestedet skal evaluere målene, aktivitetene og tiltakene for hvert kalenderår 7. Det skal legges stor vekt på ansattes medbestemmelse. Det er særdeles viktig å få med de ansatte i dette arbeidet

Strategi og måloppnåelse For å oppnå målsettingen med arbeidet kreves det at alle ansatte, ledere, tillitsvalgte og verneombud arbeider godt med å utarbeide tre mål for tjenestestedet Det er svært avgjørende for et godt resultat at lederne på hvert tjenestested er pådriver Det er viktig at det arbeides kontinuerlig med IA- arbeidet i avtaleperioden

Resultatet Resultatet av arbeidet vil være et klargjort verdisett som beskriver hvordan de ansatte ved hvert tjenestested i Gran kommune ønsker å jobbe mot egne mål med bakgrunn i IA- avtalens tre delmål. Målene, aktivitetene og tiltakene som blir fremstilt i handlingsplanen vil være representativt for arbeidstakere ved hvert tjenestested Det over vil medføre at målene oppnår en god forankring hos hver enkelt arbeidstaker

Frister Fra 1.1.2015 til og med 31.3.2015 skal tjenestestedet arbeide med å få på plass et felles sett av mål, aktivitetsmål og tiltak (handlingsplan) Handlingsplanen skal sendes tjenestevei senest 1.4.2014. Virksomhetssjefer sender handlingsplanene videre til leder av AMU, Anita Øverland på e-post: anita.overland@gran.kommune.no innen 1.5.2014 Husk at det er lov å tilpasse/endre målene underveis. Tilpasninger/endringer skal også sendes tjenestevei.

Hvordan jobbe målrettet med IA og denne oppgaven? Ingen fasitsvar på hvordan skal arbeide med oppgaven I startfasen av arbeidet er det kanskje naturlig å tenke gjennom følgende: Hvor er vi i dag? Hva vil vi oppnå? Hvor vil vi? Hva skal til for å komme dit? Hvem skal gjøre det? Når skal det gjøres? Er sykefraværet en utfordring hos oss? Hva kan vi gjøre for å styrke nærværet? Hva kan vi gjøre for å tilrettelegge for de som trenger det?

Kartlegging av arbeidsmiljøet I mange tilfeller nødvendig å kartlegge arbeidsmiljøet som et utgangspunkt for å lage en handlingsplan Tre sirkler – psykososialt arbeidsmiljø, fysisk arbeidsmiljø og organisatorisk arbeidsmiljø HUSK AT DET IKKE ER SNAKK OM EN FULL KARTLEGGING AV ARBEIDSMILJØET – HUSK AT UTGANGSPUNKTET ER IMPLEMENTERING OG ARBEID MED IA- AVTALEN Sirklene kan for eksempel brukes til delmål 1 – sykefravær delmål 2 – ivareta og beholde egne ansatte med redusert funksjonsevne og delmål 3 – få flere til å være yrkesaktive utover 50 år.

Handlingsplanen

Inspirasjon For å få tips til arbeidet anbefales det at dere tar en titt på www.idebanken.org/inspirasjon Lykke til med oppgaven