Prosjekt økologisk mat

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

VELKOMMEN TIL KURS | |.
Mat og drikke: De er ikke villige til å betale mer for økologisk produsert mat De er ikke interessert i vegetarmat Det er en stor andel av FrP-velgerne.
Kosthold og trening med fokus på syklister
Råd for et sunt kosthold (1)
Det norske øko-markedet
Bra mat for bedre helse- Kurstreff 2
Råd for et sunt kosthold (1)
Tips og råd for praktisk kompetansearbeid
Gutter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Tannhelse- tjenesten
. LOKALMATBUTIKK Si litt om meg selv; og hvorfor start av butikk.
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
Serviceerklæringer i Oslo kommune
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Hvordan ta i bruk økomat
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Miljørådgiver, Grønn Hverdag
Tilskuddsordning for støtte til innovative anskaffelser av miljøteknologi i Framtidens byer for 2013.
Påbudt merking av matvarer (1)
Erfaringskonferanse om Funksjonsvurdering i Attføringsbedrifter for IA bedrifter Elsa Sæbø, Rådgiver NAV arbeidslivssenter Akershus.
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Mat i barnehagen Forskrifter og andre dokumenter
Friskere for LIVET! Hyggelig atmosfære Individuell samtale
Inge Aarhus Stiftelsen Lillehammer Miljø
Tankesmia Medieanalyse for Helse Nord-Trøndelag 23. Jan 2008.
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Brukerforum Vigdis Heimly, SSP, strategi Av Vigdis Heimly.
Trondheim 23.august 2007 Å kunne velge å bo hjemme lengst mulig – en sentral verdi for de fleste.
Fritt Brukervalg Torsdag 31. mai 2007
Temadag NSP og Telenor, 13. april Invitasjon til forskningssamarbeid Managing Organisations by Projects Managing Business by Projects Jan Alexander.
Barn og unge Barn og unge er en sentral målgruppe i forhold til arbeidet med sosial og økonomisk inkludering, noe som også gjenspeiler seg i bl.a. formålsparagrafen.
FN-by prosjektet Samarbeid mellom UNEP/GRID-Arendal, Arendal kommune, Aust-Agder fylkeskommune og Ungdommens bystyre Bygger på ideer og initiativer for.
Merkeordningen Fairtrade Max Havelaar
Helseetaten Forskrifter og andre dokumenter
Idébank for mat på eldresenter
IKT i undervisningen Science camp Halmstad 12. april 2011 Torgeir Selle.
Samtale 3.
ETABLERING AV LOKALT SN-FORUM/GRUPPE. Tekna – Teknisk-naturvitenskapelig forening Mål for første møte Bli enig om: Å sammen ta initiativ til lokal SN-forum.
- Jenter i fokus Et Samhandlings Prosjekt Fysioterapeut Helsesøster
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Prosjekt og prosjektmidler Besøk av studenter fra JBI Oslo 15. mars 2005 Sidsel Hindal, ABM-utvikling
Fagsamling Prosjekt barn og unge i Hedmark
Samtaleverktøyet «Gode vaner for god helse» er utviklet av Kreftforeningen i samarbeid med helsesøstre og fysioterapeut. Målgruppen for samtaleverktøyet.
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Grenland Arena, 26. februar 2015 Virkemidler for satsing i helsesektoren.
NBBLs landsmøte 2003 Oslo 11. –12. juni 2003 Tale til landsmøtet Kommunal- og regionalminister Erna Solberg.
1 Alarmer til demente personer Pilotprosjekt Nasjonalt program for leverandørutvikling Dialogkonferanse 11 jan 2011 Bergen Spes rådgiver Per Waardal USHT.
Telenors satsing på fri programvare Paul Skrede - GoOpen 2009.
Bærekraftig forbruk, etisk handel, FN`s tusenårsmål og tilsetningsstoffer En jord der alle bor.
Tallerkenmodell og karbohydrater
Tallerkenmodell og Karbohydrater Uke 8. Tallerkenmodell.
Skolefruktskolen – kurs for skoler med Skolefrukt.
Energi- og klimaplaner i Fjellregionen – et overblikk Regionrådgiver Rune Jørgensen, 25. november 2013.
Oslo kommune Byrådsavdeling for byutvikling Plankontoret for Groruddalen Metodeutvikling i Groruddalssatsingen Nasjonal konferanse om områdeløft Hotell.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Ungdomssatsinga til Nordland fylkeskommune. UNG i Nordland Hva? Hvem? Hvor? Hvorfor? Hvordan?
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Nøkkelhullet Enkelt å velge sunnere
Idrettsskolen på Kjenn skole, Lørenskog
Metodeutvikling i Groruddalssatsingen
Å veve sammen et samfunn: sosialøkologi i nærmiljøet
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Tallerkenmodell og Karbohydrater
Utskrift av presentasjonen:

Prosjekt økologisk mat Oslo kommune Prosjekt økologisk mat i Oslo kommune Ø-mat – mat med mening og muligheter Jan Lund Segtnan Orientering for barnehagene i Oslo Torsdag 16. november 2006 Sagene samfunnshus

Økologisk mat i Oslo kommune Hva sies om Ø-mat i Oslo kommune ? Hva er god nytteverdi av Ø-mat for oss ? Pilotprosjekt - info Hvorfor etterspør vi mer økologisk nå ? Ø-mat – hva er så bra med den ? Ø- mat i Oslo – prosess – hva vi ønsker Ø-mat i Oslo – ønsket pilot-effekt Ø-varer – ønsker – hva kan skaffes Ø-kunder – virksomheter – aktuelle piloter Hvordan sikre en Ø-andel ved innkjøp ? Ø-mat i barnehager – ønsker – samarbeidsformer Ø-tilbud 2007 - kurs – studietur - kunnskap – inspirasjon Ønsker gode ideer til Ø-mat-info i barnehager Ø- mål og ønsket resultat av pilot-prosjekt Kontaktinfo – samarbeid

Hva sies om Ø-mat i Oslo kommune ? Bystyremeld 3/03 –miljøstyring av virksomheter Miljøsertifisering – Ø-mat er miljøvennlige innkjøp By-øko-program 02-14 –økt bruk/bevissthet Ø-varer Miljø- Ø- og etisk handelsmerkede varer er indikator Interne anskaffelsesregler om miljøkrav ved innkjøp Lov om offentlige anskaffelser Ø-mat har sterk forankring i byens miljø-program

Hva er god nytteverdi av Ø-mat i Oslo ? Profilerer virksomhet – overfor brukere/omgivelser Profilerer bydel innen miljøeffektiv drift og ledelse Profilerer byen innen miljøeffektiv drift og ledelse Synergi – Ø-mat kan koples til miljøsertifisering Bidrag til miljøvennlige innkjøp Samordning av Ø-behov/innkjøp – NB – viktig Bidrag til å nå byens mål om miljø- og bærekraft Ø-mat er viktig miljøindikator – hever byens status Bidrag til etterspørsel og stimulans til Ø-produsenter Bidrag til å nå mål om 15 % Ø-andel i 2015

Pilotprosjekt - info Prosjektinfo Pilotprosjekt – begynne i det små - gjøre viktige erfaringer – tilrettelegge – samordne interesse og behov - markedsføre – ”få en snøball til å rulle” Prosjekteier – MOS - Oslo Kommune Finansiering – SLF – ramme 1, 2 mill. Varighet 2 år – start juni 2006 Erfaringsbakgrunn Erfaringer fra Ø-prosjekter i inn- og utland Ønsker råd fra Ø-aktører og delta i Ø-nettverk

Hvorfor etterspør vi mer økologisk ? Mer bevisste mennesker – hvor kommer maten fra Økende interesse og aksept for at økologisk er mat med mening Sterkere fokus på trygg og ren mat Økende omtanke for miljø og dyrevelferd Økende profilering av økologisk i butikker Mer økologisk og kulinarisk i restauranter etc. Økologisk satsing i det offentlige Positiv media-fokusering – goodwill

Ø-mat – hva er så bra med den ? Produsert, foredlet og omsatt etter egen Ø-garanti Brukes ikke kjemiske plantevernmidler Brukes ikke kunstige aroma- og fargestoffer Brukes ikke genmodifisert materiale Sterkt begrenset bruk av konserveringsmidler Planter ikke dyrket med bruk av kunstgjødsel Kjøtt/egg/melk fra dyr som har fått gå fritt og som har fått økologisk fôr

Økomat i Oslo – prosess – hva vi ønsker Ønskede varer - hva kan skaffes Hvordan skaffe/kjøpe - til test/drift Kundene – virksomheter – potensiale Varer - behov – bruk av Ø-varer Ø- tiltak – vareprøver, kurs, møter Kunnskap – Ø-info - inspirasjon Dokumentasjon av øko-prosessen Erfaringer – rapport - evaluering Skaffe ø-varer Skape forbruk Råd/info ø-mat Evaluering

Ø- mat Oslo – ønsket pilot-effekt Konvensjonelle varer Ø-test Konvensjonelle varer Ø-ordinær Konvensjonelle varer

Ø-varer – ønsker – hva kan skaffes Varegruppe Liten pakn Stor pakn Artikkel Mel, korn, gryn, pasta Hvetemel siktet/sammalt, kornblanding, ris middag, ris grøt, havregryn, speltgryn, musli, pasta-typer, makaroni, spaghetti Tørrvarer øvrige Tomatpuré, syltetøy skogsbær, syltetøy tyttebær, knekkebrød mørkt, sukker, honning Bakevarer, ferdig Kneip oppskjært, loff oppskjært, baguetter, rundstykker fine, rundstykker grove Frukt Grønnsaker Eple, pære, appelsin, banan, kiwi, klementin Gulrot, kålrot, potet Melk, meieri Lettmelk, lettrømme, Hvitost 27 % Kjøttpålegg Salami Kjøtt middag Kjøtt-terninger Saft Husholdningssaft Vegetabilsk olje Olivenolje, rapsolje Kaffe og te Filterkaffe, te løs vekt, te poser

Ø-piloter / Ø-varer Mel, korn, gryn, pasta Tørrvarer øvrige kommunale virksomheter Aktuelle Ø-varer Sentral- Kjøkken middag Øvrig Sykehjem kjøkken Kantine Lunsj kommune Barne- Hager SFO Sam- arbeid private Mel, korn, gryn, pasta Tørrvarer øvrige Bakevarer, ferdig Frukt, Grønnsaker Melk, meieri Kjøttpålegg Kjøtt middag Saft Vegetabilsk olje Kaffe og te

Hvordan sikre en Ø-andel ved innkjøp ? Ø-varer som kan erstatte K ? Benytte gode Ø-alternativ Benytte Ø-test-varer pilot Benytte Ø-valg i butikk

Ø-mat i barnehager – hva sier ønskene ? Frukt og grønt Eple, pære, appelsin, banan, kiwi, klementin Gulrot, kålrot Korn, gryn, mel etc. Musli, kornblanding, havregryn, Mel og øvrige tørrvarer Melk Lettmelk

Prosjekt søker Ø-samarbeid med barnehager: Som kjøper/har en leveringsavtale for frukt og grønt Som vurderer en leveringsavtale for frukt og grønt Som gjerne vil delta i Ø-kurs og aktiviteter prosjekt Som via innkjøp/leverandør kan sikre en Ø-andel Som kan inngå en leverandøravtale i en test-periode Som sammen med prosjekt kan samordne behov Som gjerne kan delta i ut-testing av Ø-frukt & -grønt Som dermed yter et viktig bidrag til videre Ø-satsing Som gjerne vil profilere Ø-mat i sin virksomhet

Prosjekt søker Ø-samarbeid med barnehager: Som har musli/kornblanding/gryn etc. som mat-tilbud Som gjerne vil delta i Ø-kurs og aktiviteter prosjekt Som gjerne kan delta i ut-testing av Ø-varer 2007 Som sammen med prosjekt kan samordne Ø-vare-behov Som har en leveringsavtale for lett-melk (eller Ø-lett) Som gjerne vil delta i Ø-kurs og aktiviteter prosjekt Som kan ønske å bytte til Ø-melk i aktuelle perioder Som sammen med prosjekt kan samordne Ø-melk-behov

Ø-tilbud - kurs - kunnskap - inspirasjon 2007 Virksomhet Matansvarlige Politikere Ledere Innbyggere Brukere Øko-kurs/ Produktvisning Økomat/ Større invitert samling Øko-varer/ Produkt testing Lunsj/tema Øko-tema Bydelsdag etc. Studietur DK Gårdsbesøk etc. N Intern info Oslo kommune Media omtale Oslo

Ønsker gode ideer til Ø-mat-info i barnehager Eksempler: Lage oppskrifter Ø-mat som barna kan ta med hjem ? Få materiell om frukt – grønt - bær – årstidene ? Større barn deltar i innkjøp ? Ta med Ø-mat info i temamøter om ernæring etc. ? Info om økomat som kan settes på oppslagstavle ? Folder om økomat som barna kan ta med hjem ? Dra på besøk til øko-barnehage ? Få besøk av øko-barnehage ? Bruke økomat i arbeid med miljøsertifisering ? Få omtale i lokal-avis etc. ved bruk av ø-mat ?

Ø- mål og ønsket resultat av pilot-prosjekt 2008 Målsetning Resultat Kjøpsrelatert Konseptutvikling Navigeringsverktøy for Ø-innkjøp og –bruk Tilrettelegge for innkjøp Ø-startvarer som kan kjøpes/tilbys i innkjøpsavtaler Kartlegge marked Oversikt over potensielle Ø-varer/produktutvikling Veileder/innkjøpshandbok Praktisk orientert Ø-guide, også web-basert Målemetode Ø-andel Andel av innkjøpt mat som er økologisk Bruksrelatert Piloter bruke Ø-varer Bruke Ø-varer i tillaging/servering Antall pilotvirksomheter Minst 12 virksomheter av ulike slag Piloter økt Ø-kunnskap Hva – hvorfor – miljø – helse – kosthold - demo

Økologisk mat i Oslo kommune - kontaktinfo For kontakt, samarbeid, råd, tips: Jan Lund Segtnan tlf. 23 47 52 39 mob. 97 54 85 77 e-post: jan.lund.segtnan@bsh.oslo.kommune.no Prosjektleder økomatprosjekt Oslo Kontor: Bydel St. Hanshaugen, Akersbakken 27