Polen Polen ligger i Øst-Europa og strekker seg fra Østersjøen i

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Det virker utrolig! General Dwight D. Eisenhower hadde rett når han ga ordre om at man skulle filme og ta bilder.
Advertisements

VIETNAMKRIGEN Krigen mellom SØR-VIETNAM og NORD-VIETNAM fra 1963 til USA og Australia støttet Sør-Vietnam - og Kina og Sovjet støttet kommunistiske.
Midtøsten, Iran, Afghanistan
KOMMUNISMENS FALL BERLINMUREN VAR SYMBOLET PÅ DET DELTE EUROPA
K 18 En historisk beretning fra 2 verdenskrig Julia 3D.
PROSJEKTET OM KOKO OG FLYPLASSEN SOLSTRÅLEN
Kapittel 17: Andre verdenskrig
Omvisning med guide 1. Bilde Gamlebyen
…for deg som liker nye og spennende reisemål…
Det nye Europa tar form (Del 3) Marius Vøllestad Bø gvs.
Estland Flagg.
Medlemsquiz Utdanningsforbundet Runde nr 4 – 1.Omgang.
Bibelskolen Bildøy Bergen
Frankrike Hei, i Frankrike er styreformen Republikk.
Klassetur med De Hvite Busser
Konflikter som preget verden
Kapittel 23. Okkupasjonstid
Krakow Et av Polens mest populære reisemål er Krakow.
Utviklingen i Øst-Europa og den kalde krigens avslutning
Kapittel 28. Kina Elevene skal kunne
Mellomkrigstiden: Fascismen og nazizmen
Mangfold og det flerkulturelle samfunn
Tidlig middelalder i Europa
Både veier, jernbane og skipstrafikk binder Fredrikstad og Østfold nært til resten av Skandinavia og Kontinentet. Ikke uten grunn kalles Østfold ”Porten.
Norge.
Kapittel 13: Sovjetunionen og verdenskommunismen
Kapittel 11: Den store krigen
Kapittel 22. Andre verdenskrig
Kapittel 19. Nasjonalisme
Marius Vøllestad Bø vgs
Marius Vøllestad Bø vgs
Matteus 2,1-12.
”Fra utsiden og inn, og innenfra og ut”. Forandring fryder Ap.gj. 9,1-20 Saulus fnyste ennå av trusler og mord mot Herrens disipler. Han gikk til ypperstepresten.
De tidligere kommuniststatene etter den kalde krigen
Jeg heter Yasmin Meralli Jeg er invitert hit på grunn av mine erfaringer som Konsernsjef for mangfold og likestilling i et av Canadas største finanskonsern,
Arbeidstillatelser i Norge Noen utviklingstrekk 1998 til 2004 Alf Erik Svensbraaten Avdeling for faglig strategi og koordinering, Enheten for statistikk.
Botswana Gruppe 1.
KONFLIKTOMRÅDE MIDTØSTEN - der tre verdensreligioner møtes;
”Elena var ung og forelsket og gledet seg til å møte kjærestens familie…
Middelalderen 3påk
Det norske utvandrersenteret
De forente stater: USA.
Hitler marsjerer inn i Rhinland
Egypt Landet til faraoene… Det bor ca. 80 millioner mennesker i Egypt.
De 222 mest brukte ordene i det norske språket..
FA Kvinners misjonsoffer 2015 Rent vann i Uganda.
Italia.
Kjenne til hvorfor Japan angrep USA. Kjenne til hva invasjonen av Normandie betydde for krigens slutt. Vite hvem de viktigste av krigens ledere var.
Andre verdenskrig.
Andre verdenskrig Foto: Tysk soldat inspiserer en død sovjetisk soldat. En sovjetisk stridsvogn står i flammer. Foto: Deutsches Bundesarchiv.
Fascismen i Italia Bilde: Hitler og Mussolini i Venezia i 1934.
B R N O KULTUR REISER TSJEKKIA Historiske steder i Europas hjerte UNESCO minnesmermerker og andre severdigheter.
Hvordan vanlige mennesker gjennomlevde krigsårene
Ødeleggelsen av Nord-Norge
Olav den hellige ( Haraldsson)
2. verdenskrig Før krigen: 1933: Hitler blir diktator i Tyskland
1. Verdenskrig Mål: Du skal vite hvorfor 1. verdenskrig brøt ut og hvordan krigen utviklet seg Du skal ha kjennskap til hvordan det var å leve.
Livet i det okkuperte Europa. Forskjell på okkuperte land I alle land led folk men det var en fordel å være av den «ariske» eller germanske» rasen Gestapo.
Den andre verdenskrigen. Angrepet på Polen Polen hadde en gammeldags hær Ble delt mellom Tyskland og Sovjetunionen «Skyggekrigen»
DEN RUSSISKE REVOLUSJON Hva betyr ordet «revolusjon?» STOR FORANDRING – SKJER FORT.
INNLEDNINGEN.  Etter britenes evakuering fra Dunkerque, sto Storbritannia mer eller mindre alene igjen i kampen mot tyskerne.  Hitler hadde i det lengste.
Da jeg var i Skottland besøkte jeg The Royal Yacht Britannia, som hører til Dronning Elizabeth II, som er nå dronningen av Storbrittania. Hun bodde.
Wannsee- konferansen 20. januar 1942 Bilde inn Villaen der gjennomføringen av «den endelige løsningen på jødespørsmålet» ble drøftet. Bygningen ligger.
Frankrike.  Fargene til Frankrike er blått, hvitt og rødt  Landet har over 66 millioner innbyggere  Styreformen er demokratisk republikk  Valutaen.
Mange sterke inntrykk knyttet til andre verdenskrig.. Dette er et av de for meg.
Dette er ord som kanskje ikke alle forstår. MORSMÅL
To barns flukt under andre verdenskrig
Historiske minnesmerker Bilde inn To ulike eksempler fra
Gjennomgang av periodeplanen for uke 42-46:
Andre verdenskrig DEL 1.
Utskrift av presentasjonen:

Polen Polen ligger i Øst-Europa og strekker seg fra Østersjøen i nord til Tsjekkia og Slovakia i sør. I øst grenser Polen til Ukraina, Hvite-Russland og Litauen, og i vest til Tyskland med elvene Oder og Neisse. Polens areal er på 313 000 km2. Det er 12 000 km2 mindre enn Norge, men likevel er Polens befolkning nesten 10 ganger så stor som vår. Det er rundt 38,6 millioner innbyggere i Polen. Ca 1,6 millioner av disse bor i hovedstaden Warszawa.

Warszawa –Polens hovedstad Hovedstaden Warszava, ligger på begge sider av Wisła , som er Polens lengste elv. Området rundt byen er landets nest største industriområde. Warszava er i dag et sentrum for kultur, utdanning, flytrafikk og jernbane. Warszava har ikke alltid vært Polens hovedstad. Tidligere var Krakow den viktigste byen i landet. Under svenskenes styre, i 1596 bestemte Kong Zygmunt 3. Vasa at hovedstaden skulle flyttes til Warszawa.

Warszawa led hardt under den andre verdenskrig Warszawa led hardt under den andre verdenskrig. Nesten hele byen ble fullstendig bombet i stykker og alle byens jøder pluss det meste av befolkningen ble utryddet. I alt 1,3 millioner mennesker ble drept. Etter krigen ble det nye Warszawa bygget opp igjen med moderne hus i glass, stål og betong. Men Gamlebyen, Stare Miasto ble bygget opp igjen nøyaktig slik den hadde vært før krigen med store torg og trange gater. I dag er denne bydelen byens største turistattraksjon, og det er vanskelig å fatte at det som ser gammelt ut lå i ruiner for 50 år siden.

Krakow -Pavens hjemby Krakow er Polens gamle hovedstad og ligger helt sør i landet. Byen slapp unna bombing under den andre verdenskrig, og har derfor bevart mange historiske bygninger. I byen ligger bla.a. Det nasjonale kunstmuseet og et av Europas eldste universiteter, fra 1364. Krakow er også kjent for å være paven i Romas hjemby. I 1978 ble erkebiskopen av Krakow, Karol Wojtyla, valgt til pave. Da tok han navnet Johannes Paul II. Han er den første paven på 450 år som ikke er kommet fra Italia.

Krakows trompet-signal Hver hele time høres lyden av en trompet over Krakow’s stortorg, fra tårnet på Mariakirken. Plutselig blir melodien avbrutt Dette signalet stammer fra middel-alderen da dette ble brukt for å varsle om at byportene ble åpnet og lukket. Signalet ble også brukt for å varsle om brann eller angrep fra fiender. At melodien avbrytes før den er spilt ferdig, er til minne om at en trompetist ble skutt i et angrep av Tartarer i 1241. 

Auschwitz 60 km vest for Krakow ligger konsentrasjonsleirene Auschwitz I og Auschwitz II. Disse ble bygget av de tyske nazistene under andre verdenskrig og skulle bli den endelige løsningen på det de kalte ”jødeproblemet”. Jødene ble sendt til tvangsarbeid, sultet i hjel og ble gasset til døde i gasskamre. I de to leirene ble omkring 1,5 millioner jøder fra hele Europa utryddet.

I dag er Auschwitz et minnesmerke over nazistenes grusomheter under andre verdenskrig. Hvert år besøkes leiren av flere hundre norske skoleelever. Auschwitz vil for alltid bli stående som et av historiens verste eksempler på folkemord.

Styre og EU-medlemskap Etter krigen og fram til 1991 var Polen styrt av kommunister. Etter dette har landet vært i vanskeligheter. I dag er Polen republikk og har et demokratisk styre. Den 1. Mai 2004 ble Polen sammen flere andre øst-europeiske land medlem av EU.