Fôr til oppdrettstorsk – bruk av vegetabilsk feitt Odd Leknes Forskningsdagene 2007 Alta
Forskningsdagene FAO
Forskningsdagene FAO
Forskningsdagene Bakgrunn •Marine oljar 1,1 mill tonn •Vegetabilske oljar 96,7 mill tonn –Soya26,7 mill tonn –Palmeolje26,1 mill tonn –Solsikke8 mill tonn –Raps12,2 mill tonn –Linfrø0,5 mill tonn Kjelde FAO
Forskningsdagene 20075
Forskningsdagene Bakgrunn 20:5n-3 (EPA) 22:6n-3 (DHA) 18:1n-9 18:2n-6 18:3n-3
Forskningsdagene •Feittsyreprofil blir endra ved bruk av planteoljar - ”du blir hva du spiser” •Hos torsk gir det særleg utslag i levera –Høg andel feitt –Tran •Kan ”restaurerast” ved bruk av fôr med kun marine oljar før slakting Prosjekt
Forskningsdagene Fôr FiskeoljeLinfrøoljeRapsoljePalmeolje Fisk lavfeitt 13 % (LF) 100 % Fisk høgfeitt 18 % (HF) 100% Raps 13 % (RO) 40 %20 %40 % Palme 13 % (PO) 40 %20 %40 %
Forskningsdagene Design
Forskningsdagene Analyser •Dele fisken i tre –Filet –Lever –Rest (bein, skinn, hovud og innvollar ÷ lever) •Analysere –Tørrstoff –Oske –Feitt •feittsyreprofil
Forskningsdagene •Fase 1: Finne effekt av vegetabilske oljar –Vekst –Fôrutnyttelse –Feittsyreprofil •Fase 2: Effekt av nedfôring Mål
Forskningsdagene
Forskningsdagene
Forskningsdagene
Forskningsdagene
Forskningsdagene Start Før nedfôring Slutt Feittinnhald
Forskningsdagene Feittsyrer heil fisk Sum18:1 isomerer Før nedfôringMidtSlutt LF17,83±1,30 ab 16,42±1,3416,50±2,35 HF17,53±1,51 a 17,43±0,5616,65±1,35 ROLF 21,12±2,34 b 18,51±3,0316,69±1,20 ROHF19,12±1,0519,12±1,02 POLF 20,82±1,90 ab 18,73±1,2716,26±2,52 POHF17,11±1,0917,90±0,74
Forskningsdagene Feittsyrer heil fisk 18:2n-6 Før nedfôringMidtSlutt LF4,76±0,42 a 4,42±0,26 a 4,63±0,51 ab HF4,27±0,53 a 4,41±0,36 a 4,17±0,12 a ROLF 7,28±0,98 b 5,50±0,97 b 4,97±0,32 b ROHF5,56±0,52 b 5,13±0,21 b POLF 6,74±0,77 b 5,22±0,52 ab 4,57±0,59 ab POHF4,65±0,38 ab 4,66±0,27 ab
Forskningsdagene Feittsyrer heil fisk 18:3n-3 Før nedfôringMidtSlutt LF1,33±0,26 a 1,08±0,05 a 1,12±0,08 a HF1,39±0,36 a 1,45±0,18 ac 1,31±0,03 ab ROLF 3,97±0,80 b 2,10±0,67 bc 1,50±0,21 bc ROHF2,66±0,51 b 1,96±0,12 d POLF 3,41±0,64 b 1,73±0,29 abc 1,21±0,29 a POHF1,71±0,25 abc 1,62±0,07 ec
Forskningsdagene Feittsyrer heil fisk 20:5n-3 (EPA) Før nedfôringMidtSlutt LF 7,06±0,45 a 7,15±0,41 ab 7,51±0,36 ab HF 7,06±1,65 a 7,64±0,86 a 7,78±0,52 ab ROLF 4,32±0,87 b 6,60±0,39 b 7,00±0,56 ab ROHF 7,33±0,59 ab 8,09±0,50 a POLF 4,90±0,96 b 6,68±0,70 b 6,68±0,93 b POHF 7,15±0,32 ab 7,68±0,99 ab
Forskningsdagene Feittsyrer heil fisk 22:6n-3 (DHA) Før nedfôringMidtSlutt LF 11,83±0,58 a 11,78±1,2712,62±0,76 HF 11,93±3,12 a 12,74±1,3112,38±1,26 ROLF 7,62±1,74 b 11,05±1,5611,79±1,03 ROHF 11,66±1,1212,50±0,82 POLF 8,30±1,59 b 10,67±1,4111,24±2,26 POHF 11,43±0,5012,27±1,11
Forskningsdagene Konklusjon •Vegetabilsk feitt i konsentrasjonar brukt her gir dårligere vekst •Feittsyreprofilen blir endra, men kan restaurerast –Forskjell mellom feittsyrer