Hverdagsrehabilitering

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
ERNÆRING HIL FOTBALL.
Advertisements

ENERGIOMSETNINGEN.
Foredrag eldrerådskonferanse 5/9 2011
Forvandle livet ditt på 90 dager
Kosthold og trening med fokus på syklister
Å opprettholde et godt immunforsvar
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
FROKOST Frokosten er dagens viktigste måltid.
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold for idrettsutøvere
Kosthold.
FISKESPRELL Gøy for barnehagen, godt for barna Del 2 Barn og kosthold
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Et prosjekt i regi av Nasjonalforeningen for folkehelsen
Helseetaten Presentasjon og diskusjon på foreldremøter m.m.
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Hverdagsrehabilitering
Betyr ernæring noe for evne til fysisk aktivitet?
Karbohydrater Består av grunnstoffene C, H og O
Kostsirkelen.
FISK Hvorfor utrykket: Frisk som en fisk?
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hverdagsrehabilitering Del 1 Hverdagsrehabilitering – hva er det?
Hverdagsrehabilitering
- Hverdagsrehabilitering Del 4 - Hva er det i praksis?
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Kostholdsforedrag Sterkenilsdagen
Presentasjon Tema 2: Kosthold og helse Forholdet mellon mat og helse og hvordan komme i form Cristina Andrea Lydia.
Grunnleggende ernæring
Kosthold og restitusjon
Vitaminer og mineraler
Eldreomsorgens ABC Ernæring Marthe Sollien. Aldersforandringers betydning for kostholdet Mange faktorer påvirker de eldres kosthold. Vanlig: Endret smak,
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Protein og fett Uke 9. Protein Protein stammer fra det greske ordet ”PROTOS” og betyr det første/den viktigste Bygget opp av aminosyrer Esensielle aminosyrer-
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Trening og kosthold Karl Filip Singdahlsen 15. Februar 2012.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Tryggleik og ernæring for trivsel og god eldrehelse
Trygg mat og næringsstoffer
Protein og fett Uke 9.
Oppgaver Næringsstoffer
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Kroppens byggesteiner.
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
Protein og fett Uke 9.
Kroppens byggesteiner.
Kroppens byggesteiner.
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

Hverdagsrehabilitering Opplæring for ressurspersoner Del 1 Samarbeidsprosjekt mellom: Froland, Arendal, Risør, Grimstad, Åmli, Tvedestrand og Vegårshei

Fallforebygging Indre risikofaktorer og indikatorer for fallfare: Nedsatt syn Bruk av 4 medikamenter eller flere Tidligere fall Bruk av ganghjelpemiddel Balanseproblemer Nedsatt muskelstyrke Lav BMI Inkontinens Dårlig ernæring Kognitiv svikt Frykt for å falle Dehydrering Inaktivitet Mer enn 3 kroniske sykdommer Mange av disse faktorene finner vi hos mange eldre. Noen faktorer kan gjøres noe med, andre ikke Sum i salen: ”Hvilke av disse faktorene er lettest å gjøre noe med, og hva kan mulige tiltak være?” Fks frykt for å falle kan lett skape en ond sirkel; dårlig tro på seg selv, inaktivitet, isolasjon, initiativløshet, nye fall.

Fallforebygging Ytre faktorer knyttet til fallfare: Løse tepper og ledninger Mye møbler Situasjoner som krever økt oppmerksomhet Sko Lys Utendørs Bad Indre faktorer er viktigste årsak til fall for de over 80 år, ytre faktorer spiller en større rolle for de under 75. Fallrisikoen øker med antall risikofaktorer. Ca 50% av de over 80 år faller minst en gang hvert år, 50% av disse faller flere ganger. Omtrent 10% av alle fall forårsaker alvorlig skade

Fallforebygging Tiltak som kan være fallforebyggende: Gjennomgang av ytre faktorer, modifisering av omgivelsene der det er mulig Gi kunnskap til bruker Trening i daglige gjøremål Hjelpemidler Trening av styrke og balanse Synssjekk Alltid vurdere om risikofaktorene utgjør en reell risiko for den aktuelle brukeren eller ikke ”Ikke ta fra bruker alle utfordringene i dagliglivet”

Kosthold Hos eldre mennesker, som hos yngre, er energibehovet nært knyttet til muskelmasse og aktivitetsnivå. Dette reduseres vanligvis med økende alder. Å opprettholde moderat fysisk aktivitet kan bremse eller forsinke tap av muskelmasse Eldre har gjennomsnittlig lavere energiinntak og færre måltider enn yngre. Energibehovet synker med alderen, mens behovet for vitaminer og mineraler er det samme eller økt (vitamin D) Dette betyr at eldres kosthold bør være variert og næringstett, i betydningen rikt på vitaminer og mineraler, men ikke nødvendigvis inneholde mye kalorier (energi). Eldre som er lite ute i dagslys bør få tilskudd av 10 vitamin D pr dag i tillegg til kosten. Mer informasjon: helsedirektoratet.no/eraering Hel.oslo.kommune.no Nasjonalforeningen.no Friske eldre har gjennomsnittlig et godt kosthold. Syke eldre og de eldste eldre er i risiko for å utvikle underernæring. Gamle som bor alene, er lite aktive og/eller lider av kronisk sykdom kan ha dårlig matlyst og lever da gjerne på en ensidig kost. Ekstra kosttilskudd kan da være nødvendig

Kosthold Proteiner: Er kroppens byggesteiner, dvs helt nødvendige for å fks danne nye muskelceller Gode kilder: Kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter Karbohydrater: Er kroppens drivstoff Gode kilder: grovt brød, korn, grønnsaker og alt sukker. Fett: viktig energikilde, for bygging av celler og for transport for fettløselige vitaminer. Mettet fett: Det vi trenger minst av. Eks smør, kokosfett Umettet fett: Bedre å velge dette. Eks rapsolje, nøtter, avocado, laks Hjernen og nervesystemet er helt avhengig av å få tilført karbohydrater daglig. Viktig å velge de matvarene som også gir de viktige vitaminene og mineralene. Mye sukker gir lite næringsstoffer men mye energi. Fiber er en type karbohydrat som bl.a. fordøyelsen er avhengig av. Finnes spesielt i kornprodukter, belgvekster, rotgrønnsaker.

Ressursliste Kosthåndboken. Helsedirektoratet. 2012 helsedirektoratet.no/eraering Hel.oslo.kommune.no Nasjonalforeningen.no Eldretrening.net