”EIN BLÅE TRÅD”.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Trenerforum 17.desember 2007 Innhold i kveld:
Advertisements

Keeperutvikling Vidar Bekkevold Keeperansvarlig AFK.
6:0 FORSVAR MED FREMSKUTTE 3-ERE Laget av Kenneth Gabrielsen
utnytte ledg rom/medløpspasning
CSK G02 Foreldremøte Tirsdag 29.april 2014
RØA IL’S RØDE TRÅD I FOTBALLTRENINGEN FRA BARN TIL VOKSEN SPILLER
Varegg Nordnes Guttelagene & -91.
Keeperansvarlig UllKisa-Bredde
FOTBALLSKOLE 2011 INSTRUKTØRHEFTE MED ØVELSESUTVALG
Klaus Pettersen & Bjørn Erik Korum Hansen
FORMASJON & ROLLER keeper midtstopper - back
Sonemodell AFK. Oppbygging Region Klubbhverdag Sone Kretslag Landslag.
Smålagsspill – Hvorfor smålagsspill? • Barn lærer på en progressiv og sekvensiell måte. Dette medfører. • Barn lærer gjennom handlinger og handlingsvalg.
Fotballkompetanse Grunnleggende innspill Oppdal, november 2005
NFFs Modulkurs Ferdighetsutvikling i ungdomsfotballen Modul 4: Gå i press! Om 1. forsvarerferdigheten.
Læring i fotball. Hva kjennetegner de beste og hvordan legge til rette for en optimal læringsprosess?
Sonemodell AFK.
AD SIGNALER Innkast Ad markerer når ballen er ute av spill.
Sonemodell AFK.
Dagsorden / Innhold: Lagoppstilling
Fremtidens keeper. Ready sine ønsker 1.Offensive. 2.God med ballen i beina. 3.Taktisk dyktig i oppbyggende spill. 4.Kommunikasjon. 5.Lederskap. 6.Galskap.
NORDSTRAND IF FOTBALL Niffen
= pasning = løp uten ball = føring av ballen PASNINGSØVELSE
dekke opp innenfor egen 16-meter
FOTBALL – GUTTER ÅSVANG FORELDREMØTE Sportslig status : Treninger vinteren 2009 Spillersamtaler Holdninger Treningsplan etter påske.
Fokusområder i SKF spillestil – alle aldersgrupper 1 mot 1 offensivt – stort repertoar. 1 mot 1 defensivt – gå for å vinne ball – rett på motstanderen.
Skedsmo FK etablert angrepsspill v/ Kim Andre Pedersen
Utviklingsplaner for gutter og jenter Ferdighetsutviklingen
Skedsmo Fotballklubb Treneren og klubbens filosofi
Frigg Bandy 2014/15 treningsbank
Spillermøte 7 mai G2000. Agenda Spillestil i Nordstrand Fotball Personlig utvikling og lagquiz G2000 kultur Seriestart.
Sonemodell AFK. Oppbygging Region Klubbhverdag Sone Kretslag Landslag.
Bjørn Erik Korum Hansen & Knut Slatleim
11er teori.
BARNE-FOTBALL PÅ RØA Trener- og lagledermøte april 2008
Hinna Fotball Gutter 8 år
Bjørn Hansen Trenerkurs Oppdal, 21 januar 2006
Bjørn Erik Korum Hansen & Knut Slatleim.  På klubbhus(30 min):  Nyheter  Formasjoner og småspill teori  Ordet åpent erfaringer til nå:  Fornøyd med.
K Målsettinger. Plan til seriestart.. Målsettingen for sesongen Målsettingen for sesongen er å komme høyere på tabellen enn i fjor. Vi skal spille.
Hasle/Lørens Fotball 5-åringer Jeg og ballen! Hasle-Løren skal lage gode fotballspillere som tar selvstendige valg! Aktivitet: 1 trening ute i uka fra.
Mentale og taktiske ferdigheter Betydning, sammenheng og praksis.
Fair play-møte med trenere og dommer før kamp.  Det skal ikke være høyt press ved igangsetting fra motstanders keeper (pressfri sone)  Når kampen er.
Hasle-Løren skal lage gode fotballspillere som tar selvstendige valg! Aktivitet: 2 treninger ute hele året, og 1-2 treninger inne i vinterhalvåret. Deltagelse.
Stiftet 3. Mars 1920 En aktiv samfunnsdeltaker og samfunnsbygger i over 90 år Utdrag av presentasjon Trener- og lagledermøte Barnefotballen som.
1. Treningsplan Se egen plan. 2. Seriespill 2014 Gutter 2001 i gutter14 kretsserie 11er. Gutter 2001 i gutte13 i kretsserie 7er.
Keeperutvikling i Skedsmo FK Rune Danielsen. 37 år fra Oslo Lang erfaring som keeper i Lyn, Strømsgodset og Bærum Synes det er kjempegøy å være keepertrener.
BANDY AVDELINGEN Skøytetrening Forslag til skøyteøvelser som kan benyttes eksempelvis ved første trening på rink eller stor bane: 1.Ta fart og gli. Pararlelle.
Bønes J02 Treningsopplegg og øvelser Vinter / vår 2015.
Løvenstad FK -på lag med lokalsamfunnet for et bedre oppvekst-og nærmiljø Spilleren i fokus – laget i sentrum - klubben i hjerte.
Hinna Gutt 10 år. AGENDA 1.Oppsummering høst sesongen 2.Trenerteamet og ansvarlige rundt laget 3.Forventninger til trening og kamp 4.Påminnelse om spillestil.
Hdhd En blå tråd, del to. Fra14 årslag og oppover. Rollekrav/kravspesifikasjon;
Sportslig Plan Fossum Fotball 7er fotball. Sportslige mål Gi tilbud om om å spille og lære i et godt miljø Skape interesse for fotballspillet og la spillerne.
Flest mulig - lengst mulig - best mulig PRESTASJON…..(latin pre-stasjon: Stå foran, yte) Ytelse, en bedrift, det som er fullført, virkelig, her og.
Jenter - 92 Den lille håndballboka! Av Atle Oliver Johansen
KLUBBEN FOR ALLE. VÅR VISJON FL Fart – «klubben for alle på og utenfor banen» Fart jobber bevisst med holdningsskapende arbeid, og tenker Fair Play på.
Trener tips 10 bud, spillestil, hospitering, læremomenter og nominering sone/krets Sist oppdatert 11. November 2013 Utdrag fra Sportsplan.
Kråkerøy junior sesongen Sportslige planer og opplegg.
Barnefotballen trinn for trinn mot ungdom i Hinna Fotball
Sportslig Plan Fossum Fotball 5er fotball.
Sportslig Plan Fossum Fotball 11er fotball.
Klubben for alle.
Klubben for alle med fotball i sitt hjerte!
Forslag innøvde trekk 5`r fotball «Skap overtall!!!»
SPILLERUTVIKLING Løvenstad 2013
Regionsnavn vs. Motstander
Treninger 2017 G2006 Årsklassen G11/12 er fortsatt definert som barnefotball etter NFFs regler. Treningsinnholdet er ganske likt det som gjaldt for siste.
Barnefotballen trinn for trinn mot ungdom i Hinna Fotball
”blir´u med å spille fotball?”
Treningslære på NIAK Emne: Taktikktrening Av: Espen Tønnessen.
Sportsplan: SPILLESYSTEM
Utskrift av presentasjonen:

”EIN BLÅE TRÅD”

OVERSIKT Innledning Kampdimensjonen Spillestil og relasjonelle ferdigheter med øvelser 1:1 ferdigheter med øvelser Fysiske og mentale ferdigheter/ krav med øvelser ”Blåskalleloven”

Sportslige retningslinjer for elitesatsningen i Viking Hurtig pasningsspill i lengderetning 1:1 ferdigheter offensivt og defensivt Forstå og utføre grunnprinsipper i 4-4-2 og 4-3-3 Fremstå offensive og underholdende Alltid ha et utviklingsfokus

UTVIKLINGSFOKUS Alle lag i Vikings Elitesatsning skal ha en spillestil som er gjenkjennelig gjennom et hurtig pasningsspill i lengderetning. Dette innebærer øvelser i treningshverdagen som er tilpasset de ulike trinn der følgende momenter vektlegges: Basis pasnings og mottaksferdigheter Spill og formasjonsøvelser som vektlegger og presiserer spill i lengderetning

Utviklingsfokus   1:1 ferdigheter er den type ferdigheter norske spillere har størst utviklingspotensial på målt mot bedre fotballnasjoner. En bevisst holdning til utvikling av disse ferdigheter er avgjørende for spillestil, relasjonelle ferdigheter og for å kunne spille med større risiko som igjen er avgjørende for underholdningsmomentet. Tilpasset alle nivå skal derfor øvelser som vektlegger følgende momenter utføres: tekniske ferdigheter 1:1 taktiske ferdigheter 1:1 spill og formasjonsøvelser som setter opp 1:1 situasjoner Viking skal ikke ha en fast formasjon som gjennomføres på alle nivå. Det er viktig at vi utvikler spillere som behersker ulike formasjoner og til en viss grad ulike roller. 4-4-2 og 4-3-3 er utgangspunktet for andre valgte formasjoner og en forståelse av grunnprinsippene i disse vil gi spillerne kompetanse til å beherske andre formasjonsvalg. For å utvikle denne forståelsen skal det vektlegges: taktisk skolering av spillerne vektlegging av begge formasjoner i treningsarbeidet bruk av begge formasjoner i kamp Alle Vikings lag skal bestrebe seg etter merkelappen ”offensive og underholdende”. Et luftig begrep som er vanskelig å måle og som inviterer til synsing. Avgjørende er at det både i trening og kamp vektlegges og understrekes et ønske om å ta risiko for å skape en målsjanse og for å vinne kampen. At en er bevisst dette. At en våger å tape. Disse retningslinjene som til sammen utgjør den blå tråden utgjør et utviklingsfokus kontra et resultatfokus. Dette betyr ikke at resultatene er underordnet eller mindre viktige i Viking. Målsettingen står fast. Men et utviklingsfokus gir en annen prosess frem mot resultatene enn et strengt resultatfokus vil gi. En prosess som er både er utviklende og bevisstgjørende for enkeltspillere, lagene og klubben. Vi skal i tillegg ha et treningsregime innenfor fysisk og mental trening som vektlegger de ferdigheter som er nødvendige for den moderne fotballspiller. Vi etablerer en egen kravspesifikasjon for rollene i laget og et eget oppvarmingsprogram for alle lag.

Kampdimensjonen

Rollekrav/kravspesifikasjon Keeper Backer Midtstoppere Indreløpere Sentral midtbane Kanter Spiss Tekniske krav Taktiske krav Mentale krav Fysiske krav

Keeper-rolla Tekniske ferdigheter Beherske grunnteknikkene i forhold til: utgangsstilling, grep/mottak, fallteknikker, feltarbeid/strekarbeid – forflytting, utspark (5m-utspark, hel/halv-volley), kastteknikk, mottak/legge til rette for neste trekk/pasninger (tilbakespill), plassering Deffensive ferdigheter Dirigering/kommunikasjon Fotballforståelse, forutse farlige situasjoner, kunne soneforsvarr Sweeperegenskaper 1-v-1 Fysiske ferdigheter Spenst Styrke Hurtighet, reaksjonshurtighet og løpshurtighet Smidighet, beveglighet Psykiske ferdigheter Dirigere og gi feedback: oppmuntee, motivere Konsentrasjon, tålmodighet (f.eks i 1-v-1 situasjoner) Autoritet, sikkerhet – gjøre spillerne rundt seg trygge og gode Mot, vilje, tøffhet Offensive ferdigheter Valg av angrepstype: hurtig igangsetting eller roe ned, lange utspark/utkast eller korte, spilleforståelse og risikovurdering Ferdigheter i mottak, sparkteknikker, kastteknikker – keeperen som pasningsspiller Keeper-spiller ferdighet

Indreløper-rolla Taktiske/tekniske ferdigheter Skape rom for seg selv og andre, flink til å frigjøre seg, gjøre seg spillbar Presise, godt timende løp inn i rom Godt blikk: være orientert før mottak, ha neste trekket klart( flere alt.) i mottaket Skal kunne – i forkant av pasning – ta hyppige initiativ til bevegelse inn i rom foran ballfører ( mellomrom og bakrom), gjerne overlapp på kant når sjansen byr seg Mottak/medtak i lengderetning Kunne ta bort press rettvendt, og feilvendt( finter/vendinger) Gode avslutteregenskaper, særlig skudd fra distanse Deffensive ferdigheter Gode 1.F-ferdigheter for å kunne vinne ballen rettvendt i midtbaneleddet Flink til å lese spillet/bryte motstanderens ballbane f.eks snappe støttepasninger Hurtig skifte mellom 1.F, 2.F, og 3.F – støte og falle av i presset i midtbaneleddet, stor intensitet og aggressivitet, fart på beina Fysiske ferdigheter - Stor løpskapasitet( utholdenhet) og løpsvilje Styrke i nærkampspillet Andre ferdigheter Mot, dristighet: tørre å by fram sine tekniske ferdigheter selv om man skulle mislykkes noen ganger Kreativ: evne og ferdigheter til å finne smarte og skapende løsninger Risikovurdering i pasningsspillet slik at vi ikke for ofte får breakdown imot

Midtstopper-rolla Taktiske/tekniske ferdigheter Mye det samme som for vingback-rolla men med ekstra vekt på headeferdigheter 1.pasning etter ballerobring når han vinner rettvendt med kontroll Ta ansvar for frispilling i bakre ledd når vi ikke kan/ønsker å kjøre hurtige angrep. Deffensive ferdigheter Mye det samme som for vingback-rolla. I tillegg evne til å sette linja (2.F-ferdigheter), når stå/når falle i det bakre ledd – vurdere 1.Forsvarers arbeidsbetingelser og handle deretter Situasjonsbestemt kunne bryte ut av fireren og markere ut spiller i mellomrommet. Fysiske krav - spenst, styrke, hurtighet Andre ferdigheter Autoritet: skape trygghet og sikkerhet, risikovurdering – spille på store marginer Kommunikasjon: dirigere det bakre ledd og leddet foran – hindre at mellomrommet blir for stort Sjef/dirigent: ta ansvar i forhold til å motivere/dirigere/oppmuntre spillerne rundt seg

Vingback-rollen Taktiske/tekniske ferdigheter ”Ballsikker”: god i mottak/medtak( myk, avslappa og hurtig i mottak/medtak- 1.berøring!) Dyktig pasningsspiller: valg av løsninger( orientere seg) og stort repertoar av teknikker: korte/lange oppspill, innlegg( nærmeste/bakerste stolpe, bakrom), krosspasninger ”Reine” teknikker i forhold til: innsidespark, halvtliggende vristspark, kipp, bananinnlegg Kunne føre ballen i stor fart i åpent rom Gode tilslag med begge bein Gode dribleferdigheter Gode headeferdigheter: klareringer, pasninger, vinne dueller i lufta Deffensive ferdigheter Plasseringssikker, forholde seg til linja, se fare tidlig( 2.F og 3.F-ferdigheter) Gode 1.F-ferdigheter: presse, lede, oppholde, tackle, bryte pasninger Aggressiv og sterk i dueller/nærkampspill på bakken og i lufta( bakerste stolpe) Fysiske krav hurtighet( start/stopp og over distanse) Stor løpskapasitet( utholdenhet) og løpsvilje Styrke( i nærkamper) Andre ferdigheter Mot, dristighet: våge å utfordre 1-v-1 uten sikring i angrepssona Initiativ: gjøre seg tidlig spillbar, skape overtall i ledda foran, 2-v-1 på kantene

Midtbane-rollen Taktiske/tekniske ferdigheter ”Hovmesterblikk” Kunne ta hurtige og fornuftige valg Hurtig og presis teknikk: mottak, medtak, vendinger, pasninger Flink til å variere/vende spillet, være ”ballsentral” eller ”spillmotor” Flink til å sette opp medspillere, ta spillere med utgangsposisjoner bak på bana med i spillet framover( vingbacker) Flink til å frigjøre seg, gjøre seg spillbar – romskaping i forkant av oppspill Avslutteregenskaper: fra returrom( distanseskudd) eller etter gjennomløp Deffensive ferdigheter Balansere laget, flink som ”kontrastopper” Gode 1.F-ferdigheter i forhold til å tackle, oppholde, lede – rette taktiske valg Sterk i nærkampspillet i lufta og på bakken – vinne dueller foran det bakre ledd Fysiske krav Stor løps-/arbeidskapasitet styrke Andre ferdigheter Prate og dirigere, være sjef i midtbaneleddet Mot: tørre å by seg fram selv når laget sliter, ville ha ballen og styre spillet

Midtspiss-rollen Taktiske/tekniske ferdigheter Evne til å frigjøre seg, gjøre seg spillbar for oppspill – romskaping i forkant Kvalitet i løp: Når/hvordan møte i mellomrom? Når/hvordan stikke i bakrom? Ryddig mottak: lavt tyngdepunkt, holde av press, kvalitet i 1.berøring Kunne motta/kontrollere ballen under press – både holde av og ta av presset i mottaket feilvendt, sidevendt og rettvendt – komme seg til avslutninger Stort repertoar i avslutningsteknikker, kombinert med kaldhet Flink til å sette opp medspillere på løp bakfra inn i mellomrom/bakrom med gode pasninger – gjerne på 1.berøring Deffensive ferdigheter Finne hurtig posisjonen i ”ramma”, gjøre en skikkelig jobb i første pressledd Fysiske krav Styrke Hurtighet:: rykk, tempovekslinger, hurtighet over distanse Smidighet, bevegelighet Andre ferdigheter Frekkhet Mot, tøffhet, aggressivitet i målfeltet Beslutsomhet

Spillvarianter 4-4-2 Grunnprinsipp offensivt - Frispillingsfasen

4-3-3 Frispillingsfasen mot 4-3-3

Inn i mellomrom - Midtre ledd i angrep

Oppspill – flikk/stuss

Midtre og fremre ledd – i etablert forsvar 4-3-3

Midtre og fremre ledd i etablert forsvar 4-3-3

Pasningsspill

1-v-1, 2-v-2, 3-v-3, Off/Def

Olympiatoppens modell for mental trening, Anne Marte Pensgård Kamp- og trenings- forberedelser Selvtillit Spennings- regulering Motivasjon Konsentrasjon Mestre stress Mentale ferdigheter Målsetting Avspenning Visualisering Indre dialog Mentale basisteknikker Viking FK/hc@innspill.no

Grunnleggende oppvarming

Fysiske øvelser The 11

Fysiske øvelser

BLÅ SKALLELOVEN 1 Vi skal stå på i medgang og i motgang! 2 Vi skal trå til og vise oss fram! 3 Vi skal aldri gi opp! 4 Vi skal vise karakter og styrke! 5 Vi skal gi alt for å vinne! 6 Vi skal ville mer enn de andre og alltid gi det lille ekstra! 7 Vi skal stille store krav til oss selv! 8 Vi har en plan med det vi gjør og tar ansvar for egne handlinger! 9 Vi skal være tydelige og tro mot Vår visjon og våre verdier! 10 Vi skal vise utvikling, gi ros og tåle ris! BLÅ SKALLELOVEN