Utvekslingsår i utlandet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Advertisements

Velkommen til informasjonsmøte om utveksling neste skoleår i auditoriet onsdag 26. februar kl For elever i Vg1 og foresatte.
Utvekslingsår En del av din videregående opplæring.
Velkommen til informasjonsmøte om utveksling neste skoleår i auditoriet onsdag 11. februar kl For elever i Vg1 og foresatte.
Oslo kommune Utdanningsetaten Fagvalg for skoleåret 2016/17 Oslo Handelsgymnasium.
Oslo kommune Utdanningsetaten Fagvalg for skoleåret 2016/17 Oslo Handelsgymnasium.
Foreldremøte Vg1 Studiespesialisering tirsdag 6. september 2016 Velkommen til Et naturlig førstevalg.
Lærlingordningen På vei til læreplass Gro-Hege Stensrud Veiledningssenteret Romerike.
Individuell vurdering for elever med rett til spesialundervisning Hamar
Idrettsfag. VG1VG2VG3 12 timer per uke felles programfag/ valgfrie programfag (idrettsfag) 17 timer per uke felles programfag/ valgfrie programfag (idrettsfag)
Orientering om valg av programfag Et stort antall elever på VG1 ST/IDR/MDD opplever lavere nytteverdi av skolen enn YF-elever Hvordan velge slik.
Helsesøster Hanne Gry Marthinsen Fremme psykisk og fysisk helse Fremme gode sosiale og miljømessige.
Velkommen til informasjon om valg av programfag for skoleåret
Utvekslingsår i utlandet Hva er det? Hvorfor gjør man det? Hvordan gjør man det? Bør man gjøre det?
Utvekslingsår i utlandet Hva innebærer det? Hvordan går man frem? Fordeler - ulemper Bør man dra på utveksling?
Valg av programområde og fag til Vg2 Et viktig valg for tiden din her på Nadderud, og for veien videre.
Et skoleår i utlandet? Hvorfor - Når - Valg av organisasjon Hvor? Godkjent/Ikke godkjent/delvis godkjent Fagkrav Hva må du gjøre: før du drar når du er.
Gjeldende per Side 1 Ditt valg! Idrettsfag Musikk, dans og drama Studiespesialisering Bygg- og anleggsteknikk Design og håndverk Elektrofag Helse-
Velkommen til Informasjonsmøte for foreldre OM VIDEREGÅENDE OPPLÆRING.
VELKOMMEN til foreldremøte Vg september 2013.
Velkommen til informasjon om fagvalg for 1ST for skoleåret
Velkommen til foreldremøte på Lundehaugen ungdomsskole.
Idrettsfag. VG1VG2VG3 12 timer per uke felles programfag/ valgfrie programfag (idrettsfag) 17 timer per uke felles programfag/ valgfrie programfag (idrettsfag)
Rosenvilde videregående skole Informasjonsmøte for elever som ønsker et år i utlandet som en del av sin videregående opplæring.
Hedmark fylkeskommunes rutiner for inntak av minoritetsspråklige v/Kasper Tøstiengen.
Fagvalg Studiespesialisering Orientering ved studieleder Vegar Wold Ole Vig vgs. Våren 2015.
Ås videregående skole Visjon: Et mangfoldig læringsfellesskap der vi gjør hverandre gode Velkommen til Ås videregående skole Visjon: Et mangfoldig læringsfelleskap.
Vurdering i videregående opplæring
Ski videregående skole
Velkommen til kontaktmøte Vg
JOBCAF’E
YrkesfaglIge utdanningsprogRAM
Praksisbrev Torun Pedersen
FØRING AV FRAVÆR PÅ VITNEMÅLET
Eilert Sundt videregående skole
Fagvalg Studiespesialisering
Engebråten tilbyr følgende valgfag på 8. trinn:
UTVEKSLING PÅ VG2.
VELKOMMEN TIL INFORMASJONSMØTE - Videregående opplæring
Orientering om valg av programfag 2017
FORELDREMØTE 10. TRINN INNSØKING TIL VGS
Minoritetsspråklige søkere til videregående opplæring skoleåret
Studier i UK Rådgiverseminar Nøtterøy videregående skole
INFORMASJON 10 KLASSE INNSØKING TIL VGS.
Fellesmøte Fellesmøte.
Foreldremøte november 2017.
Informasjon om fagvalg til Vg2
Orientering om valg av programfag 2018
Velkommen til informasjon om valg av programfag for skoleåret
Idrettsfag (IF) Kunst, design og arkitektur (KD)
Lurahammaren ungdomsskole
Informasjon til vg2 Valg for neste skoleår.
Informasjon til vg1 Valg for neste skoleår.
Yrkesfaglig Studiekompetanse
Premiering.
Informasjon til vg2 Valg for neste skoleår.
Idrettsfag Utvikle hele mennesket!.
VELKOMMEN TIL VALG AV PROGRAMFAG November 2015
Informasjon om fagvalg ST vg1
Orientering om fagvalget for 3. klasse skoleåret
Steg 1: Valg av programområde til Vg2 og Vg3 På Xxxx videregående skole kan du velge blant disse programområdene: -Realfag -Språk, samfunnsfag og økonomi.
Hetland videregående skole
Informasjon om veien til høyere utdanning
FAGVALG KUNST, DESIGN OG ARKITEKTUR EDVARD MUNCH VIDEREGÅENDE SKOLE
Informasjon - valg av programområde og programfag Bø vgs for VG1 ST
Ditt valg! Videregående opplæring 2019–2020
Atrå barne- og ungdomsskole
VALG AV PROGRAMFAG TIL VG2 V-19
Vg1 Studiespesialisering Onsdag 23. januar 2019
UTVEKSLING i Vg2?.
Utskrift av presentasjonen:

Utvekslingsår i utlandet Hva innebærer det? Hvordan går man fram?

Hvorfor dra på utveksling? Et år med utveksling gir deg: Språkkunnskaper Utfordring sosialt Erfaring med en ny kultur Erfaring med et annerledes skolesystem Lavere terskel for å studere/jobbe internasjonalt Men et år i utlandet krever at du yter noe ekstra! Må leve opp til uvante faglige og kulturelle krav Må ta igjen mye i gjennomgående fag (norsk og historie)

Utveksling fungerer slik: Eleven erstatter det andre året i videregående skole i Norge med opplæring i utlandet på tilsvarende nivå og omfang. Fulltidsstudie tilsvarende landets norm. Etter hjemkomsten søker man om å få godkjent fag for fag på vitnemålet. Godkjenning gjelder fag og timetall, men ikke karakter. Stryker man i ett fag, kan det ikke godkjennes.

Praktisk fremgangsmåte: Eleven bestemmer seg for å dra på utveksling og kontakter en utvekslingsorganisasjon Skolen gir en forhåndsgodkjenning av året i utlandet Eleven planlegger hvilke fag hun/han tenker å ha i Vg2 og Vg3 (programfag) Eleven velger fag på skolen i utlandet Eleven gjennomfører skoleåret (lite fravær, består alle fag) Eleven leverer søknad om endelig godkjenning. Dokumentasjon på fullført og bestått år vedlegges søknaden På vitnemålet vil fag tilsvarende de man har tatt i utlandet bli ført opp, men uten karakter (teller ikke på snittet) Dokumentasjon (karakterkort) fra utlandet blir vedlegg til det norske vitnemålet sammen med et vedlegg hvor rektor stadfester at skoleåret i utlandet er godkjent (lastes opp i «Samordna opptak» ved søknad på studier etter vgs.)

Utvekslingsorganisasjoner som er godkjent av Lånekassen 2017/18 https://www.siu.no/Videregaaende-opplaering/Godkjenning-for- utdanningsstoette/godkjenning-av-utvekslingsorganisasjoner/(view)/8565

Du må ta disse fellesfagene: SSP: Matematikk, Fremmedspråk KDA: Matematikk, Samfunnsfag, Geografi, Fremmedspråk MOK: Matematikk, samfunnsfag, Geografi, Fremmedspråk Hvis man ikke har fagene på timeplanen, må de tas som privatist i Norge etter hjemkomsten. Samfunnsfag kan ikke tas i utlandet og må alltid tas som privatist 1. termin påfølgende skoleår! Norsk er et gjennomgående fag, som er lurt å lese på egen hånd og ha kontakt med norsklærer/undervisning underveis.

Du må ta disse progamfagene: SSP: Du må velge fag som tilsvarer to programfag innenfor det programområdet du har valgt. Du må vite hva du skal velge; Realfag eller Språk, samf.fag og økonomi KDA: Du må velge fag som tilsvarer de to KDA- programfagene (ca. 10 t/u) MOK: Du må velge fag som tilsvarer de to MOK- programfagene (ca. 10 t/u)

Spesielt om matematikk Det er viktig å velge et matematikkurs som har et tilstrekkelig innhold: Minst tilsvarende 2P Tilsvarende S1 dersom du skal ha S2 i vg3 Tilsvarende R1 dersom du skal ha R2 i vg3

Lånekassen Du kan søke om lån og stipend fra Lånekassen. Det fordrer en forhåndsgodkjenning fra Rosenvilde vgs. av opplæringsåret du planlegger i utlandet. Ta kontakt med avd.leder Anders Lindhjem Godal for forhåndsgodkjenning.

Skoleplass når du er tilbake Du har selv ansvar for å søke skoleplass på www.vigo.no innen 1 mars under oppholdet i utlandet med MinId. Elever som har vært på utveksling er ikke garantert å kunne fortsette på samme skole.

Prinsipp for godkjenning Grunnleggende opplæring i utlandet (uten karakterer på vitnemål) Den avsluttende opplæringen med karakter skal alltid foregå i Norge Avvik i det faglige innholdet, utland- Norge kan bli akseptert etter vurdering av de utenlandske læreplanene. Men godkjenning forutsetter at faglig nivå og omfang er tilsvarende eller mer omfattende enn det norske.

Hvem godkjenner? Godkjenning skjer av rektor (avdelingsledere) på den enkelte skole (gjelder alle opplæringsprogram som gir studiekompetanse) Vi minner om at det nå er mulig å dra på utveksling også for elever på yrkesfag. Godkjenningsmyndigheten er da sentralisert til enkelte videregående skoler (Rosenvilde videreformidler for godkjenning).

Noen tips Ta ut engelsk oversettelse av læreplanene for aktuell fag (www.udir.no) https://www.udir.no/kl06/MAT5- 03?lplang=http://data.udir.no/kl06/eng Hold kontakt med Rosenvilde når du er i utlandet, spesielt i starten når du skal velge fag! Kontakt: anders.lindhjem-godal@rosenvilde.vgs.no Vurdér realistisk å ta året i utlandet som et ekstra år. Du kan da få godkjent videregående opplæring over fire år. I så tilfelle må man søke VG2 om igjen på vigo.no innen 1 mars.

Lykke til! 