Arne Bugge Amundsen Samhandling mellom de tre øverste styringsnivåene Fremlegg til styreseminar 20/

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Rekruttering av rektor og ledelse
Advertisements

Styrings- og administrasjonsreglement og Forretningsorden for styringsorganer
IHR: Ny organisering av Sentraladministrasjonen Høsten 2013.
Organisering og standardisering av universitetets IT-virksomhet Bjørn Ness, assisterende IT-direktør Fellesmøte m/lokal IT 13. desember 2012.
God virksomhetsstyring av universitet og høyskoler Styrearbeid i U&H sektoren sett ”utenfra” Siri Hatlen, styremedlem NTNU 14. november 2007.
Driftsstyrets rolle og oppgaver I styringslinje mellom etatssjef og rektor.  2 foreldre  2 ansatte  3 eksterne Innstilles av FAU, personalet og bydel.
FORBEDRINGSPROSESSEN Oppstartseminar Lasse Lønnum Universitetsdirektør.
Universitetet i Tromsø Bidrags- og oppdragsfinansiert aktivitet økonomistyring Avdeling for økonomi 15. oktober 2009.
Oppsummering av FOU - prosjekt
1 Sitat Dekanus, september 2010 «Vi har aldri levert en mer gjennomarbeidet og kvalitetssikret tertialrapport enn denne gangen.»
Internt handlingsrom (IHR) Presentasjon på USITs allmøte 23. juni 2011 Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Universitetets IT-virksomhet: Strategi, styring, organisering Presentasjon på USITs allmøte 9. september 2010 Lars Oftedal, IT-direktør.
Administrativ organisering Et foreløpig utkast som er sendt ut for innspill – identifikasjon av administrative behov Noen områder gjenstår – men vil bli.
Internt handlingsrom (IHR) Møte for teknisk- og administrativt tilsatte på Det humanistiske fakultet 30. januar 2012 Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa.
Ledelse og Struktur Problemstilling: Det er åpenbart at med institutter av den størrelsen som i dag er på MNF, vil instituttleder ha behov for å delegere.
Stillinger: a)INSTITUTTLEDER: Det er tre søkere til stillingen. En intern, to eksterne (en av disse er II-er hos oss) Reglement for tilsetting og valg.
Departementets styring og styrenes rolle
Allmøte USIT 18. oktober Saksliste Internt handlingsrom (IHR) USIT 3.0.
Internt handlingsrom (IHR) Allmøte for Sentraladministrasjonen 26. oktober 2012 Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.
Handlingsplan for innovasjon og Innovasjonsåret 2013
Ledelses- og styringsmodellen ved MN Innspill fra administrasjonssjefene.
Oppgave- og rolledeling mellom instituttleder og kontorsjef Sett i en instituttleders perspektiv (Jarl Giske, BIO)
Fakultetets styringsmodell Innspill fra instituttrådslederne v/ Bjørn Grung og Kjetil Ullaland.
Strategi for utdanning og kompetanseutvikling i Helse-Midt-Norge
Evaluering av ledelses- og styringsstrukturen ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet Innledning – hvorfor og hvordan evaluere? av dekanus Hans.
Anbefalinger fra sekretariatet
Grete Monsen Evaluering av ledelsesmodell i bergensskolen.
Styremøte IHR – Forslag til vedtak. Roller og ansvar Forslag til vedtak Med bakgrunn i saksutredningen anbefaler universitetsdirektøren følgende.
Studentparlamentets handlingsplan Prioriteringer for utdanning Marianne Andenæs, leder av Studentparlamentet ved UiO Studiekomiteen
Prosjekt Bedre forskerstøtte
Prosjekt Bedre forskerstøtte Status og framdrift.
Innpassing/godkjenning IHR studentutveksling Leangkollen.
Internt handlingsrom (IHR) NTNU – februar 2012 Prosjektleder Jenny Nornes, IHR.
UTKAST Workshop: Planlegging av gjennomføring IHR-studier Hovedfokus: høst 2011.
Veien til Universitetet i Sørøst- Norge. Professor Rune Nilsen Leder for interimstyret for fusjonen mellom HBV og HiT.
LEDELSE VED UMB. UNIVERSITETET FOR MILJØ- OG BIOVITENSKAP 2  Valgt leder = Ufarlig likemann?  Professoral fagledelse -> demokratisk valgt.
Ledelse og organisering av høyere utdanning - nasjonale og institusjonelle strategier Evaluering av Kvalitetsreformen Brukerkonferanse Oslo
Innsats for kvalitet Forslag til et pedagogisk meritteringssystem for undervisning ved UiT Norges arktiske universitet og NTNU.
Hva er de viktigste utfordringene for en rektor? Rektor Sigmund Grønmo UHRs rektorskole 24. september 2007.
HØGSKOLEN I SØR-TRØNDELAG Studieprogramråd ved HiST Utdanningsutvalget Gunnar Bendheim.
Oppsummering av FOU - prosjekt
Administrativ organisering
Senter for læring og utdanning
12. mai 2016 Allmøte USIT.
NTNUs kvalitetssystem for utdanning
Pål Vegar Storeheier Forskningsdirektør, dr.scient.
Utdanningskomiteen 19. mai
Endringsprosesser ved UiT
ILNs styreseminar 13. – 14. februar 2017
Oppdatering om status av initiativet: Felles Master program SFE-TIK
Rekrutteringsstrategi SU - prosjektbeskrivelse
De viktigste endringene ved revisjonen i 2015
Utvidet ledergruppe Instituttstyre Instituttråd ?
Prosessen Arbeidet ble innledet våren 2015 gjennom at et grunnlagsnotat, som inneholder en oppsummering av strategier, mål, tiltak og regulatoriske forhold.
Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet
Tilsynssensur ved Det humanistiske fakultet
Nye retningslinjer internfakturering
Oppsummering av FOU - prosjekt
Administrativ organisering i Sunnfjord kommune
Organisasjonsjustering hos USIT Allmøte 01. juni 2017
IT-ledernettverket 18. april 2018
Internt handlingsrom (IHR)
SV-fakultetets arbeid med internasjonalisering
Utdanningskvalitet – Nord universitet
Satsing på utdanning, oppsummering av seminar på Losby Gods,
Nye personvernregler i Norge EUs personvernforordning - General Data Protection Regulation (GDPR) Maren Magnus Jegersberg Seniorrådgiver IT-direktørens.
Krav om sensorveiledninger – bakgrunn og intern oppfølging
Mottaksprosjektet UiO saksbehandling og arkiv
FORBEDRINGSPROSESSEN Oppstartseminar
Utskrift av presentasjonen:

Arne Bugge Amundsen Samhandling mellom de tre øverste styringsnivåene Fremlegg til styreseminar 20/

Vårt utgangspunkt Behovet for samhandling fordrer en helhetlig tilnærming til UiOs kjernevirksomhet Kompleksiteten i UiOs virksomhet, og store variasjoner mellom enhetene Behovet for en effektiv tilnærming til fellesoppgaver, som eksempelvis vedlikehold av bygningsmasse, infrastruktur, digitale løsninger Beslutnings- og gjennomføringevne

Ledelsesstruktur Status: Enhetlig ledelse på institutter og fakulteter, men ikke på sentralnivået Utfordringer for samlede strategiske grep Mulig forslag: UiO bør vurdere en overgang til enhetlig ledelse på alle nivåer. Universitetsdirektør vil da rapportere til rektor.

Universitetsstyret I styresammenheng er det mindre vanlig at virksomhetens leder også er styreleder, blant annet fordi det innebærer at daglig leder rapporterer til seg selv.

Universitetsstyret (forts.) Mulig forslag: UiO bør vurdere om styret skal ledes av en ekstern styreleder. Dette kan gjennomføres uten at forholdet mellom interne og eksterne representanter endres og uavhengig av om rektor er valgt eller ansatt.

Fakultets- og instituttorganer Alle fakulteter har fakultetsstyrer der dekanen er styreleder. De fleste instituttene har instituttstyrer der instituttleder er styreleder. Noen institutter har instituttråd. Reell involvering og forankring av viktige beslutninger ved fakulteter og institutter er viktig. Samtidig er særlig instituttstyrenes økonomiske og strategiske handlefrihet reelt begrenset.

Fakultets- og instituttorganer (forts.) Mulig forslag: Reell involvering og forankring gjennom beslutningsorganer bør skje også på lavere nivå enn universitetsstyret. Ordningen med fakultetsstyrer bør derfor videreføres. UiO bør vurdere om også fakultetsstyrene bør ledes av eksterne styreledere. Instituttstyrene har svært begrenset myndighet i dag, delegert av fakultetet. UiO bør vurdere å erstatte instituttstyrene med instituttråd.

Rekruttering av toppledere Det er viktig med gode, inkluderende og robuste prosedyrer for rekruttering av ledere på alle nivåer. Rekrutteringsprosessene bør fremme involvering, kvalitetssikring og utvelgelsesmuligheter. Dagens rekrutteringsformer kan forbedres.

Rekruttering av toppledere (forts.) Mulig forslag 1 – valgt ledelse: Ved ledervalg bør UiO i større grad enn før operere med aktive og representative valgkomiteer som identifiserer og kvalitetssikrer kandidater. Et klarere mandat for slike valgkomiteer kan utarbeides.

Rekruttering av toppledere (forts.) Mulig forslag 2 – ansatt ledelse: Ved ansettelse av ledere bør man sikre bred involvering. En prosedyre kan være at en bredt sammensatt rekrutteringskomité foreslår og rangerer kandidater til toppstillinger etter en omfattende evaluering av faglige meritter og lederegenskaper hos både interne og eksterne søkere. Universitetsstyret foretar tilsettingene etter innstilling fra rekrutteringskomiteen.

Dagens sentermodell UiO har ulike former for senterorganisering og senterne er plassert på ulike nivåer. Mulig forslag: Sentere skal organiseres i linje, under et vertsfakultet eller et vertsinstitutt. Hva som er mest hensiktsmessig av fakultet eller institutt avhenger blant annet av hvor tverrfaglig senteret er. Vertsfakultet-/institutt skal ha et definert ansvar for senteret.

Tverrfakultære initiativer UiO har i dag tre store tverrfakultære satsninger. Det er viktig at det er godt avklart hva disse skal være, og hvordan de skal organiseres. Mulig forslag: De tverrfakultære initiativene skal ligge under et vertsfakultet som har et tydelig og definert ansvar. Fag og undervisning skjer i linje ved de enhetene som er involvert i initiativet. Initiativene kan stimulere aktivitet med strategiutvikling og pengefordeling.

Personalmessig styring og samarbeid på tvers Behov for fleksibilitet: Tverrfaglige grader og emner innebærer ofte at institutter ønsker å bruke ansatte fra andre institutter og fakulteter. Disponering av personale må skje etter avtaler med det leddet som skal levere undervisning.

Personalmessig styring og samarbeid på tvers (forts.) Mulig forslag: Etablere enkle prosedyrer for internfakturering slik at utveksling av personale kan skje så smidig som mulig. Økt bruk av delte stillinger der FVA ansettes ved to institutter og underviser to steder.

Funksjonsfordeling - fakulteter -stor forskjell mellom de største og de minste fakultetene -stor forskjell mellom profesjonsfakultetene (som jus og medisin) og fakultetene med frie fagtilbud (som HF og MatNat) -stor forskjell på hvor kapitalintensiv undervisning og forskning er ved de ulike fakultetene -fakultetsinndelingen er mer historisk enn strategisk begrunnet

Funksjonsfordeling – fakulteter (forts.) Mulig forslag: UiO kan starte en prosess for se på fakultetenes roller og funksjonsfordeling. En slik prosess må først diskutere hva slags organisasjonsmodell som er ønskelig på UiO. Deretter bør man diskutere hva denne modellen innebærer for den faglige inndelingen av fakulteter og antallet fakulteter.