Tolking av stråling fra verdensrommet

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
Den strålende sola Del 2: Nordlys Foto: Jouni Jussila.
Advertisements

Astrofysikk Fysikk 1.
WARNING!!! Dere får nå se et strålende bra prosjekt
Nordlys Drivhus- effekten Ozonlaget Solvind→
Stråling fra stjernene Fysikk 1
Knight, Kap.38 Emisjon av lys (lysutsending).
Astrofysikk & Strålingslovene
Wiens forskyvningslov og Stefan-Boltzmanns lov
Astrofysikk & Strålingslovene
Er universet designet? Kilde: Astronomi nr. 3, mai 2006.
AST Forelesning 14 Interstellare skyer - flere typer.
Stjernenes fødsel, liv og død Fysikk 1
Planeter utenfor solsystemet
VERDENSROMMET, ungdomstrinnet
Kap 3. Luft og luftforurensning:
Kosmologi Om store strukturer i verdensrommet og universets historie.
SOLEN.
Elektromagnetisk stråling
Atomenes elektronstruktur
VERDENSROMMET, mellomtrinnet
K-120 Spektroskopi.
STRÅLING Er energi som sendes ut fra en strålingskilde i form av bølger eller partikler. Kan være synlig (lys) og usynlig (radiofrekvens) energi.
Radioaktiv stråling Mål for opplæringen er at du skal kunne
Etter forarbeidet og dagen i dag er målet at dere skal kunne:
Spektakulære begivenheter knyttet til magnetfelt i det nære verdensrommet Fysikermøtet 2003 Kjartan Olafsson og Rune Stadsnes, Fysisk institutt, Universitetet.
Verdensrommet Her i denne presentasjonen skal vi fortelle om verdensrommet og planetene. Dere skal også lære om andre himmellegemer som stjerner og kometer.
Verdensrommet Hvordan ble det til? FAG: NATURFAG TRINN: 9
UV/VIS UV: 200 – 400 nm VIS: 400 – 800 nm UV/VIS spektra oppstår som følge av lys-energien absorberes og gir elektroniske overganger mellom forskjellige.
Videreutdanning astronomi
LYS OG FARGER Absorpsjon Refleksjon / Refleksjonsloven Transmisjon
Kvasarer Kvasarer sender ut mer energi pr sekund enn sola sender ut på 200 år – og de stråler med denne effekten i millioner av år! Kvasarer ble oppdaget.
Universet: Utvidelse og avstander Aktive galakser
CERN og The Large Hadron Collider Tidsmaskinen.
Dopplereffekten Når en lyskilde er på vei mot oss, blir bølgelengden forskjøvet mot kortere bølgelengder, og frekvensen blir høyere. Lyset blir blåforskjøvet.
Typer stråling Elektromagnetisk stråling Partikkelstråling
Læreplanmål i LK 06 Stråling og radioaktivitet (VG 1)
Det store spørsmålet: HVA ER ALT BYGD OPP AV?.
STRÅLING / RADIOAKTIVITET
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 4: Fysikken i astrofysikk, del 1.
Noen viktige ord du må lære og forstå: en kjerne et skall en type et system lurt, smart et antall å reagere en reaksjon en egenskap å bevege å bevege seg.
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 17: Melkeveien.
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 19: Kosmologi, del I.
De viktigste himmellegemene LINK: 49&selectedLanguageId=1&title=de_viktigste_himmellegemene.
ET GRUNNSTOFF KAN VÆRE ET FAST STOFF, FOR EKSEMPEL ET METALL eller EN VÆSKE eller EN GASS.
Stråling mot jorda. Stråling Bevegelse av energi i form av bølger Sola er hovedkilden til den strålingen jorda mottar Lysstråling har særegne elektriske.
Solsystemet vårt. Jorda sammen med sju andre planeter hører til solsystemet vårt som ligger i galaksen Melkeveien. Planetene befinner seg langt fra hverandre.
NB! Husk nettilkobling!. Exoplaneter Planeter i bane rundt andre stjerner Finnes de? Hvor mange er det? Hvordan finne dem?
AST1010 – En kosmisk reise Forelesning 12: Dannelsen av solsystemet.
ATOMER Atomer har nøytroner og positivt ladde protoner i kjernen, og negativt ladde elektroner som svirrer rundt kjernen. C = karbon.
Plan for timen: Kapittel 5. Tema:Galakser 1.En kort repetisjon
Lys og farger Jeg skal lære om: hva lys er hvordan vi kan se farger.
Forelesning 16: Nøytronstjerner og sorte hull
Hva skal vi egentlig gjøre på CERN i Sveits?
Periodesystemet og atombegrepet
Avstander i universet.
Teorier om universets begynnelse
Aromatiske forbindelser Kap 14/Solomon/Fryhle
Atomenes elektronstruktur
UV/VIS UV: 200 – 400 nm VIS: 400 – 800 nm UV/VIS spektra oppstår som følge av lys-energien absorberes og gir elektroniske overganger mellom forskjellige.
Solsystemet vårt.
Utskrift av presentasjonen:

Tolking av stråling fra verdensrommet

Sola og andre objekter i verdensrommet sender ut elektromagnetisk stråling Denne strålingen kan vi tolke og dermed finne ut mer om disse objektene Temperaturen Hvilke stoffer de innholder Størrelse Avstand Hvordan de beveger seg i forhold til jorda

Linjespektre Det synlige lyset har et kontinuerlig spekter Forstørrer vi spekteret fra sola eller en annen stjerne vil vi se at spekteret ikke er kontinuerlig. Vi har to hovedtyper av linjespektre: Emisjonsspekter, et spekter med lyse linjer i Absorpsjonsspekter, et spekter med mørke linjer i

Emisjonsspektre Atomene til et grunnstoff kan sende ut lys med bestemte bølgelengder, eks hydrogengass: Et atom sender ut lys når det tar opp energi. Energien gjør at elektroner blir sparket opp på et høyere energinivå. Vi sier at atomet blir eksitert. Denne energien blir avgitt når elektronet hopper tilbake igjen ved at atomet sender ut EM-stråling

Hvilke bølgelengder lyset fra et atom har, er karakteristisk og særegent for hvert grunnstoff Hvor langt elektronene hopper avgjør bølgelengdene på strålingen fra et atom. Eks: hydrogen

Absorpsjonsspektre Hvis synlig lys blir sendt gjennom en gassky av et bestemt grunnstoff, vil gassatomene i denne skyen absorbere (ta opp) lys med helt bestemte bølgelengder Vi får et linjespekter med mørke linjer i, der de mørke linjene tilsvarer bølgelengden til det lyset som er absorbert Sender vi hvitt lys gjennom en sky med hydrogengass får vi dette absorpsjonsspekteret:

Kontinuerlig spekter og linjespekter – en oversikt

Tolking av strålingen Linjespektre kan fortelle hvor mye det av forskjellige stoffer i et himmellegeme Vi kan beregne temperaturen på stjerner ved å se på fordelingen av bølgelengdene i strålingen Vi kan måle avstand og størrelse på stjerner ved å vurdere bl.a. lysstyrken Vi kan beregne massen ved å se hvor mye energi stjernene sender ut

Vi kan finne ut hvordan et objekt beveger seg i forhold til jorda Objekter som beveger seg mot oss har lys som er blåere fordi lysbølgene klemmes sammen, objekter som beveger seg vekk fra oss har lys som er rødere fordi lysbølgene strekkes Dette kaller vi dopplereffekten

Universet utvider seg Tolking av stråling fra verdensrommet har vist at universet utvider seg i alle retninger Det betyr at universet må ha vært tettere for lenge siden, for rundt 13, 7 mrd år siden. Utvidelsen startet med Big bang film: The big bang Avstanden øker raskere jo større avstanden mellom objektene er