LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte.

Slides:



Advertisements
Liknende presentasjoner
På Sykehuset Av Brage.
Advertisements

Karbohydrater og fedme
ENERGIOMSETNINGEN.
Å opprettholde et godt immunforsvar
Råd for et sunt kosthold (1)
Leptin.
Kurstreff 3 Dagens tema: Del 1: ”Ikke ett fett” Del 2: Bedre forståelse for matvaremerking/ ”Lære å lese varedeklarasjonen”. Kursøktens del 1 skal gi økt.
LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft
Råd for et sunt kosthold (1)
fra helsemyndighetene
Tone L. Bie, 2014.
Sunn Livsstil Sunne matvaner!.
Maten er halve helsa ! Pernilla Egedius Seksjonsleder Forpleining
Nye nasjonale kostråd – hva er nytt?
Hverdagsrehabilitering
«3 muffins i døgnet» - Hva inneholder maten?
Kosthold.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Et sunt kosthold.
Kosthold og trening, noen grunprinsipper
Generelle ernæringsanbfalinger
Marianne Dahlum Helsesøster
Kurstreff 2 Kroppen trenger mange forskjellige stoffer for å fungere optimalt! Denne kursøkten skal gi en kort introduksjon til hvilke næringsstoffer som.
Restitusjon og kosthold
3. ERNÆRING OG HELSE sunt kosthold og aktiv livsstil
naturens kraftigste antioksidant!
Presentasjon for diskusjon på foreldremøter m.m
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Innføring i behovet for ernæring i et fysiologisk perspektiv
Stasjon 1 GRØNNSAKER Smak på dip-alternativene!! 1-4 Svar på følgende spørsmål: Hvilken dip foretrekker du? Hvor mye må du spise for å oppnå en grønnsaksporsjon?
Kurstreff 5 Siste kurstreff med kort repetisjon og samtaler om oppnådde mål og veien videre.
Fest og foredrag for hjertehelse
Kostsirkelen.
Kosthold og ernæring ved revmatisme
Hva er det viktigste i livet ditt? Betyr det mye å ha god helse?
Hva du velger å spise har betydning for humøret ditt og konsentrasjonen din på skolen Ved å spise hver 3. – 4. time så holder du jevnt blodsukker, det.
Kosthold og Livsstil v/Jorunn E. Hauso
Treningskontaktkurs Førde Oktober 2014
Grunnleggende ernæring
Vitaminer og mineraler
Sykdommer knyttet til livsstil
Korn og brødvarenes plass i et sunt, norsk kosthold
Energigivende næringsstoffer Protein 1 gram gir 17 kJ Karbohydrater1 gram gir 17 kJ Fett1 gram gir 38 kJ.
Idrettsernæring. Agenda ● Kort om karbohydrater, fett, proteiner, vitaminer og mineraler. ● Måltidsvaner ● Hva spiser vi før trening? ● Hva spiser vi.
Teori mat&helse 1 Emne: Mat og livsstil Måltider HVORDAN: 4-6 måltider pr dag. 3-4 timer mellom hvert måltid. Variert kosthold Minst mulig sukker og.
KOSTHOLD FÅ KROPPEN TIL Å YTE MAX GJENNOM HVERDAGEN, PÅ TRENING OG KAMP!
Fordøyelse og helse Et sunt og variert kosthold sikrer god fordøyelse Tannhelse: – Tannråte – Tannkjøttbetennelse Lidelser i mage og tarm: – Omgangssyke.
Energi og næringsstoff Energi tyder evne til å utføre arbeid, dvs rørsle og fysisk aktivitet. Maten blir til energi i form av varme. Varmen bruker vi til.
MAT 3. KLASSE v/ Henriette Heesch Holmen Kan dere et annet ord for mat?
Kompetanseheving sukker
Trygg mat og næringsstoffer
Kompetanseheving sukker
Grønnsaker, frukt, bær og nøtter.
Undervisningsmateriell om sukker
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
SUKKERSKOLEN Til bruk i frisklivssentraler, tannhelsetjeneste og andre helsetjenester «Sukkerskolen» er et undervisning- og veilendingsverktøy til bruk.
Kompetanseheving sukker
Hva gir oss energi i maten
Karbohydrater Karbohydrater er den viktigste energikilden for størstedelen av jordens befolkning. I fattige befolkningsgrupper i utviklingsland kan.
Vitaminer og mineraler
Vitaminer og mineraler
Grønnsaker, frukt, bær og poteter.
Kompetanseheving sukker
MAT FOR GLEDE OG GOD HELSE
Utskrift av presentasjonen:

LIVSSTILSYKDOMMER Hjerte- og karsykdommer Diabetes Fedme Kreft Tannråte

Energibalanse- ellers vektøkning Mengden (energi) du spiser = mengden du bruker/forbrenner

Kosthold kan føre til sykdommer For mye mat For fet mat For lite fiber For mye sukker og salt

VELFERDSSYKDOMMER For mye mat: Fedme, overvekt, høyt blodtrykk For mye mettet fett: Hjerte- og karsykdommer, høyt kolesterol, kreft, fedme For lite fiber: Magekreft, fedme, høyt blodtrykk For mye sukker og salt: Diabetes, fedme, tannråte, hjerte- og karsjukdommer

Faktorer som kan gi blodpropp Arv lite mosjon høyt kolesterol (mettet fett + herdet fett), røyking høyt blodtrykk og fedme

Kolesterol: * Bra kolesterol, HDL: –Frakter fett –Danner D-vitamin –Danner gallesyrer som hjelper til med fordøyelse av fett –Trengs til å lage kjønnshormoner –Feiekost –Mosjon øker HDL * Dårlig kolesterol, LDL: –Legger seg på innsiden av årene og tetter dem –Mettet fett og røyk øker LDL

FEDME større matinntak enn energiforbruk Økende problem i Norge og USA (+ verden) I filmen ”Supersize me”, ser vi at USA kaller man det en fedme-epedimi. Den nest vanligste dødsårsaken etter røyking er fedme.

Fedme kan gi følgende problemer –Fysiske og psykiske helseplager –Smerter i kroppen –Diabetes type 2 ned i 12-års alder –Høyt kolesterol ved mye mettet fett,hjerte- og karsykdommer –Økt fare for kreft, hormonendringer kan gi kreft i bryst, livmor, tykktarm, spiserør og nyrer. –Psykiske belastninger, dårlig selvbilde

Kreft 70 % skyldes miljøet, da mest kostholdet -For mye mettet og herdet fett -For lite mineraler og vitaminer -For lite antioksidanter og fiber -Hardt stekt og grillet mat -Tilsetningsstoffer -NB: Styr unna røyk, snus og alkohol!

«Minst 7 om dagen» Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at vi spiser minst fem porsjoner frukt og grønnsaker hver dag: 4 porsjoner med grønnsaker + 3 med frukt. Da får vi rikelig med antioksidanter, og i tillegg vitaminer, mineraler og kostfiber...

Energi og energibalanse Energi er kroppens drivstoff Karbohydrater, fett og protein matvaretabellen.no Det basale stoffskiftet = hvor mye energi vi forbrenner når vi hviler (hvilestoffskiftet) Hva bestemmer energibehovet?

Kjønn Alder Aktivitetsnivå Kroppsstørrelse Kroppssammensetning Hvordan måles energi?

kJ eller kcal 1 kJ = 0, 239 kcal 1 kcal = 4,184 kcal 1 g fett = 9 kcal 1 g karbohydrat = 4 kcal 1 g protein = 4 kcal 1 g alkohol = 7 kcal

Energibehovet Energi inn = Energi brukt Mer inn enn brukt: Overvekt/fedme Mer brukt enn inn: Vektnedgang, (som kan være ønsket), undervekt og mangelsjukdommer. Hva tror dere energitetthet er? Hva tror dere energiprosent er?

Energitetthet Mengden energi per vektenhet Grønnsaker og frukt har lav energitetthet, mye fiber, vann, vitaminer, mineraler. Høy energitetthet: Kaker, godis, snacks, fet mat

Energiprosent E % = Hvor mye av kostens energiinnhold som kommer fra karbohydrat, fett og protein Anbefalt fordeling: E% fra karbohydrat E% fra fett E% fra protein

Oppgave Middels aktiv jente, år, trenger 9600 kJ per dag. Hvis hun spiser 96 g proteiner på en dag, hvor mange E% av anbefalt mengde tilsvarer det? Tilsvarende gutt; kJ. 127 g protein, 132 g fett = hvor mange E%?

Oppgaver Hvor mye kJ i en 100 g muffins med sjokolade? Hva kunne du ha spist av sunne matvarer for tilsvarende energi? ½ l brus m sukker = 25 sukkerbiter Hvor mye sukkerbiter får du i deg på et år om du drikker en halv liter per dag? Diskuter: Tidligere hadde brusflasker «ølflaskekorker», nå har de skrukorker. Hva betyr det for tannhelsen? Hvorfor drikker vi mye mer brus nå enn på 50-tallet?