Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer"— Utskrift av presentasjonen:

1

2 DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer
Kursopplegg DEL 1: Teori - 3 timer Basiskunnskap Hoveddel (velg en av to alternative målgrupper): Barn og ungdom Juniortrening Informasjon om treningslitteratur og NSF sine trenerkurs DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer Barmark (velg en av to alternative målgrupper): Skiaktiviteter (velg en av to alternative målgrupper):

3

4 Bakgrunn Arbeidet med utviklingstrappa i langrenn startet i 2003, etter et initiativ fra Olympiatoppen Utviklingstrappa har vært tema på utallige trenerseminarer der alle aktive trenere i Norge har hatt mulighet til å påvirke utformingen av innholdet Anbefalingene basert på intervjuer og treningsdata til våre olympiske- og verdensmestre de siste 30 år  Dette er Ski-Norges utviklingstrapp, basert på erfaringene fra de beste utøvere og trenere

5 Trappa mot toppen

6 Trappa beskriver hvordan utviklingen av de ferdighetene som vi finner blant verdens beste skiløpere, bør foregå. Det er viktig at de riktige ferdighetene utvikles til riktig tid slik at treningen ikke blir ”voksentrening light”, men best mulig tilpasset utviklingstrinnet utøveren er på.

7 Kravene som stilles til morgendagens topputøvere
Langrenn er en typisk utholdenhetsidrett, der god aerob utholdenhet og en effektiv teknikk er de viktigste arbeidskravene.

8 Introduksjonen av fellesstarter og sprintlangrenn har ført til at det stilles større krav til hurtighet og styrke for å oppnå høy gjennomsnittshastighet og for å kunne endre fart og gå med høye hastigheter over korte tidsrom.

9 Mentale ferdigheter Flere sentrale mentale forhold må utvikles i takt med utviklingen av de fysiske og tekniske faktorene: motivasjon til å prioritere riktig slik at effekten av treningen blir optimal viljen til å stå på og presse seg selv til tross for fysisk smerte kontroll over egne tanker og følelser under trening og i konkurranser riktig fokus og tilstedeværelse.

10 Krav til utstyr Det er ikke viktig å ha mest mulig og best mulig utstyr som ung, men en må lære å ta ansvar for eget utstyr. De løperne som ofte har gode ski som seniorer, har god kunnskap om både skismøring, skivalg og hvordan utstyret skal tas vare på.

11 Informasjon om Trenerløypa Trenerutdanning, nytt system fra 2013
Treningslederkurs (16 t) Aktiviteter for barn Kurset holdes i klubben Trener I-kurs (16 t + 13 t «e-læring» + 19 t)= 45 t Trening av barn opp til 13 år Trener II-kurs (75 timer) Trening av ungdom år Arrangeres vanligvis av skikretsen Trener III Junior og senior («performance») Arrangeres av NSF hvert 2. år

12 TRENERLØYPA

13 Treningsleder langrenn:
Målgruppe: Nåværende eller fremtidige trenere for barn opp til 12 år, som i utgangspunktet ikke ønsker å ta hele Trener I. Arrangør: Skikretser og klubber. Tid: 16 timer. Opptakskrav: Ingen forkunnskaper kreves. Nedre aldersgrense 16 år. Gjennomføring: Kurset kan enten gjennomføres over en helg, eller over flere ettermiddager. Hva: Treningsleder langrenn er et lavterskel kurs der det fokuseres på å lære praktiske øvelser som kan brukes til trening av barn på klubbnivå. Det legges opp til mye lek og moro med øvelser som påvirker skiferdigheten til barn og unge på en god måte. Det stilles ingen krav til deltakerne på kurset ut over tilgangen på ett par ski.

14 Trener I Langrenn Målgruppe: Nåværende eller fremtidige trenere for barn opp til 12 år. Arrangør: Skikretser og klubber. Tid: 45 timer (16 av disse timene tilsvarer kurset Treningsleder langrenn eller gamle T1). Opptakskrav: Ingen forkunnskaper kreves. Nedre aldersgrense 16 år. Gjennomføring: Kurset kan gjennomføres over to helger, flere ettermiddager, eller en blanding av disse. Hva: Trener I-kurset tar sikte på å gi opplæring i hvordan du på en god måte opptrer som trener for barn, og hvordan best mulig legge opp treningsøkter som er rettet mot barn opp til 12 år. Kurset har stort fokus på praksis, med opplæring i et bredt utvalg av øvelser og leker. Det er ingen krav om tekniske ferdigheter på ski for å delta. Det eneste som kreves er ett par ski, og god motivasjon og innsats.

15 Trener II-kurset Målgruppe: Nåværende eller fremtidige trenere for barn og unge opp til junioralder. Arrangør: Skikretser og/eller av NSF sentralt. Tid: 75 timer. Opptakskrav: Gjennomført Trener I (eventuelt T1 og T2 etter gammel trenerløype) og 45 timer praksis etter gjennomført Trener I-kurs. Gjennomføring: Samling/samlinger. Hva: Trener II tar sikte på å øke kompetansen innenfor trening av unge langrennsløpere opp til 16 år. Kurset fokuserer i stor grad på å øke kunnskapen om tekniske krav for aldersgruppen, samt øke deltakerens kompetanse innenfor treningslære. For å gjennomføre kurset kreves det at du har både klassisk og skøyteski, og er motivert for å prioritere de timene som skal til.

16

17 Trener II

18 Mer info om kurs


Laste ned ppt "DEL 2: Praktisk treningsøkt - 2 timer"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google