Presentasjon lastes. Vennligst vent

Presentasjon lastes. Vennligst vent

Ulike veier frem til et fag-/svennebrev

Liknende presentasjoner


Presentasjon om: "Ulike veier frem til et fag-/svennebrev"— Utskrift av presentasjonen:

1 Ulike veier frem til et fag-/svennebrev
Veien videre

2 Kort om - OKH Vestfold 2 ansatte 6 forskjellige fag innen Byggfag
Er spesialister på lærlingspørsmål Et servicekontor for bedrifter og lærlinger Rekruttering Trenger lærlinger!!!!

3 Praksisbrev-kandidat
Begreper i yrkesfag Programfag Lærling Lærekandidat Praksisbrev-kandidat Praksiskandidat TAF Fellesfag PTF

4 Fellesfag, Programfag og PTF
Allmennfag Programfag Tidligere yrkesteori PTF – Prosjekt til fordypning Vi anbefaler at elevene utplasseres i bedrift, hvis de skal ut i lære..

5 Hva er forskjellen på en lærling og en lærekandidat?
Hovedforskjellen mellom en lærling og en lærekandidat er at målet med opplæringen er forskjellig. Lærlingen skal nå alle målene i læreplanen Lærekandidaten har som mål å nå deler av læreplanen. Det utarbeides en individuell læreplan ut fra kandidatens evner og forutsetninger. Hvem er lærekandidater? De fleste som søker denne veien har hatt individuell plan for sin opplæring fra ungdomskolen og videregående skole. Målet er å mester arbeidsoppgaver i en bedrift hvor kravet ikke er fag/svennebrev.

6 Lærling/Lærekandidat
Ungdomskolen Vg1 + Vg2 på vgs 2 år Læretid Fag-/svennebrev Kompetansebrev Jobb 1 år + ta programfag hvis mangler. Allmennpåbygg 1 år 4 år Vg1 på vgs 3 år 1 dag i uken på skolen – for å ta Vg1/Vg2 fellesfag og Vg3 programfag Lærling/Lærekandidat

7 TAF – Tekniske og allmenne fag
Opplæringen på TAF skjer i samarbeid mellom den videregående skolen og lokalt næringsliv, både privat og offentlig. Etter 4 år oppnår du dobbel kvalifikasjon: Både fag/- svennebrev og studiekompetanse med fordypning i matematikk og fysikk (på HS med fordypning i kjemi). Den teoretiske opplæringa får du ved en av TAF-skolene; den praktiske opplæringa får du ved en av samarbeidsbedriftene i TAF-ordninga. TAF er det rette valget for ungdom som ”VIL” noe spesielt med utdanninga si. - Teoretisk opplæring i skole kombinert med praktisk opplæring i bedrift. - Dobbel kvalifikasjon: Både fagbrev og studiekompetanse. - Lønn under utdanninga. - Utgifter dekka. - Et unikt videregående skoletilbud.

8 Med fordypning i matematikk og fysikk
Ungdomskolen Skole/læretid 4 år Fag-/svennebrev Med fordypning i matematikk og fysikk TAF

9 Praksisbrev Målgruppen for praksisbrevopplæring er elever fra grunnskolen som ikke finner seg til rette i ordinær skolebasert opplæring, og som gjennom grunnskolen ikke har nådd de mål de har forutsetninger til. I stedet avslutter de ungdomskolen med større fravær og svakere resultat enn de burde hatt.

10 Praksisbrevkandidat Ungdomskolen
Læretid 2 år Praksisbrevprøve Fag-/svenneprøve 1 dag i uken på skolen – for å ta Vg1/Vg2 fellesfag og programfag 1 dag i uken på skolen – for å ta Vg1/Vg2 fellesfag og Vg3 programfag Praksisbrevkandidat

11 Praksiskandidat En praksiskandidat er privatist i fagopplæring, man tegner ikke lærekontrakt. I korte trekk kan man si at kandidaten må dokumentere 60 mnd relevant praksis og vise til en bestått eksamen i programfag på vg2 nivå.  

12 Eksamen i Vg3 programfag
Ungdomskolen Praksis i faget minst 5 år Fag-/svennebrev Eksamen i Vg3 programfag Praksiskandidat (ikke lærling eller annet bindene – ”bare jobber”….)

13 Veien videre etter fag/-svennebrev
Mesterbrev 2 års praksis etter fag-/svennebrev Gjennomgått skole har 2 moduler, Faglig ledelse + Etablering og ledelse Teknisk fagskole 2 års utdannelse Gir generell studiekompetanse Velg riktig, få mesterutdannelse samtidig Ved bestått kan man søke opptak til høgskoler og universiteter Forkurs for ingeniørhøgskolen (1 år) Ingeniørhøgskole (3 år) Byggdesign Y-veien (nytt fra 2012) Universitetet (5 år)

14 Hva kan jeg bli? Yrkesmuligheter etter Byggdesign:
rådgivende ingeniørkontorer byggeleder- og entreprenørfirmaer offentlig sektor byggesaksbehandler byggteknisk rådgiver Etter byggingeniørstudiet kan man søke opptak til masterstudiene Energy and Environmental Technology eller Process Technology ved Høgskolen i Telemark, eller masterstudier i teknologi ved andre høgskoler og universiteter i inn- og utland.

15 Takk for oppmerksomheten
Tenk igjennom spørsmål og spør, det er nå du får svar.


Laste ned ppt "Ulike veier frem til et fag-/svennebrev"

Liknende presentasjoner


Annonser fra Google